17.4 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPână la definitivarea PUG-urilor și PJAT, cum afli dacă locuiești într-o...

Până la definitivarea PUG-urilor și PJAT, cum afli dacă locuiești într-o zonă inundabilă?

143 de case au fost afectate de inundații weekendul trecut în cartierul Stupini din Municipiul Brașov în urma ruperii unui dig al Ghimbășelului. Deși a fost doar un cod portocaliu de ploi, volumul de apă a depășit capacitatea pentru care a fost proiectat digul. Conform unei postări pe Facebook a consilierului județean USR PLUS Silviu-Ivan Nunnwailer, Administrația Națională Apele Române a pus la dispoziția autorităților locale și a cetățenilor încă din 2014 o hartă de risc pentru inundații, ce acoperă un număr mare de localități din țară.
„Zona metropolitană a Brașovului, în special localitățile Ghimbav, Bod, Cristian și Cartierul Stupini din Municiupiul Brașov sunt vulnerabile atât la inundații extreme (ce se pot produce odată la 100 sau 1000 de ani), cât și la inundații cu risc mare (ce se pot produce o dată la 10 ani). Schimbările climatice și creșterea inevitabilă a temperaturii medii globale între 1.5°C și 4°C în următoarele decenii va amplifica și crește exponențial frecvența și intensitatea fenomenelor extreme, în special a ploilor abundente. Conform studiilor și estimărilor din raportele ONU, inundațiile care erau așteptate doar o dată la 100 de ani vor putea avea o frecvență de până la două ori pe deceniu.
În prezent primăriile din Municipiul Brașov, Ghimbav, Cristian, Bod cât și Consiliul Județean Brașov sunt in proces de actualizare a Planurilor Urbanistice Generale, respectiv a Planului Județean de Amenajare a Teritoriului.
În condițiile în care Zona Metropolitană Brașov este una în plină expansiune, atât demografic cât și urbanistic, iar presiunea din partea dezvoltatorilor imobiliari este una foarte mare, ar trebui ca autoritățile locale să limiteze construirea în aceste zone ce figurează ca având risc ridicat de inundabilitate, pentru a proteja locuitorii de viitoare hazarde? Sau ar trebui să se limiteze doar la îndiguirea Ghimbășelului și a Bârsei, supradimensionând digurile și pregătindu-se pentru cantități de apă ce în prezent par neplauzibile?
Asta e o conversație care va stârni reacții puternice din partea celor care dețin terenuri în aceste zone pentru a dezvolta proiecte imobiliare, sau care deja locuiesc aici, dar pe care e important să o purtăm. Scopul autorităților locale trebuie să fie în primul rând protejarea locuitorilor ce locuiesc sau intenționează să se mute în aceste zone.
Locuința ta este poziționată într-o zonă cu risc ridicat de inundabilitate? Știai asta când ai construit-o/achiziționat-o? Dacă ar fi să îți construiești o casă nouă, ai alege o zonă cu risc mare de inundabilitate, asumându-ți riscurile aferente?
Poți afla care sunt zonele cu risc de inundabilitate din județ folosind aplicația:
https://rowater.ro/…/harti-de-hazard-si-risc-la-inundatii/”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române