12.4 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum să recunoști și să eviți insolația?

Sfat Expres: Cum să recunoști și să eviți insolația?

Insolația este una dintre cele mai serioase afecțiuni care pot apărea din cauza căldurii și necesită îngrijiri medicale. În cazuri foarte grave, insolația poate cauza daune substanțiale la nivelul organelor interne și la nivelul creierului și poate duce chiar la deces. Potrivit definiției medicale, insolația reprezintă o hipertermie cauzată de expunerea prelungită la soare sau de expunerea unei persoane la un mediu supraîncălzit, potrivit doc.ro

Cauzele insolației

Insolația poate să apară ca rezultat:
1. al expunerii la un mediu în care temperatura este prea mare. În cazul acestui tip de insolație, care nu implică efortul fizic, faptul că o persoană se află într-un mediu supraîncălzit poate duce la o creștere a temperaturii centrale. Acest tip de insolație apare, de regulă, după expunerea la temperaturi mari, în zilele cu vreme călduroasă și cu multă umiditate, mai ales pe perioade mai lungi de timp. Cel mai des, este o insolație întâlnită la vârstnici și la pacienții cu boli cronice.
2. al activității fizice solicitante – Insolația care implică un efort fizic mare este cauzată de o creștere a temperaturii centrale a corpului, declanșată de o activitate fizică intensă desfășurată într-o zi călduroasă. Riscul ca acest tip de insolație să aibă loc este mai mare dacă persoană nu este obișnuită să facă mișcare sau să se antreneze în zone cu temperaturi foarte mari.
În alte situații, insolația poate fi cauzată de faptul că o persoană poartă prea multe haine, lucru care împiedică transpirația să se evapore cu ușurință, iar astfel procesul prin care corpul se răcorește este îngreunat, de consumul excesiv de alcool sau de faptul că persoana ajunge să fie deshidratată, din cauza că nu bea suficientă apă.

Simptomele insolației

Este important să cunoaștem atât simptomele epuizării termice, cât și simptomele insolației. Înainte de instalarea insolației, apar simptome ale epuizării termice precum sete acută, confuzie, oboseală, leșin, dureri de cap, paloarea feței și transpirație accentuată.
Cel mai frecvent simptom al insolației este febra mare. Alte simptome ale insolației sunt durerea de cap intensă, amețeli și senzație de confuzie, lipsa transpirației, înroșirea și uscarea pielii, slăbiciunea musculară și crampele, greață și vărsături, tahicardie, respirație rapidă, pierderea cunoștinței.
Febra poate ajunge la 40 de grade: Temperatura corpului poate ajunge de 40 de grade Celsius ori depășește această valoare. Acesta este principalul simptom al insolației. Confuzia, agitația, vorbirea îngreunată, irascibilitatea, delirul, crizele convulsive și coma pot să rezulte de pe urma insolației.
În cazul insolației provocate de temperaturile foarte mari (zilele cu vreme caniculară), pielea se va simți fierbinte și uscată la atingere;
Greață și vărsături. Persoana cu insolație se va simți rău, confruntându-se fie cu disconfort la nivelul stomacului, fie cu vărsături.
Pielea înroșită: Pe măsură ce temperatura corpului crește, pielea adultului devine mai roșie.
Respirația rapidă. Persoana afectată de insolație va începe să respire diferit, într-un ritm mai rapid. Frecvența cardiacă este mare, pulsul poate fi semnificativ crescut, deoarece căldura excesivă înseamnă un efort foarte mare pe care îl depune inima, pentru a menține corpul răcoros.
Dureri de cap: Pacientul cu insolație va avea o durere de cap pulsatilă (simte că îi zvâcnește capul).

Primele măsuri când apare insolație

La primele semne de insolație, caută un loc ventilat cu aer condiționat sau, afară un loc la umbră. Consumă lichide din belșug, fără cafea sau alcool, care înrăutățesc simptomele: apă simplă, apă cu lămâie, ceai de plante neîndulcit. Un duș rece și compresele reci sunt și ele de ajutor în tratarea epuizării termice și prevenirea insolației. În cazul în care aceste strategii nu dau rezultate în 15 minute, cere ajutor medical pentru a preveni o insolație gravă. În cazul în care insolația s-a instalat deja, medicii vor reduce temperatura corpului și se vor asigura că pacientul nu se deshidratează. Timp de o săptămână după insolație, pacientul va resimți încă efectele, având o stare de slăbiciune acută și dureri de cap. Remediile aplicate la domiciliu pot să nu fie suficiente, așa că dacă prezinți semne de insolație, cere de urgență ajutor medical.

Primul ajutor în caz de insolație

Dacă există suspiciunea că o persoană din jur are insolație, sună imediat la 112 sau transportă persoana la un spital. Dacă se întârzie acordarea unui ajutor din partea personalului medical, această întârziere poate fi fatală. Dacă aștepți ambulanța, mută persoana din soare la un loc umbros sau în interior și ajut-o să își descheie cămașa la gât sau să-și îndepărteze o centurăsau alte obiecte vestimentare care îngreunează respirația. Încearcă să îi faci aer cu un evantai ori cu un ziar și să-i stropești pielea cu apă rece ori să îi faci o compresă pentru frunte dintr-o batistă udată cu apă rece. Rămâi alături de acea persoană până când se simte mai bine ori până la sosirea ambulanței, dacă ai cerut ajutorul personalului medical.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE