5.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovÎncepe lupta cu ambrozia

Începe lupta cu ambrozia

Autor: M.P.

Persoanele fizice care nu iau măsuri de protejare a terenurilor împotriva ambroziei riscă amenzi între 1000 şi 1.500 de lei, iar persoanele juridice, între 10.000 şi 20.000 de lei. Deşi pare inofensivă, ambrozia provoacă mari stricăciuni pe terenuri. Numai anul trecut, pe lângă stricăciunile pe terenuri, ambrozia a atras şi sancţiuni în valoare de aproximativ 100.000 de lei. Verificarea fiecărei situații din teren se realizează, în primă fază, de către autoritățile locale şi apoi de către specialişti. De altfel, Instituţia Prefectului a şi lansat o adresă de mail, unde cetăţenii pot sesiza prezenţa ambroziei: ambrozie@prefecturabrasov.ro, pentru ca prefectul să verifice activitatea instituțiilor care trebuie să ia măsuri.

O plantă invazivă care se răspândeşte rapid

De la an la an, zonele afectate de ambrozie se schimbă și se măresc, spun specialiştii. Mirela Moisă, de la Biroul Calitate mediu din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului spune însă anual primăriile primesc adrese din partea APM. „Noi avem un istoric în ceea ce privește evoluția acestei plante invazive, care preferă soluri nisipoase. Crește pe marginea drumurilor și apelor, dar și pe șantiere. Din 2018 se trimit primăriilor adrese, pe această temă. Până la 30 iunie proprietarii trebuie să distrugă planta, înainte de prima înflorire. Ulterior se fac verificări, iar în primă fază este dat avertisment, iar  dacă nu, atunci se aplică amenzi“, a spus reprezentanta APM.

Ambrozia, reglementată din 2018

Legislația care reglementează problema ambroziei a intrat în vigoare în anul 2018, obligând proprietarii terenurilor să facă lucrările de igienizare necesare. În acest an, primăriile au avut termen până la 20 mai pentru identificarea terenurilor afectate de ambrozie, iar până în 25 mai a fost termenul pentru realizarea unei situaţii centralizatoare. Proprietarii de terenuri trebuie să elimine ambrozia până în 30, în caz contrar sunt pasibili de sancţiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE