0.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSunt copiii în pericol? Doar 17 școli au autorizație ISU în...

Sunt copiii în pericol? Doar 17 școli au autorizație ISU în județ, 103 nu au!

l Securizarea școlilor – o prioritate

Instituţia Prefectului, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Braşov le solicită ferm primarilor din localităţile braşovene să acorde atenţia cuvenită autorizaţiilor şi avizelor ISU pentru clădirile în care funcţionează unităţi de învăţământ. În prezent, la nivelul judeţului, doar 17 clădiri de unităţi de învăţământ au autorizaţie de securitate la incendiu. Potrivit lt.col. Bogdan Negru, de la ISU Braşov, alte 103 clădiri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe sunt neautorizate. La acestea se adaugă restul de 355 de clădiri care nu fac obiectul autorizării.

„Şaguna”, Economicul, Info, Titulescu şi Liceul de Muzică, fără autorizaţii ISU

Dintre cele 17 clădiri cu toate documentele în regulă, din punct de vedere al regulilor de securitate la incendiu, şapte sunt în municipiul Braşov. Tot în municipiu însă, sunt şi 18 neautorizate dar cu aviz (unele având lucrări în curs de executare), plus 18 care nu au deloc autorizaţie de securitate la incendiu. Alte 77 de unităţi de învăţământ nu au clădiri care să facă obiectul autorizării sau avizării din partea ISU. Printre şcolile care nu au aviz/ autorizaţie de securitate la incendiu se numără: Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, Colegiul de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Economic „Andrei Bârseanu”, Colegiul Tehnic „Nicolae Titulescu”, Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu”, Colegiul Tehnic Transilvania, Liceul „Andrei Mureşanu”, Liceul Silvic, Colegiul „Johannes Honterus” şi Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”. În aceeaşi situaţie se află şi câteva grădiniţe dar şi şcolile gimnaziale 1, 2, 11, 13, 15 şi 30. „Atât primarii, cât și conducerile unităților de învățământ de pe raza județului au tot suportul nostru, pentru că suntem parteneri în aceste demersuri și toți avem drept obiectiv să facem școlile mai sigure din toate punctele de vedere. Apelul meu este ca autoritățile locale să se adreseze specialiștilor de la ISU Brașov și Inspectoratul de Poliție Județean pentru îndrumare, atât în ceea ce privește întocmirea documentației și îndeplinirea practică a condițiilor pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, cât și pentru proiectele vizând creșterea gradului de siguranță în școli. Am cerut, de altfel, fiecărei unități administrativ-teritoriale din județ o statistică privind clădirile care au nevoie să fie autorizate din acest punct de vedere. În perioada imediat următoare vom mai avea astfel de întâlniri, cu restul primarilor din localitățile brașovene, deoarece dorim ca timpul vacanței de vară să fie folosit pentru lucrări care să facă școlile cât mai sigure”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii .

Cine trebuie să solicite autorizaţie ISU?

Lt .Col. Bogdan Negru a precizat că în situaţia de a solicita aviz/ autorizaţie de securitate la incendiu sunt acele unităţi de învăţământ care au clădiri noi sau clădiri la care s-au adus modificări. De subliniat este însă că nu intră în această categorie intervenţiile de recompartimentare fără modificarea lungimii clădirii, consolidările care nu afectează stabilitatea imobilului sau intervenţiile la acoperişuri ce nu afectează în vreun fel structura imobilului. La rându său, IPJ solicită maximă atenţie la măsurile generale de securitate ale şcolilor şi le transmite reprezentanţilor administraţiilor locale că au obligaţia de a aloca fonduri, astfel încât unităţile de învăţământ să ia, peste vară, măsurile de securizare necesare. Astfel, consiliile locale trebuie să aprobe sume pentru lucrări precum împrejmuirile sau iluminatul din zona şcolilor. „Am făcut recomandarea ca şcolile, prin intermediul Consiliilor de administraţie, să facă solicitarea către consiliile locale, pentru alocarea fondurilor necesare pentru securizarea şcolilor”, a declarat comisarul-şef Cosmin Pop, de la Poliția Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE