10.3 C
Braşov
AcasăComunicatePoliția Brașov: Trotineta electrică o necesitate!

Poliția Brașov: Trotineta electrică o necesitate!

Trotineta electrică a devenit o modalitate de deplasare tot mai apreciată de cei care vor să parcurgă în timp scurt distanțe ce în mod normal ar obosi pietonul care este nevoit să meargă pe jos.

Fie că este vorba despre o simplă plimbare alături de cei dragi, sau că este o necesitate în traficul urban din ce în ce mai aglomerat, trotineta electrică poate fi utilizată pe distanțe scurte sau mai lungi, în funcție de modelul ales.

Conform O.U.G. nr. 195/2002, cu modificările și completările ulterioare, trotineta electrică reprezintă vehiculul cu două sau trei roţi şi ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc şezând sau care este echipat cu un loc şezând pentru conducător, …, a cărui viteză maximă prin construcţie este mai mare de 6 km/h, dar nu depăşeşte 25 km/h şi care este echipat cu motor electric.

Pentru a rula în siguranță, conducătorii de trotinete electrice trebuie să respecte următoarele reguli de circulație:
• conducătorul trotinetei trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani pentru a rula pe drumurile publice. Copiii sub 14 ani pot circula doar în locuri special amenajate, parcuri sau proprietăți private.
• dacă un drum este prevăzut cu pistă pentru biciclete, trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa pistei pentru biciclete, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.
• la schimbarea direcției de mers asigurați-vă temeinic și semnalizați din timp intenția de a vira. Semnalizarea se efectuează cu cel puțin 50 m în localități, respectiv 100 m în afară, înainte de efectuarea manevrei. Intenția de a vira trebuie semnalată cu mâna!
• trotineta electrică trebuie să fie echipată cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente;
• conducătorii de trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani sunt obligați să poarte casca de protecție;
• conducătorii de trotinete electrice, pe timpul nopții, trebuie să poarte îmbrăcăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, pentru a putea fi observați din timp de ceilalți participanți la trafic.

Este interzis conducătorilor de trotinete electrice să:
◦ circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;
◦ se țină de un vehicul aflat în mers;
◦ transporte o altă persoană;
◦ transporte sau să tragă orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;
◦ circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă;
◦ circule pe trotuar.

REȚINEȚI
Traversarea drumurilor publice pe trecerile pentru pietoni în timpul deplasării pe trotinetă este interzisă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române