11.4 C
Braşov
AcasăSanatateFARMACIA NATURII: Leacuri bune din flori de mușețel

FARMACIA NATURII: Leacuri bune din flori de mușețel

l Muşeţelul este foarte apreciat pentru o serie întreagă de proprietăţi terapeutice, cum ar fi: acţiunea antispastică, antiinflamatorie, carminativă, antialergică și multe altele

Muşeţelul este una dintre cele mai populare plante medicinale, răspândit în toate zonele de câmpie, pe pajişti, la margine de drum, în locuri însorite sau pe terenuri sărate. În unele regiuni din ţară mai este cunoscut şi sub numele de romaniţă, potrivit www.csid.ro. De la muşeţel se recoltează florile, în lunile mai şi iunie. Florile pot fi folosite în stare proaspătă, dar compuşii activi îşi păstrează calităţile timp de un an, dacă sunt uscate într-un loc întunecos şi uscat. Muşeţelul se foloseşte în special la prepararea de infuzii şi extracte. Intră şi în componenţa unor preparate precum soluţiile pentru ochi, sprayurile pentru gât, apele de gură şi tablete.

Doctorul din flori

Florile de muşeţel conţin matricarină şi matricină, un mare număr de flavonoizi, glucozide şi, nu în ultimul rând, fitosteroli şi acizi graşi. Uleiul volatil obţinut din florile de muşeţel are un conţinut ridicat de camazulenă şi bisabolol. Muşeţelul este foarte apreciat pentru o serie întreagă de proprietăţi terapeutice, cum ar fi: acţiunea antispastică, antiinflamatorie, carminativă, antialergică, epiteli-zantă etc. Datele experimentale arată ca bisabololul poate inhiba dezvoltarea ulcerului de stres, a celui provocat de indometacin sau alcool etilic. Mai mult decât atât, muşeţelul are o acţiune cicatrizantă. Un alt efect remarcabil este acela de inactivare a toxinelor bacteriene, ân special a stafilococilor şi streptococilor. În sfârşit, dar nu în ultimul rând, pe lista proprietăţilor muşeţelului trebuie adăugată şi acţiunea imunostimulatoare.

Indicaţii terapeutice

Muşeţelul este utilizat de multă vreme pentru tratarea afecţiunilor digestive, precum digestia leneşă, balonarea şi flatulenţa. Lactonele sesquiterpenice cu gust amar stimulează sucurile gastrice, iar flavonoidele şi cumarinele au acţiune antispastică şi antiinflamatorie.
Studii recente au demonstrat ca-litatea uleiului esenţial de a calma inflamaţiile; în acelaşi timp, el are efect antidiuretic şi sedativ. Datorită acţiunii calmante, este adesea inclus ân preparatele aplicate extern, pentru tratarea afecţiunilor pielii care produc mâncărimi puternice, cum este eczema. Uleiul esenţial se regăseşte adesea în componenţa medicamentelor destinate tratării iritaţiilor ochilor, inflamaţiilor gâtului, rinitelor şi sinuzitelor, precum şi ân apele de gură. Unii specialişti în medicina plantelor recomandă muşeţelul pentru combaterea insomniei, tratarea hemoroizilor şi a problemelor menstruale, datorită efectului său calmant. Extractul de muşetel este un adjudvant în tratamentul inflamaţiilor şi al iritaţiilor produse de acnee pe faţă şi corp. Alături de o bună ângrijire a pielii şi alte tratamente prescrise de dermatolog, extractul de muşeţel vă poate fi de mare ajutor în vindecarea acneei.

Cum ne tratăm

Pentru prepararea infuziei de muşeţel se folosesc 2-3 linguriţe de flori la 1 cană de apă fiartă. Se lasă la infuzat 10-20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi. Infuzia astfel preparată este indicată în: gastrite, ulcer gastric şi duodenal, diaree, colite, enterocolite, recto-colite, infecţii urinare, acnee, pentru stimularea funcţiei hepatice, a poftei de mâncare, pentru combaterea durerilor abdominale de natură spastică, pentru durerile premenstruale, pentru prevenirea gripei şi guturaiului etc.
Gargara cu infuzie concentrată de muşeţel se indică şi în amigdalite, afte bucale sau pentru dezinfectarea gurii. Pentru uz extern, se recomandă cataplasmele care constau din comprese îmbibate într-o infuzie concentrată, aplicate pe pielea afectată. Cataplasmele cu muşeţel sunt indicate în: ulcere varicoase, hemoroizi externi, conjunctivite, eritemele fesiere simple ale sugarilor şi copiilor mici.

Precauţii şi contraindicaţii

Muşeţelul nu ar trebui administrat în timpul sarcinii pentru că există riscul să afecteze fătul. Nu se recomandă folosirea muşeţelului ân perioada lactaţiei. De asemenea, nu este indicat dacă suferiţi de astm sau în cazul în care aveţi istoric de alergie la plante precum gălbenelele şi arnica, deoarece produsele pe bază de muşeţel vă pot provoca reacţii adverse. Unele persoane dezvoltă alergii dacă aplică preparate cu conţinut de muşeţel sau comprese cu muşeţel în zona ochilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române