16.5 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Cum îngrijim călcâiele crăpate

Sfat Expres: Cum îngrijim călcâiele crăpate

La nivel statistic, între 75% și 80% din populația adultă prezintă probleme la nivelul piciorului. Una dintre ele apare la calcâie. Călcâiele crăpate sau fisurile călcâiului reprezintă o afecțiune obișnuită a piciorului, care poate provoca disconfort sau chiar durere. Acestea sunt rezultatul uscării excesive a pielii și sunt însoțite de piele îngroșată și uneori chiar de calusuri galbene sau maronii în jurul marginii superioare a călcâiului.

O simplă problemă de estetică?
Adesea, singura problemă cu călcâiele crăpate este aspectul lor. Cu toate acestea, în unele cazuri, această problemă poate fi una severă dacă fisurile se infectează.
Dacă fisurile sunt adânci, ele pot fi dureroase, disconfortul și durerea declanșându-se când o persoană se ridică în picioare și uneori, în cazuri extreme, fisurile pot chiar sângera.
Dacă se observă roșeață, umflături sau se resimt dureri severe în orice zonă a piciorului mai mult de câteva zile, recomandarea unui consult medical este obligatorie.

Cauze
Pielea uscată reprezintă cauza principală a călcâielor crăpate. Greutatea și presiunea exercitate pe ‘perna’ de grăsime de sub călcâie și pielea se extinde în lateralul acestora. Dacă pielea este lipsită de umiditatea necesară, devine rigidă, mai puțin elastică și predispusă la crăpături.
Statul în picioare pentru perioade lungi de timp, în special pe podele dure, obezitatea, pantofii cu spate deschis sau din contră, prea strânși și care freacă în zona călcâielor, călcătura greșită a piciorului și vremea rece sau uscată sunt factori favorizanți ai călcâielor crăpate.

Utilizarea cremelor și pietrei ponce
Tratamentele hidratante sub formă de creme, loțiuni și unguente pot ajuta la păstrarea umezelii la nivelul pielii călcâielor. Acest lucru poate preveni uscarea și crăparea pielii. Tratamentele hidratante pot ajuta, de asemenea, la refacerea pielii care este deja crăpată.
În cazuri ușoare de călcâie crăpate, hidratarea de două sau trei ori pe zi poate rezolva problema. Frecarea ușoară a calusurilor cu o piatră ponce și ulterior aplicarea unei creme hidratante poate ajuta mai rapid la remedierea situației. Cu toate acestea, este nevoie ca utilizarea pietrei ponce să se realizeze cu grijă deoarece o frecare prea puternică sau prea îndelungată a călcâielor crăpate poate să înrăutățească situația.

Cum tratăm căcâiele crăpate?
O rutină de îngrijire a călcâielor este necesară și ea cuprinde atât îndrumări farmacologice (creme, unguente), cât și măsuri nefarmacologice legate de tipul de șosete sau încălțăminte recomandat.

Folosirea unei creme hidratante emoliente
Emolienții sunt substanțe care pătrund în piele și reduc pierderile de apă care cauzează deshidratarea excesivă, urmată de crăparea călcâielor. Umplând golurile dintre straturile de piele, pielea devine netedă la atingere, moale și cu un aspect mai sănătos.
Un alt rol extrem de important este acela de reducere a pierderilor de apă în piele, prin crearea unei bariere ce menține umiditatea în interior.
Cremele hidratante pătrund în stratul exterior al pielii, atrag apa din aer și mențin astfel coeficientul optim de apă.

Aplicarea unei creme hidratante ocluzive deasupra
O dată ce crema hidratantă este absorbită, se poate aplica un strat gros de cremă hidratantă ocluzivă înainte de culcare, cu scopul de a ‘sigila umezeala’. Se pot folosi în acest scop vaselina farmaceutică, lanolina sau diverse tipuri de siliconi, cum ar fi dimeticona. Aceste substanțe sunt disponibile în farmacii, mai ales în farmaciile cu receptură, care realizează preparate medicamentoase.

Purtarea de șosete de bumbac 100%
Purtarea de șosete de bumbac 100% la culcare, după aplicarea agentului hidratant ocluziv pe călcâie poate ajuta la păstrarea coeficientului de apă la nivelul pielii și protejează cearşafurile să nu se păteze deoarece aceste unguente sunt de tip gras. În plus, pielea piciorului va putea respira și nu va transpira excesiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE