6.4 C
Braşov
AcasăSanatate3 alimente pe care SĂ NU LE CONSUMI pe caniculă. ...

3 alimente pe care SĂ NU LE CONSUMI pe caniculă. Te încing și îți forțează organismul

Când ne confruntăm cu căldura și umiditatea epuizante ale valurilor de caniculă, este important să folosim fiecare mijloc disponibil de apărare pentru ne răcori cât mai mult posibil. Vă spunem astăzi că sunt alimente pe care nu ar trebui să le consumăm pe caniculă pentru că ne încing!
1) ALIMENTE PICANTE
Ne place gustul iute al ardeilor (capsaicina din compoziția lor e de vină) dar alimentele picante care ne fac organismul să producă și mai multă căldură, or asta e exact invers decât vrem pe caniculă. Unele studii au dovedit că atunci când consumăm capsaicină organismul suferă o creștere de scurtă durată a temperaturii și, deși este doar temporară, atunci când este la peste 37 de grade Celsius la soare, fiecare picătură contează. Deci, renunțați la ardeii iuți sau la orice alte condimente cu acest efect.
2) ALIMENTE DIURETICE
Apa este cel mai bun prieten al nostru când temperatura exterioară crește, așa că obiectivul principal pe caniculă este să consumi și să reții cât mai multă apă în organism. O modalitate de a preveni pierderea de apă este evitarea alimentelor diuretice – alimente care măresc excreția de apă din corp. În această categorie intră: cafeaua, ceaiul cu cofeină, băuturile acidulate îndulcite, alcoolul și băuturile energizante. Sunt și alte alimente care au același efect asupra corpului, precum mango, fenicul, anghinare și sparanghel, care nu trebuiesc consumate pe caniculă, pentru a preveni deshidratarea.
3) ALIMENTE CU MULTE PROTEINE
Fripturile și burgerii suculenți, proaspăt făcuți la grătar par perfecți, cu excepția cazului în care este prea cald pentru a aprinde cărbunii. Dar nu doar disconfortul creat de perpelirea lor pe grătarul încins e problema, ci aportul mare de proteine pe care-l presupune consumul de fripturi , cârnați și mici. Proteinele nu trebuie eliminate cu totul din dietă, spun experții, ci doar reduse cantitativ pentru că sunt foarte greu de digerat!
Pentru ca ele să fie digerate, este nevoie de o mulțime de molecule și enzime diferite care transformă o bucată de carne în ceva pe care corpul o poate folosi pentru procesele sale interne. Când organismul le digeră, creează căldură – un proces cunoscut sub numele de termogeneză. Alte alimente, cum ar fi carbohidrații sub formă de fructe sau pâine sunt mai ușor de digerat, consumă mult mai puțină energie și produc mult mai puțină căldură prin termogeneză. De fapt, organismul are nevoie de o cantitatea de energie cu între 50% până la 100% mai mare pentru a descompune proteinele în comparație cu carbohidrații. Deci, mai puțină carne și, dacă se poate, nu în combinație cu carbohidrații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE