14.8 C
Braşov
AcasăNationalPachet de prevenție pentru pacienții peste 40 de ani, de la 1...

Pachet de prevenție pentru pacienții peste 40 de ani, de la 1 iulie

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe a precizat ieri că noul contract-cadru dintre sistem și pacient urmează să intre în vigoare în scurt timp (1 iulie), prevederile incluse în contract urmărind să crească ponderea serviciilor de asistență medicală acordate în zona de prespital (prevenție).
„Prin contractul-cadru, care va intra în vigoare în curând, ne dorim să facem pași către inversarea piramidei serviciilor de asistență medicală, în sensul creșterii ponderii serviciilor acordate în segmentul de prespital, a serviciilor acordate la nivelul medicinei primare și al ambulatoriului de specialitate”, a declarat marți președintele CNAS, Adrian Gheorghe. Consultația de prevenție este unul dintre elementele principale incluse în contractul-cadru. Pachetul de prevenție va fi unul comprehensiv și se va adresa persoanelor cu vârsta peste 40 de ani. „Este vorba despre un pachet comprehensiv de prevenție care are ca țintă principală adulții peste 40 de ani. Acest pachet cuprinde trei componente, care sunt interdependente. Sunt, de fapt, trei consultații grupate. Prima consultație este una de evaluare a factorilor de risc a pacientului, a doua consultație este una prin care medicul efectuează ceea ce se numește intervenția asupra factorilor de risc, propriu-zis consiliere către pacient pentru ameliorarea factorilor de risc, iar a treia consultație este una de monitorizare, practic pentru a urmări măsura în care intervenția asupra factorilor de risc a avut succes și se regăsește în comportmentul, stilul de viață al pacientului. Modul în care vor fi decontate aceste consultații este de așa natură încât să stimuleze livrarea acestui pachet în întregul său”, a declarat Adrian Gheorghe într-o conferință de presă susținută ieri la Ministerul Sănătății. Președintele CNAS a făcut precizări și cu privire la decontarea investigațiilor sau a analizelor de laborator din cadrul acestui pachet. ”De asemenea, dacă medicul de familie va prescrie investigațiile sau analizele de laborator ca parte a evaluării pe care o face, aceste consultații vor fi decontate din fond peste valoarea de contract pe care o au furnizorii de paraclinice. Practic vor fi suplimentate sumele cu cât va fi nevoie astfel încât pacienții care trec prin acest proces al consultației de prevenție să nu întâmpine niciun obstacol în efectuarea analizelor prescrise de medic”, a mai precizat Adrian Gheorghe.

Consultații lunare gratuite la domiciliu pentru bolnavii cronici

Noul contract-cadru mai prevede că numărul de consultaţii la domiciliu acordate de medicii de familie va creşte la una pe lună în cazul pacienţilor cronici, faţă de patru pe an, câte sunt în prezent. Totodată, pacienţii cu boli cronice pot beneficia de două consultaţii pe lună la medicul de familie pe perioada stării de alertă.
„O altă măsură priveşte lăuzele, care vor beneficia începând de la 1 iulie, pe lângă consultaţie la domiciliu la externarea din maternitate, care este prevăzută şi acum, vor beneficia în plus de o consultaţie la domiciliu la patru săptămâni de la naştere. (…) De asemenea, medicii de familie pot acorda noi servicii. Aceste servicii se referă la spirometrie, măsurarea ambulatorie a tensiuni arteriale timp de 24 de ore (monitorizare holter), măsurarea indicelui de presiune gleznă-braţ, precum şi efectuarea şi interpretarea electrocardiogramei pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate”, a explicat Adrian Gheorghe.
Pacienţii cu boli cronice pot beneficia în continuare de consultaţii la distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii din alte specialităţi din ambulatoriul clinic, potrivit președintelui CNAS: „Terapiile psihiatrice şi serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog şi logoped pot fi acordate şi la distanţă. Îngrijirile paliative la domiciliu pot fi recomandate şi de medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate. (…) Pentru consultaţii de distanţă acordate de medicii de familie şi de medicii de specialitate din specialităţile clinice din ambulatoriu nu este necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Pe perioada stării de alertă, în care încă ne aflăm, nimic nu se schimbă practic. După încheierea stării de alertă, atunci când se va încheia, vor putea fi acordate în continuare consultaţii la distanţă pentru afecţiuni cronice şi boli cu potenţial endemo-epidemic.”

Fizioterapeuți și psihologi pentru pacienții post-COVID

Noul contract cadru aduce o măsură importantă și pentru pacienții care au trecut prin boala COVID-19: „Un punct important se referă la pacienţii care au trecut prin infecţia cu SARS-COV-2. Având în vedere efectele pe termen lung constatate la pacienţii infectaţi care au trecut prin boala COVID-19, în special la nivel pulmonar şi cardiac, medicii specialişti cardiologi şi pneumologi vor putea recomanda acestor pacienţi servicii conexe actului medical furnizate de fizioterapeuţi, precum şi de psihologi în specialitatea psihologie clinică-consiliere psihologică şi psihoterapie”, a anunțat Adrian Gheorghe. El a precizat că, începând de săptămâna viitoare, va începe un proces de consultare cu toţi factorii din sănătate, urmând a se centraliza propuneri de „ajustare, modificare” a contactului-cadru pentru anii viitori. „Vom primi aceste propuneri pe parcursul lunii iulie şi august, pentru ca începând cu luna septembrie să organizăm consultări tehnice şi grupuri de lucru care să lucreze pe marginea propunerilor pe care le primim în acest interval”, a mai spus președintele CNAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE