14.8 C
Braşov
AcasăSportADN-ul Steagului: Doi ani fără marele Nicolae Pescaru!

ADN-ul Steagului: Doi ani fără marele Nicolae Pescaru!

Autor: Adi MARICA

l A avut eleganță, prestanță și un talent uriaș
l Nicolae Pescaru a dat totul pentru Steagu, astfel că brașovenii nu au cum să- și uite simbolul
l Mărturisire emoționantă a fratelui celebrului fotbalist

Au trecut doi ani de când fotbalistul nepereche al Brașovului ne-a părăsit. Nicolae Pescaru, cel mai reprezentativ jucător din istoria FC Brașov, a trecut la cele veșnice pe 25 mai 2019, la vârsta de 76 de ani. A murit în braţele soţiei, Stela, iar ultimele sale cuvinte au fost „vă iubesc pe toţi“. S-a dus într-o lume poate mai bună, cu demnitate, iar pentru noi, cei rămaşi încă aici, rămâne mesajul său de suflet: „Aveţi de apărat onoarea de a fi stegari!“


„Un fotbalist fără egal în România“

Fratele lui Nicolae Pescaru, Marian, a jucat și el fotbal, însă nu a avut cariera de succes a simbolului fotbalului brașovean. „Noi am fost cinci frați, 3 băieți și 2 fete. Doar eu mai trăiesc. Cu Niki am fost foarte apropiat, drept dovadă că am locuit în același imobil peste 30 de ani! L-am iubit enorm pe Niki și vă spun că a fost un fotbalist fără egal în România. Cine a mai jucat atât de bine și ca libero și ca mijlocaș și ca vârf de atac? Eu spun că a fost fotbalistul perfect și putea juca la orice echipă de top. A rămas la Steagu și a scris istorie. De aceea a fost atât de iubit de brașoveni“, povestește Marian Pescaru (70 de ani). Marian Pescaru a început fotbalul la Chimia Făgăraș, a trecut pe la tineretul lui FC Brașov , pe la CSU Brașov și cei mai mulți ani a jucat la Carpați Brașov. Marian Pescaru este ginerele lui Ion Indrei, cel considerat cel mai important președinte al stegarilor din istorie. „ Socrul meu, Ion Indrei, ne spunea, atunci când ne întâlneam că fotbalistul ideal ar fi să aibă capul meu și picioarele lui Niki“, a spus fratele marelui Nicolae Pescaru pentru Monitorul Expres.

Nicolae Pescaru, ”legat” de Braşov

Nicolae Pescaru a jucat aprope 20 de ani la FC Braşov. Legătura dintre Pescaru şi Steagu’ a fost mereu una specială. A ajuns la FC Braşov la dorinţa tatălui său, care nu avea să-l vadă nici măcar o dată în tricoul stegarilor. „Eu m-am trezit în fotbal fără să urmez paşii fireşti, adică la copii şi juniori. Faptul că aveam o tehnică bună, loveam mingea perfect cu ambele picioare, aveam forţă și viteză sunt calităţile care m-au propulsat în categoria fotbaliştilor, nu a jucătorilor de fotbal. Tata a murit înainte să mă vadă la Steagu! Am ajuns la FC Braşov, însă, din păcate, tatăl meu nu a mai apucat să mă vadă jucând nici măcar un minut, pentru ca a murit atunci când eu aveam doar 15 ani. Acesta este cel mai mare regret al meu. Legătura cu Steagu’ a fost mereu specială. Aici m-am simţit cu adevărat apreciat şi iubit. Am jucat aproape 20 de ani şi cam 13-14 ani am fost căpitanul echipei. Nu ştiu cum s-a făcut, dar parcă am fost legat de această echipă. Am fost dorit de Steaua, Dinamo sau Craiova, dar nu am plecat. Fără falsă modestie pot spune că am fost cel mai bun. Pur şi simplu. Simţeam că pot face tot ce vreau pe teren, dar am avut şi colegi pe măsură: Gyorffy, Campo, Năftănăilă, Cadar, Adamache, Ivăncescu, Necula, Hârlab… Am jucat pe toate posturile, mai puţin pe cel de portar, dar şi acolo cu puţin antrenament cred că făceam faţă! Devotamentul, determinarea şi ambiţia cu care jucam m-au propulsat în inimile braşovenilor. Am simţit mereu pe umeri «dulcea povară» de a fi un reprezentant al «stegarilor» pe teren, dar şi în afara lui. Echipa asta a însemnat totul pentru mine, dar nu merit şi nu vreau să mi se facă statuie pentru acest lucru”, povestea Nicolae Pescaru.


CARIERA LUI PESCARU ÎN CIFRE

– 311 meciuri a jucat Pescaru pentru FC Braşov doar în Divizia A.
A marcat de 62 de ori în prima ligă, fiind și acum deținătorul recordului de goluri marcate pentru „galben-negri”, el fiind urmat de Mugurel Buga și Marian Ivan, ambii cu câte 57 de goluri.
– 4 selecţii a strâns Pescaru la echipa naţională.
23 septembrie 1962 e data la care Pescaru a debutat în Divizia A, în partida Steagul Roşu Braşov – Ştiinţa Cluj 4-2
– 23 noiembrie 1980 e data la care Pescaru a disputat ultimul meci în „A”, Progresul Bucureşti – FCM Braşov 3-1.

Tripleta stegară din Mexic s-a reunit în Cer

Nicolae Pescaru a fost în lotul României pentru CM de Fotbal din 1970. Alţi doi stegari, Ivăncescu şi Adamache, au făcut parte din lotul României pentru Mondialul din Mexic. Adamache ne-a părăsit în 1978, Ivăncescu în 2004, iar Pescaru în 2019. „Nu am jucat în Mexic din cauza lui Angelo Niculescu! Nu am vrut să-i car valiza! Eram în cantonament la Bucureşti şi plecam să jucăm un meci de pregătire, iar Angelo a venit la mine şi mi-a spus să merg în camera sa din hotel şi să-i duc valiza la autocar. I-am spus direct, «Domn’ Profesor, scuzaţi-mă, eu nu am venit la Naţională să car valize, eu am venit aici să joc fotbal». Şi de atunci s-a terminat totul. Am fost convocat la echipa naţională doar pentru că la Braşov eram remarcat şi eram mereu în echipa etapei”, povestea Pescaru într-un interviu a cordat în 2018 pentru Monitorul Expres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE