10.3 C
Braşov
AcasăCititori(P) Acte necesare deschidere PFA, SRL sau înființare ONG

(P) Acte necesare deschidere PFA, SRL sau înființare ONG

Momentul în care decizi să deschizi o firmă, indiferent dacă vorbim despre SRL, PFA sau chiar un ONG, vine la pachet cu câteva demersuri pe care trebuie să le faci. În funcție de decizia pe care o iei privind forma legală pentru afacerea ta, procesul de înființare este diferit.

Pentru înființarea unei firme ai nevoie de o serie de acte. Va trebui să realizezi un dosar de firmă pe care să îl depui la Registrul Comerțului. După cum poți observa, există câțiva pași standard pe care va trebui să îi urmezi pentru a deschide o firmă. Chiar dacă pare un proces lung și complex, după ce vei citi acest articol, vei ști ce trebuie să faci. Vei afla de ce acte necesare deschidere SRL și deschidere pfa ai nevoie, cât și ce pași trebuie să urmezi pentru infiintare ONG.

Care sunt diferențele dintre SRL și PFA?

Prima întrebare pe care o vei întâmpina când decizi să înființezi o firmă este ”SRL sau PFA?”. Antreprenorii la început de drum trebuie să aleagă una dintre cele două forme legale. Așadar, care este diferența dintre SRL și PFA?

În primul rând, trebuie să știi ce semnifică cele două abrevieri. SRL este o societate cu răspundere limitată, iar PFA este o persoană fizică autorizată. Cele două se diferențiază prin numărul de angajați pe care îi poți avea, procesul de înființare, cât și taxele pe care va trebui să le achiți periodic. Desigur, diferă și taxele de înființare pentru cele două.

În funcție de specificul afacerii tale, una dintre cele două va fi mai avantajoasă pentru tine. Este esențial când alegi antreprenoriatul să știi ce obiective ai pentru afacerea ta. Dacă ești specializat într-un domeniu, iar afacerea ta constă exclusiv în forța ta de muncă, un PFA poate fi mai avantajos pentru tine. Dar, dacă dorești să construiești o afacere fructuoasă, să ajungi la un număr mai mare de angajați, cu siguranță înființarea unui SRL te va ajuta mai mult.

După cum poți observa, rămâne la latitudinea ta să decizi ce este mai potrivit pentru afacerea ta. În continuare, îți vom prezenta câteva beneficii ale unui SRL și ale unui PFA pentru a știi exact ce alegere este mai potrivită pentru tine.

Care sunt beneficiile unui SRL?

După cum poate știai deja, SRL-ul este cea mai răspândită formă juridică pentru deschiderea unei afaceri în România. Există multe motive pentru care SRL-ul este ales în detrimentul unui PFA. Câteva dintre acestea sunt:

• Un SRL poate avea până la 50 de asociați
• În cadrul unui SRL poți activa în mai multe domenii
• SRL-ul se înființează într-un timp destul de scurt: 2-3 zile
• Poți depune proiecte pentru a obține fonduri nerambursabile de la stat
• Microintreprinderile plătesc un impozit pe venit între 1% și 3%, în funcție de numărul de angajați
• În cazul datoriilor, răspunderea fiecărui asociat este limitată la aportul adus în societate la momentul înființării

Acte necesare deschidere SRL

Dacă ai ales SRL ca formă juridică pentru firma ta, va trebui să ai aceste acte necesare deschidere SRL pentru dosar:

• 3 variante de denumire pentru viitoarea societate
• Carte de identitate asociat/asociați/administrator
• Copie de pe dovada de proprietate a sediului social (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
• Carte de identitate proprietar/proprietari sediu social

Ce avantaje ai la deschidere pfa?

Sursa: https://www.freepik.com/

Deși nu este la fel de răspândită ca un SRL, PFA-ul este ideal pentru multe afaceri mici. Dacă, cum spuneam, ai o meserie pe care dorești să o realizezi necondiționat de statutul de angajat cu contract individual de muncă, PFA-ul poate fi o opțiune bună pentru tine. Există suficiente avantaje la deschidere pfa care te pot convinge să alegi această formă juridică. Câteva sunt:

• Costurile pentru deschidere pfa sunt mai mici
• Cheltuielile de administrare sunt mai mici
• Poți avea angajați ca PFA, dar maxim 3
• Contabilitatea este simplă și poate fi ținută chiar de tine
• Închiderea unui PFA este un proces mai simplu față de dizolvarea unui SRL
• În cadrul unui PFA, poți beneficia oricând de veniturile firmei

Recomandarea noastră între deschidere PFA sau SRL este să stabilești încă de la început ce așteptări ai de la afacerea ta. În funcție de asta vei putea face mult mai ușor această alegere.

De ce acte ai nevoie pentru deschidere pfa?

Când alegi deschidere PFA vei avea nevoie de următoarele acte:

• Carte de identitate titular
• Acte de studii (din domeniul în care se dorește autorizarea) sau documente care să ateste experiența în domeniul în care se dorește autorizarea
• Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
• Specimen de semnătură dat la notariat

Ce reprezintă un ONG?

Există o formă juridică pe care unii ar numi-o mai aparte și anume ONG-ul. Un ONG reprezintă o organizație neguvernamentală, care poate fi de două tipuri: asociația și fundația. Când vine vorba de infiintare ONG, să știi că acest proces durează mai mult decât în cazul unui SRL sau deschidere pfa. Pentru infiintare ONG va trebui să aștepți o perioadă de 45 de zile din momentul în care ai depus dosarul.

Ce trebuie să știi despre infiintare ONG?

Comparativ cu un SRL sau PFA, o infiintare ONG nu se face la Registrul Comerțului, ci la Registrul Fundațiilor și Asociațiilor. De aceea, și modul de impozitare diferă, la fel și sursele de finanțare. Acesta este probabil unul dintre cele mai mari avantaje ale unui ONG.

Dacă ideea de infiintare ONG îți surâde, să știi că domeniile în care un ONG poate activa sunt foarte numeroase. Dacă ai un ONG, poți organiza activități în domenii precum arta, cultura, sportul, servicii de sănătate, învățământ, protecția mediului, cercetare, educația și multe altele pe lângă acestea.

Ce acte sunt necesare pentru infiintare ONG?

Costurile și procesul de infiintare ONG diferă destul de mult față de înființarea unui SRL sau deschidere pfa. Pentru infiintare ONG, actele de care ai nevoie sunt următoarele:

• Carte de identitate membri fondatori (minim 3 persoane)
• 3 variante de denumire pentru ONG
• Dovada de proprietate pentru adresa la care se va stabili sediul profesional (contract de vânzare-cumpărare, donație, certificat de moștenitor, contract de închiriere vizat de Administrația Financiară, acordul vecinilor cu pereți comuni dacă sediul va fi la bloc)
• Cazierele fiscale ale membrilor fondatori

Legat de costurile de infiintare ONG, îți putem spune că în București sunt începând de la 2000 de lei, iar în Ilfov sunt în jur de 2500 de lei. Desigur, aceste costuri diferă în funcție de orașul în care dorești să activezi cu ONG-ul tău.

Fă cele mai bune alegeri pentru afacerea ta alături de specialiștii Fabrica de firme!

Există multe decizii pe care trebuie să le iei când vine vorba de deschiderea afacerii tale. Fie că trebuie să pregătești acte necesare infiintare SRL sau să alegi o formă juridică, este important să ai ajutorul unor specialiști. Consultanții Fabrica de firme vor pune nevoile firmei tale pe primul loc și te vor ajuta să iei cele mai bune decizii pentru succesul afacerii tale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE