15.8 C
Braşov
AcasăSanatate7 motive să mănânci gulie

7 motive să mănânci gulie

l În medicina tradiţională, gulia este considerată leac pentru o sută de boli

În medicina tradiţională, gulia este considerată leac pentru o sută de boli Această putere terapeutică a guliei vine din faptul că este un imens rezervor de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, sulf, iod, arsenic, zaharuri, vitaminele A, B, C, fier şi cupru. Aceste substanţe benefice conferă guliei acţiune revitalizantă, diuretică, antiscorbutică, emolientă. Guliile sunt apreciate şi în bucătărie, putând fi preparate sub formă de piure, salată, ca legumă în ciorbe, coapte în cuptor sau murate. Gulia este contraindicată persoanelor cu probleme tiroidiene.
1. Gulia e utilă în curele de slăbire (100 de grame de gulie crudă conţin doar 27 de calorii). Mai este indicată în controlul diabetului deoarece ajută la stabilizarea nivelului glucozei din sânge
2. La persoanele în vârstă, gulia ajută la încetinirea declinului cognitiv şi le îmbunătăţeşte vederea.
3. . Studiile au arătat că un consum regulat de legume din familia crucifere (gulii, varză, varză de Bruxelles, conopidă, broccoli şi ridichi) contribuie la prevenirea unor tipuri de cancer, precum cancerul pulmonar şi colorectal.
4. Fosforul din gulii menţine sănătatea dinţilor, contribuie la creşterea şi regenerarea ţesuturilor şi ajută la menţinerea Ph-ului sîngelui.
5. În infecţiile virale, bronşite, tuse sau angine, e recomandată gulia sub formă de decoct în lapte sau apă (100 g gulie rasă la litru). Siropul de gulie este la fel de eficient. Se pregăteşte scobind în gulie şi umplînd cavitatea cu zahăr. Siropul se formează în cîteva ore.
6. Şase grame de seminţe măcinate de gulie se adaugă într-o infuzie de tei şi se bea contra calculilor şi a răcelilor. Gulia are efect tonic asupra metabolismului rinichiului, scade riscul de cistită sau alte infecţii ale aparatului urinar. Este şi tonic sexual.
7. Extern, gulia e leac în tratarea anginei. Se fierbe o gulie mare, tăiată în bucăţi, în 0,5 l de apă. Cu lichidul obţinut se face gargară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române