5.8 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: 9 plante care te ajută să-ţi ţii tensiunea sub control

Sfat Expres: 9 plante care te ajută să-ţi ţii tensiunea sub control

Este bine să ştii, mai ales dacă eşti hipertensiv, că există şi unele plante medicinale folosite în anumite forme pentru a ţine sub control tensiunea arterială mare (hipertensiunea), scrie exquis.ro. Studiile arată că mulţi metaboliţi din plante exercită anumite efecte benefice asupra tensiunii arteriale, iar în unele situaţii un medic fitoterapeut vă poate recomanda aceste plante pentru a regla tensiunea arterială mare, potrivit doc.ro.
Lavanda
Parfumul plăcut al lavandei nu este singurul aspect util al acestei plante. S-a demonstrat în studiile efectuate pe animale că extractele din lavandă scad ritmul cardiac şi reduc tensiunea arterială la rozătoare. Chiar dacă nu multă lume se gândeşte că ar putea folosi lavanda în scop culinar, reține că poţi folosi florile delicate la prepararea anumitor deserturi la cuptor. Frunzele de lavandă pot fi folosite în acelaşi mod ca rozmarinul.
Păducelul
Numit şi Crataegus monogyna, păducelul este un remediu pentru hipertensiunea arterială care a fost folosit în trecut, în medicina tradiţională chineză. La rozatoare, extractele de păducel par să aibă multe beneficii asupra sănătăţii sistemului cardiovascular, inclusiv faptul că planta ajută la scăderea tensiunii arteriale, previne întărirea arterelor şi scade colesterolul. Poţi căuta în farmacii păducelul sub formă de tablete, extract lichid sau ceai. Cere mai întâi sfatul unui medic fitoterapeut, pentru a fi sigur că ai voie să foloseşti acest remediu.
Susanul
Numit şi Sesamum indicum, acesta este un alt aliat al celor cu hipertensiune. Extractele alcoolice din seminţele de susan (la doze între 1-30 mg/kg) au cauzat hipotensiune în cazul şoarecilor de laborator. A fost observată o scădere atât în ce privește presiunea sistolică, dar și în ceea ce privește presiunea diastolică. S-a observat că frecvența bătăilor inimii a scăzut la doze ușor mai mari de extract de susan (10-30 mg/kg). Un studiu realizat pe pacienți hipertensivi a indicat faptul că un consum de ulei de susan a redus substanțial stresul oxidativ, ceea ce sustine ipoteza că uleiul acesta poate ajuta la sporirea sistemului antioxidant de apărare.
Pudra de cacao
Pudra de cacao (Theobroma cacao), care este bogată în flavonoide, este folosită pentru prevenirea afecţiunilor cardiovasculare. Flavonoidele care se găsesc şi în ciocolată stimulează formarea oxidului nitric, sporesc vasodilataţia şi reduc funcţia endotelială. Numeroase studii clinice arată că un consum zilnic de ciocolată neagră sau ciocolată cu lapte (intre 46 şi 105 grame zilnic), care asigură o cantitate optimă de polifenoli din cacao, poate să scadă tensiunea sistolică cu aproape 5 mm Hg şi pe cea diastolică cu aproape 3 mm Hg.
Sucul de ţelină
Potrivit unei teorii chineze, ţelina este eficientă pentru hipertensiunea arterială, deoarece acţionează asupra ficatului, iar un anumit tip de hipertensiune este asociat cu ficatul. De exemplu, ţelina s-a dovedit a fi utilă în reducerea hipertensiunii arteriale în cazul a 14 din 16 pacienţi. Sucul de ţelină, amestecat cu miere, a fost administrat (aproximativ 240 ml) pe cale orală pacienţilor, de trei ori, în fiecare zi, pe o perioadă de o săptămână. S-a observat că acest suc de ţelină reduce atât presiunea diastolică, dar şi pe cea sistolică.
Tomatele
Extractul de tomate conţine carotenoizi, cum ar fi licopenul, betacarotenul şi vitamina E, despre care şe stie că sunt antioxidanţi eficienţi, folosiţi pentru a „dezactiva” radicalii liberi şi pentru a încetini evoluţia aterosclerozei. Un studiu a arătat că extractul de tomate reduce – nu cu mult – tensiunea arterială la pacienţii care sufereau de o formă uşoară, netratată de hipertensiune.
Usturoiul
Usturoiul este una din cele mai studiate plante. Are efect hipotensor, vasodilatator, cardiotonic, hipocolesterolemiant şi anticoagulant.
Talpa gâştei
Talpa gâştei, după cum îi spune şi denumirea latină (Leonurus cardiaca), este o plantă cu acțiune asupra inimii. Ea reduce tensiunea arterială și ritmul bătăilor inimii prin efectul calmant asupra sistemului nervos.
Pinul de Alep
Pycnogenolul este un extract din scoarța pinului de Alep (numit și pin maritim). Acesta este cel mai adesea cunoscut ca tratament pentru insuficiența venoasă și pentru alte afecțiuni ale sistemului vascular. Studiile clinice preliminare au arătat că 200 mg/zi de pycnogenol poate să reducă ușor tensiunea arterială la unii pacienți.

Articolul precedentFOTBAL: Revine „Limoniu” la Brașov
Articolul următorBancul zilei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE