10.8 C
Braşov
AcasăNationalDan Barna: Vorbim de o nouă lege a pensiilor, e un...

Dan Barna: Vorbim de o nouă lege a pensiilor, e un angajament în coaliție

Coaliția a decis, în ședința de marți seara, că e nevoie de elaborarea unei noi legi a pensiilor. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Dan Barna. Premierul Florin Cîțu a spus că legea va fi transparentă și că vor fi „mai multe etape”.
„În momentul de față e foarte clar – și acesta e un angajament, că vorbim despre o nouă lege a pensiilor”, a spus Dan Barna după ședința coaliției de guvernare.
Întrebat în legătură cu acest subiect, Cîțu a spus: „Legea pensiilor va fi publicată, va fi transparență, o să fie mai multe etape”. Declarațiile vin în condițiile în care în ultimele zile au existat discuții în spațiul public privind pensionarea anticipată și perioada minimă de cotizare la pensie. În timp ce PSD susține că Guvernul Cîțu s-ar fi angajat în fața Comisiei Europene să nu mai majoreze pensiile, să desființeze pensionarea anticipată și să crească vechimea în muncă necesară pensionării, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a spus că sunt „minciuni gogonate”.
„În ceea ce privește informația lansată în spațiul public, potrivit căreia „Guvernul vrea să crească stagiul minim de cotizare la pensie de la 25 de ani la 35 ani”, atragem atenția că potrivit Legii nr. 263/2010, stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați, nu 25 de ani, și nu există nicio discuție care să vizeze majorarea acestuia”, a arătat Turcan într-o postare pe Facebook. „În același timp, MMPS nu a inițiat nicio discuție și nu există nicio intenție de a elimina pensionarea anticipată”, se mai arată în postare.

Orban o contrazice pe Turcan: S-a discutat despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare, nu a fost luată o decizie

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că au fost discuții despre creșterea vârstei de pensionare și a stagiului minim de cotizare pentru pensie, dar că nu s-a luat o decizie pe aceste subiecte.
„De discutat, evident că s-a discutat acest subiect și nu e un subiect nou pe piață, nu s-a luat o decizie. Noi oricum avem în programul de guvernare reforma sistemului de pensii. Obiectivele principale sunt asigurarea sustenabilității sistemului de pensii, asigurarea unui mecanism de creștere a pensiilor, pe baza unor realități economice”, a spus Ludovic Orban.
„Sigur că avem discuții legate și de stagiul de cotizare și de vârsta de pensionare, dar aici urmează să se ia decizii. Când vor fi luate decizii, ele vor fi prezentate public”, a spus Orban.
Întrebat dacă românii se pot aștepta la creșterea vârstei de pensionare până în 2024, Orban a spus: „Nu vă dau răspunsul la această întrebare până nu se ia o decizie legată de acest subiect”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE