4.7 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Dezinfectanți naturali pentru casă

Sfat Expres: Dezinfectanți naturali pentru casă

Sunt tot mai multe voci care spun că e mult mai sănătos să folosim dezinfectanţi naturali, produse pe care ni le oferă natura. Sunt preparete simple care, deşi nu au denumiri complicate, sunt eficiente și ne feresc de boli. Făcute după rețete din bătrâni, produse precum leşia, oțetul, bicarbonatul de sodiu sau uleiurile pot lupta cu microbii, fără să fie un pericol pentru natură.

Leşia, un dezinfectant bun la toate

În spitalele din perioada interbelică, cel mai utilizat dezinfectant era leşia de cenuşă, obţinută din o parte cenuşă de lemn la trei părţi apă. Leşia era dezinfectantul universal. Se folosea pentru curăţarea butoanelor de la aparatele de radio ale bolnavilor, a tapiseriilor de scaune, a podelelor, brancardelor sau mobilierului. Paharele de sticlă şi tacâmurile se ţineau în soluţie fierbinte de leşie. Textilele erau cufundate în soluţii fierbinţi de leşie de cenuşă timp de 6 ore, fierte la 100 grade C, expuse la soare şi apoi călcate cu fierul încins. Instrumentele chirurgicale se fierbeau în apă cu 2% sodă cristalizată, timp de 15 minute. În fiecare zi, pereţii erau dezinfectaţi până la înălţimea de 2 metri. Pentru mâini, se folosea alcool 70%, cu câteva picături de tinctură de iod. A urmat perioada clorului şi a sodei, a cloraminei şi permanganatului de potasiu, ca agenţi de dezinfectare.

Sarea, împotriva germenilor

Acum, într-o vreme în care sunt nenumărate produse chimice pentru dezinfectare, știinţa modernă caută soluţii ecologice şi tot mai mulţi oameni au început să folosească produse de curăţare bio. Multe dintre au la bază ingrediente din bucătărie perfect organice pe care le putem pregăti în casă. Sarea de masă nu este cunoscută ca dezinfectant, dar are reale efecte împotriva germenilor. Tipul sării nu contează, poate fi şi de mare. Îndepărtează murdăria de pe florile artificiale, fără a fi nevoie să le frecaţi. Puneţi-le într-un săculeţ de hârtie şi turnaţi peste ele un pic de sare. Legaţi punga şi agitaţi. Sarea absoarbe grăsimile de pe tigăi, de pe mese şi obiecte de lemn. Nu trebuie să frecaţi, doar să presăraţi sare pe zonele unsuroase. Folosiţi cârpe din materiale biodegradabile, care se usucă uşor. În acest fel, evitaţi dezvoltarea necontrolată a bacteriilor.

Oţetul, bun pentru biocurăţenie

Oțetul este bun pentru curățarea și dezinfectarea canalelor de scurgere sau diverse conducte. Pentru scurgerea de la chiuveta din bucătărie, amestecaţi jumătate de cană de sare cu jumătate de cană de bicarbonat. Puneţi amestecul în scurgere, după care turnaţi apă fierbinte. Scurgerea de la chiuvetă (unde circa jumătate de milion de bacterii stau pe o suprafaţă de 2,5 cm pătraţi), blaturile, bureţii, prosoapele trebuie să fie permanent curăţate cu soluţii antibacteriene sau măcar cu detergent şi apă fierbinte. Capul de duş se freacă bine cu oţet şi apă, cu o periuţă de dinţi. Pulverizat pe un zid mucegăit, oţetul va scoate igrasia după 15 minute. Clătiţi şi lăsaţi să se usuce.

Borax, pentru baie

Pentru a dezinfecta suprafeţele din baie (chiuvetă, cadă, gresie, faianţă), se poate prepara un dezinfectant extrem de eficient, care nu atacă instalaţiile sanitare, din 700 ml apă şi două linguri de Borax (care e şi insecticid). Se adaugă 4 linguri de oţet alb şi, opţional, 1-2 stropi de detergent lichid de vase. Se amestecă bine şi se pulverizează. Folosiţi mănuşi şi demaraţi curăţenia numai cu geamurile deschise. Chiar dacă boraxul nu este toxic, poate produce iritaţii la nivelul pielii şi al plămânilor.

Cojile de lămâie curăţă mucegaiul

Cuptorul cu microunde se dezinfectează fierbând pur şi simplu un ibric cu oţet sau lăsând înăuntru un castron cu apă şi câteva felii de lămâie, timp de 30-60 de minute. Rosturile dintre plăcile de faianţă se curăţă frecîndu-le cu jumătăţi de lămîie. Mucegaiului nu-i place lămîia. Acest citric curăţă şi dezinfectează şi blatul din bucătărie. Spre deosebire de alţi agenţi de curăţare, nu trebuie să clătiţi, dezinfectantul natural nu este toxic şi, în plus, absoarbe mirosurile din bucătărie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE