10 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBugetare participativă la Braşov, doar din 2022: Identificați problemele, identificați prioritățile...

Bugetare participativă la Braşov, doar din 2022: Identificați problemele, identificați prioritățile și participați la deciziile de cheltuire a banilor publici

Autor: M.P.

l Orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat și orașul comunităților

Bugetarea participativă nu va fi pusă în practică în acest an de către Primăria Brașov. În cel mai bun caz, ea va veni în 2022, în baza unui regulament pe care Municipalitatea l-a lansat ieri în dezbatere publică. O astfel de modalitate de finanțare a unor proiecte a fost încercată în 2018-2019, primarul de atunci al Brașovului a anulat-o până în 2020, primind critici dure din partea USR, la acea vreme. Acum, în 2021, Primăria nu a făcut demersuri pentru astfel de proiecte propuse de cetățeni, însă a lansat procedura de aprobare a unui Regulament pentru bugetarea participativă în 2022.
Ghidul de finanţare pentru bugetarea participativă din 2022 a fost lansat ieri în dezbatere publică şi poate fi găsit pe site-ul primăriei. Brașovenii pot face propuneri de modificare a acestui regulament până în data de 12 august către Primăria Braşov, Biroul Informaţii Publice şi Mass-Media, e-mail: infopublice@brasovcity.ro, sau prin intermediul Centrului de Informaţii pentru Cetăţeni (program luni-joi, 8.00-14.00, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30, și vineri de la 8.00-13.30, cu pauză de dezinfecție între 11.00-11.30).

Proiectele cetăţenilor îşi vor găsi finanţare în bugetul pe 2022

Primăria Municipiului Brașov a lansat ieri în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea „Regulamentului privind procesul de bugetare participativă“. Cetățenii vor fi astfel invitați să identifice problemele orașului, să le prioritizeze și să participe la decizia de cheltuire a unei părți din bugetul local. Acest proces presupune asumarea comună de către autorități și cetățeni a unui rol participativ în definirea şi abordarea problemelor comunităților orașului, spun reprezentanții Municipalității. „Lansăm astăzi în consultare publică Ghidul pentru bugetare participativă, noua ediție a programului. Este vorba de 2 milioane de lei repartizate pe patru domenii prioritare, și este forma directă prin care voi, cetățenii, puteți să vă implicați și să luați decizii cu privire la modul în care banul public este cheltuit. Spre deosebire de ediția trecută, aș vrea să subliniez două puncte importante: evaluarea se va face de către o comisie mixtă, care va grupa atât personal din cadrul Primăriei Brașov, cât și experți independenți, membri ai societății civile și reprezentanți ai Consiliului Local. Pe de altă parte, am prins și o etapă de maturare a proiectelor, în care ideile voastre vor fi dezbătute de către specialiști și veți primi consultanță, în sensul îmbunătățirii acestora. După ce va sta în consultare publică, Ghidul va fi aprobat de către Consiliul Local. Urmează apoi lansarea apelului de proiecte. În această toamnă, spre finalul lunii noiembrie, ne propunem să avem lista de proiecte câștigătoare, astfel încât în bugetul din 2022 acestea să se regăsească. Vă invit să ne trimiteți sugestiile voastre, să ne ajutați să îmbunătățim ghidul gândit de către noi și vă așteptăm în număr cât mai mare să propuneți proiecte relevante pentru Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Cum arată procesul de bugetare participativă

Programul de bugetare participativă presupune ca brașovenii care doresc să se implice în dezvoltarea orașului să facă propuneri de proiecte pe 4 domenii: orașul mobil, orașul verde, orașul relaxat și orașul comunităților. După finalizarea depunerii proiectelor, o comisie formată din specialiști din primărie, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile și experți independenți vor face o analiză juridică, tehnică și comunitară a propunerilor de proiecte. După declararea eligibilității acestor proiecte, se va trece la etapa a doua de implicare a cetățenilor, etapă în care brașovenii vor putea vota proiectele pe care le consideră prioritare, câte unul pentru fiecare domeniu. După finalizarea procedurii, vor fi implementate, de către Primăria Brașov, proiectele care au obținut cel mai mare punctaj. Bugetarea participativă nu presupune alocare fondurilor necesare implementării către cei care fac propunerile de proiecte, ci ele sunt implementate de către Primăria Brașov. Conform proiectului de regulament, la acest proces pot participa -atât în ceea ce privește transmiterea proiectelor, cât și votul asupra acestora – doar cetățenii cu vârsta peste 18 ani, cu domiciliu sau rezidență temporară/flotant în Municipiul Brașov.

Calendarul propus este următorul:

* Depunere proiecte: 30 august- 26 septembrie
* Analiza Comisiei și comunicare către participanți: 27 septembrie – 8 octombrie
* Revizuire proiecte eligibile: 11-17 octombrie
* Publicare listă finală proiecte eligibile: 18 octombrie
* Vot: 19 octombrie – 19 noiembrie
* Rezultate voturi și anunț proiecte câștigătoare: 22 noiembrie
* Implementarea proiectelor: 2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local