6.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPoate învățăm ce să facem cu Poliția Locală: Al treilea „primar-frate” de...

Poate învățăm ce să facem cu Poliția Locală: Al treilea „primar-frate” de când Brașovul s-a înfrățit cu Rishon LeZion

l Exemple de bună practică de la israelieni

Legăturile pe care Brașovul le are cu Rishon LeZion sunt unele dintre cele mai strânse relații pe care Brașovul le are cu vreun oraș și au început în anul 1995, la iniţiativa primarului de atunci al oraşului Rishon LeZion, Meir Nitzan, care s-a născut în România şi a emigrat în Israel. În anul 1996 a fost adoptat protocolul de înfrățire. Între 1995 și 2021, au avut loc foarte multe participări și schimburi de experiență între cele 2 orașe, atât pe plan cultural, sportiv dar și pe bune practici, Rishon fiind unul dintre orașele cu multă experiență în reciclare, securitate, inclusiv cea cibernetică și sistematizare urbană. Ieri, noul primar ( din 2018 ) al orașului-frate, Raz Kinstlich, a vizitat Brașovul împreună cu o delegație importantă formată din reprezentanți ai Consiliului Local și ai primăriei din Rishon. Delegația israeliană s-a întâlnit cu primarul Allen Coliban, viceprimarul Sebastian Rusu, dar și cu reprezentanții grupurilor politice din Consiliul Local pentru a discuta (din nou) despre domeniile în care cele două autorități ar putea colabora. Alături de cele două delegații, la întâlnire au participat și reprezentanții comunității evreiești din Brașov. ,,Sunt foarte bucuros să fiu aici. 26 de ani de relație între cele două orașe înseamnă foarte mult, aveam vreo 17 ani când primarul Meir Nitzan a venit cu propunerea de înfrățire a celor două orașe, iar de atunci avem o relație foarte strânsă, pe care ne dorim să o dezvoltăm. Îmi place foarte mult Brașovul, mă simt ca acasă aici. Mi-a făcut plăcere să văd că aveți un primar așa de puternic și de tânăr și sunt sigur, după prima oră de conversație, că vom avea o colaborare excelentă. Sunt mulțumit de colaborare pe care o avem astăzi, dar în viitor sper să putem extinde acest parteneriat și în alte domenii ca educația universitară, dezvoltarea urbanistică, tehnologiile smart city, mai ales că și primarul Coliban este de aceeași vârstă cu mine, fiind interesat de aceleași domenii”, a precizat primarul Raz Kinstlich.
Israelienii au prezentat și o serie de exemple de bună practică pe care Brașovul le poate implementa la rândul său. Acestea au vizat siguranța cetățenilor, rețelele de utilități și sistemul de colectare a deșeurilor . În ceea ce privește siguranța cetățenilor, modelul implementat de Rishon LeZion este unul care este luat de exemplu de bună practică și de alte orașe din Israel, fiind cel mai performant sistem care funcționează într-un oraș. Doar Ierusalimul are același sistem, dar la un nivel mult mai mic.

250 de polițiști locali (doar) și 1.300 de camere de luat vederi

Municipalitatea din Rishon dispune de un departament de securitate de 250 de polițiști (echivalentul poliției locale de la noi), în condițiile în care poliția națională are în acest oraș 200 de angajați. Au fost montate 1.300 de camere de supraveghere cu sistem de inteligență artificială, care analizează toate imaginile și în momentul în care constată că a apărut o situație posibil ilegală, notifică automat departamentul de securitate, care poate să intervină într-un timp foarte scurt. De asemenea și rețelele de utilități sunt supravegheate electronic, astfel încât în momentul în care apare o defecțiune, aceasta este raportată automat în dispecerat cu toate informațiile necesare: localizarea defecțiunii, natura ei, tipul de intervenție necesar etc.
În momentul în care s-a implementat acest sistem de supraveghere, atât al domeniului public, cât și al rețelelor de utilități și al traficului, Municipalitatea de acolo a investit și în rețele de internet pentru unitățile de învățământ, astfel încât, în acest moment, toate școlile din Rishon LeZion beneficiază de un internet stabil și de mare viteză, care depășește nivelul celor existente la alte instituții publice, ceea ce face ca procesul de învățământ să se desfășoare în cele mai bune condiții.
După această întâlnire, primarul Allen Coliban l-a invitat pe omologul său, Raz Kinstlich, să viziteze Parcul Trandafirilor, care, din 2018, poartă și numele de Rishon LeZion. Aici, cei doi primari, au plantat un pin, ca simbol al legăturilor strânse dintre cele două comunități. Prezent pentru prima dată la Brașov, primarul Raz Kinstlich s-a arătat încântat de Brașov și de modul în care a evoluat relația dintre cele două orașe. ,,În prima parte a vizitei am avut cu domnul primar o discuție foarte intensă și aplicată cu privire la relațiile diplomatice între cele două orașe, despre perspective, despre obiective comune, despre provocări și oportunități pe care cele două orașe le au împreună. O primă discuție foarte densă, plină de subiecte. Am venit aici (în Parcul Trandafirilor Rishon LeZion n.n.) să adăugăm subiectelor comune și o dimensiune simbolică, respectiv plantarea unui pin. Este încă o bornă pe care o punem în relația dintre cele două orașe, o relație foarte activă din punct de vedere cultural și pe care ne dorim să o dezvoltăm și pe alte dimensiuni, pe dimensiunea educațională, pe dimensiunea infrastructurii de sănătate și a competențelor din zona aceasta, pe dimensiunea economică și turistică”, a declarat primarul Allen Coliban. După vizitarea parcului, discuțiile dintre cele două delegații au continuat și la Sinagoga Beit Israel, de pe str. Poarta Șchei. Discuțiile au continuat și pe alte teme, cum ar fi colectarea selectivă, sănătate, sport, cele două delegații stabilind ca aceste schimburi de experiență să se deruleze cu regularitate, iar cele două Municipalități să identifice, în cel mai scurt timp, proiectele pe care le pot realiza în comun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE