13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovAstăzi începe la Brașov Forumul Orașelor Verzi: Are vreo șansă Brașovul să...

Astăzi începe la Brașov Forumul Orașelor Verzi: Are vreo șansă Brașovul să devină Capitala Verde a României?

l Peste 100 de activități în peste 30 de locuri din Brașov

Brașovul va fi începând de astăzi gazda Forumului Orașelor Verzi, un proiect inițiat și organizat de actuala administrație a municipiului. Pe parcursul celor 6 zile de evenimente ( 6-12 septembrie) , la Brașov vor fi prezenți reprezentanți ai administrațiilor din majoritatea județelor și municipiilor importante din România, pentru a fi dat semnalul că este necesară o schimbare de atitudine în politicile de mediu. Conferința pentru politici publice de mediu beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României iar cetățenii Brașovului vor fi implicați prin evenimentele care atrag atenția că mașina trebuie lăsată acasă, pentru a recâștiga din spațiul urban.
Evenimentul este structurat pe trei categorii de activități: o Conferință internațională de politici publice de mediu (9-11 septembrie 2021) adresată autorităților locale din toată țara, activități de informare, conștientizare și divertisment pentru publicul brașovean, derulate de ONG-uri în mai multe locuri din oraș, precum și demararea unor măsuri pe termen lung ale municipalității de tranziție spre verde, precum colectarea selectivă a deșeurilor, încurajarea mobilității alternative și îmbunătățirea calității aerului. Primarul Allen Coliban spune că administrația pe care o conduce încearcă, printre altele, să construiască acceptanță pentru anumite măsuri care vor fi luate pentru a face din Brașov un oraș verde. Reamintim că pe parcursul forumului, zona cuprinsă între magazinul Star și Modarom va fi închisă circulației rutiere. Administrația Scripcaru plănuia ca acest spațiu să devină , în mod permanent, o zonă exclusiv pietonală, iar administrația actuală face primul pas în această direcție. „Miza principală este să facem din Brașov Capitala Verde a României, iar asta se poate obține prin aplicarea mai multor principii: pe de o parte de gestionare responsabilă a resurselor, de tranziție către economia circulară, felul în care abordăm mobilitatea din oraș și să facem din Brașov un oraș în care să poți să îți lași mașina acasă și să folosești transport public, bicicletă sau mers pe jos. Totodată, felul în care creăm armonie între dezvoltare și natură și mediul natural. Sunt elementele pe care vom construi acest deziderat, de Brașov – Capitală Verde a României, iar un astfel de eveniment, Forumul orașelor verzi, ne ajută atât prin a transmite un mesaj puternic – pentru că vom avea conferința de politici publice la care va participa și președintele României și peste o sută de reprezentanți de autorități publice românești. Pe de altă parte este un moment bun pentru a pilota anumite măsuri în oraș, vorbim aici despre pietonalizarea unor zone și despre diverse ateliere pe care le-am gândit pentru cetățeni, atât pentru adulți cât și pentru cei mai tineri dintre cetățenii orașului. Vrem să construim pas cu pas acceptanță și mândria brașoveanului de a fi parte din acest demers, de a fi parte din Brașov , Capitala Verde a României“, a explicat primarul Allen Coliban.

Și Consiliul Județean contribuie

Consiliul Județean Brașov este partener al evenimentelor desfășurate pe parcursul FOV, inclusiv a festivalului Alpin Film Festival, care este pe lista acțiunilor de mediu care se desfășoară săptămâna aceasta în mai multe zone din Brașov.
„Am contribuit la finanțarea ambelor evenimente. Sincer, și personal salut ambele evenimente, le consider extrem de benefice, atât în calitatea mea de ecologist convins cât și de alpinist. Forumul Orașelor Verzi este o premieră și sper să devină un succes și un eveniment cu tradiție. Alpin Film Festival are o tradiție îndelungată, au dovedit deja valoarea lor. Sper ca rezultatul acestor două evenimente să facă din Brașov un centru montan așa cum ni-l dorim și așa cum merită și un oraș verde, un vârf de lance în România în această privință“, a declarat Szenner Zoltan-Huba, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Etalon pentru Europa de Sud-Est

Organizatorii Forumului spun ca acest eveniment să devină un etalon pentru Europa de Sud-Est. „Îi așteptăm pe brașoveni să se bucure de Forumul Orașelor Verzi în Piața Sfatului, în Piața Brassai, pe noul pietonal temporar dintre Modarom și Star, unde vom avea Street Delivery, pe Aleea de sub Tâmpa, dar și la AFI, și la Coresi, și în Avantgarden, unde se desfășoară tot felul de activități. Avem dezbateri, avem ateliere pentru copii, avem ateliere pentru adulți de colectare selectivă și reciclare, avem expoziții foto, avem treasure hunt, avem parade de bicicliști, concerte și în general multă voie bună. Toate detaliile programului sunt pe www.fovbv.ro și pe pagina de Facebook Forumul Orașelor Verzi. Pe termen lung, ne dorim să facem Conferința de politici publice de mediu din cadrul Forumului Orașelor Verzi să devină un eveniment etalon pentru Europa de Sud-Est. Ne dorim ca primari din Bulgaria, Macedonia, Serbia și alte țări din acest spațiu să vină la Brașov și să învețe cum să accelereze tranziția către verde. Pentru brașoveni, ne dorim ca acest eveniment să devină unul de tradiție, în care de la an la an să măsurăm progresele noastre ca municipalitate și comunitate, progresele de a deveni cu adevărat Capitala Verde a României“.
Partenerii instituționali ai municipalității în organizarea Conferinței Internaționale de Politici Publice sunt Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Asociația Municipiilor din România și Consiliul Județean Brașov. Conferința beneficiază de Înaltul Patronaj al Președintelui României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române