6.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSuntem din nou „la început”: CNAIR a prezentat la Brașov variantele ...

Suntem din nou „la început”: CNAIR a prezentat la Brașov variantele de traseu pentru autostrada spre Ploiești

l Primarii „studiază” opțiunile

Prefectul Mihai Cătălin Văsii a prezidat, miercuri, alături de președintele Consiliului Județean, Adrian Ioan Veștea, o ședință comună solicitată de reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu privire la proiectul tronsonului Ploiești-Brașov al Autostrăzii București-Brașov. La ședință au fost prezenți și primarii din localitățile Râșnov, Ghimbav, Codlea, Predeal, Cristian și alți responsabili din teritoriu. Au fost prezentate variante de traseu pentru această porțiune de drum.
„Reprezentanții CNAIR au prezentat variantele de traseu prin județul Brașov, iar reprezentanții unităților administrativ-teritoriale prezenți au formulat câteva observații, pentru ca, în perioada imediat următoare, să le analizeze în detaliu, împreună cu specialiștii din primării și din instituțiile cu atribuții în domeniu, pentru a semnala orice problemă sau constrângere de care prestatorul Consitrans SA trebuie să țină seama în faza de proiectare, pentru alegerea celei mai bune variante de traseu al autostrăzii prin județul Brașov. Am invitat și conducerile instituțiilor de mediu și pentru arii protejate, pentru a ne asigura că lucrurile vor fi în regulă și din acest punct de vedere”, a declarat prefectul Mihai Cătălin Văsii.

Adrian Veștea: Am mai avut o întâlnire despre acest subiect, în urmă cu 17 ani

Președintele Consiliului Județean, Adrian Veștea, a mai participat la astfel de întâlniri pentru proiecte de autostradă în județul Brașov: „În 2004 am avut o întâlnire, tot aici și tot pe tema autostrăzii. Au trecut 17 ani, perioadă în care localitățile din zona vizată de acest tronson de autostradă au avut fel și fel de restricții. Din păcate, suntem din nou la un început, chiar dacă a mai existat o intenție în urmă cu aproximativ 3 ani. Atunci ne-am întâlnit la Bușteni, la acea vreme se dorea ca proiectul să fie preluat de Banca Mondială pentru a fi implementat, dar ulterior s-a încercat, de către guvernanții de atunci, un parteneriat public-privat care nu a dat nici un rezultat. Să sperăm că întâlnirea de azi va fi de bun augur, că se va finaliza cu bine întocmirea documentației și că vom fi cât mai curând în situația de a se da ordin de începere a lucrărilor. Este necesar ca fiecare dintre cei prezenți astăzi la ședință să studieze cu mare atenție variantele propuse de traseu, fiindcă în acești ani care au trecut s-au emis foarte multe certificate de urbanism, autorizații de construcție și sunt în derulare multe obiective, unele obținând aviz chiar de la CNAIR. Este foarte important ca documentația în baza căreia va fi atribuit contractul de lucrări să fie întocmită cât mai bine și să nu avem nici un fel de blocaje. Propunerea mea este să se formeze un grup de lucru, în coordonarea arhitectului-șef al județului, care să preia și să analizeze toate observațiile, propunerile, eventualele constrângeri, astfel încât varianta finală de traseu prin județul Brașov să fie cea optimă. În același timp voi face în continuare demersuri la Compania Națională de Investiții, astfel încât să reușim finalizarea drumului de pe Valea Doftanei, pentru că dacă vom avea organizare de șantier pe DN1 este obligatoriu să existe alternativă pentru circulația rutieră”.

Și pe Valea Prahovei se fac ”planuri”

O întâlnire similară, cu autoritățile locale din județul Prahova, a avut loc recent, în urma căreia autorităţile au decis să schimbe din nou traseul care va traversa Valea Prahovei, pe tronsonul Sinaia-Azuga. Vor fi patru tuneluri, două în Sinaia, care vor străpunge munţii Baiului, aflaţi pe partea dreaptă a sensului de urcare, pe o lungime de 8,5 kilometri în total, unul în Buşteni şi unul în Azuga. Varianta tunelurilor, singura agreată de primarii staţiunilor de pe Valea Prahovei, a fost acceptată de reprezentanţii CNAIR şi de ministrul Transporturilor. Vechiul proiect ar fi afectat un cartier din Azuga, unde mai multe case și blocuri ar fi trebuit demolate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE