4.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBrașovul, Făgăraș, Săcele și Codlea, pe lista norocoşilor: Ministerul Dezvoltării finanţează patru...

Brașovul, Făgăraș, Săcele și Codlea, pe lista norocoşilor: Ministerul Dezvoltării finanţează patru creşe noi în judeţul Braşov

Patru municipii din județul Brașov vor beneficia de sprijin guvernamental pentru construirea unor grădinițe noi. Brașovul, Făgăraș, Săcele și Codlea se află pe lista celor 138 de municipii din România, cărora Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice le va acorda finanțări prin Programul naţional pentru construirea de noi creșe. Unitățile vor fi realizate conform unor proiecte-tip aprobate de Minister, iar lucrările de construcție vor putea fi contractate chiar de la sfârșitul anului, a precizat ministrul Cseke Atilla.

Trei creşe medii şi una mare

Cu excepţia municipiului Braşov, unde a fost aprobată finanțarea unei creşe mari (100 – 110 locuri), celelalte trei localităţi vor primi fonduri pentru a construi creşe medii (60 – 70 de locuri). Fiecare dintre cele patru primării de municipii din județul Brașov trebuie să depună documentaţia completă la Minister, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate, dacă nu au făcut-o deja. Din documentele publicate de Ministerul Dezvoltării, se pare că în acest moment, Codlea a rămas singura dintre cele patru localităţi brașovene care trebuie să depună completările solicitate și o poate face în termen de 60 de zile de la publicarea ordinului de ministru, la finalul săptămânii trecute.

Proiecte-tip, aprobate de Ministerul Dezvoltării

Creşele finanţate din bani publici de Ministerul Dezvoltării vor fi construite pe proiecte-tip, aprobate la nivel guvernamental. Noile clădiri vor fi ridicate pe un singur nivel şi vor asigura un spaţiu de 10 metri pătraţi/copil. Potrivit ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, creşele vor avea, pe lângă spaţiile de joacă şi de dormit pentru copii, şi o sală multifuncţională, bucătărie proprie, spălătorie şi spaţii administrative. La exterior, vor exista spaţii de joacă corespunzătoare normelor, iar acolo unde primăriile nu au teren suficient, se vor folosi şi acoperişurile noilor clădiri, pentru a crea spaţiu verde. Tot pe acoperişuri vor fi amplasate şi panouri fotovoltaice. Imobilele vor fi construite cu un grad mare de eficienţă energetică, astfel încât pe perioada iernii, cheltuielile de încălzire să fie cât mai reduse.

Localităţile care au cereri aprobate dar dosar incomplet, mai au 60 de zile la dispoziţie

La nivel naţional există, în prezent, 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe – Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu – unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor, a subliniat ministrul Cseke Attila. „Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul Cseke Attila. Lista aprobată poate fi consultată pe pagina Ministerului Dezvoltării, iar finanțarea necesară este asigurată de minister, din bugetul propriu, urmând să se finanțeze alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat că autoritățile locale pot depune în continuare cereri: „Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să completeze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite creșele necesare în toată țara”, a spus Cseke Attila. Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii. Astfel, se va putea începe construcția primelor creșe din Programul național de construire de creșe al Ministerului Dezvoltării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române