10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUn milion de puieți în plan: Pădurea de Mâine a plantat încă...

Un milion de puieți în plan: Pădurea de Mâine a plantat încă 9 hectare de pădure în comuna Dumbrăvița

l 50 de ani fără pădure

De pe dealurile înalte din zona comunei Dumbrăvița ,jud. Brașov, pădurea a fost înlăturată în anii 1950 pentru a se extinde pășunile. Terenul a fost reintrodus în fondul forestier în anii 2000, dar fără a se aloca fondurile necesare pentru reîmpădurire. Costurile de înființare a unei păduri pe această suprafață sunt ridicate, iar Primăria a reușit să împădurească doar 16 hectare până în 2018. De atunci, Pădurea de Mâine a intervenit cu 10 hectare anual, iar astăzi suprafața reîmpădurită a comunei a ajuns la 63 de hectare. În total, între 2018 și 2021 au fost plantate 39 de hectare de teren cu pădure de goruni, frasini și paltini de munte , cu ajutorul Fundației, iar toate suprafețele plantate sunt îngrijite până la instalarea stării de masiv – până ce pădurea se poate dezvolta fără ajutorul oamenilor.
„Ar fi o mare realizare pentru comună să lăsăm moștenire generațiilor care vin după noi o pădure întinsă,” a declarat Zachiu Popa, primarul comunei Dumbrăvița. „Sunt foarte mândru că am reușit să plantăm 63 de hectare deja și vreau să mulțumesc Fundației Pădurea de Mâine și tuturor celor care participă la aceste activități pentru sprijinul acordat.”

Anul acesta au fost plantați 45.000 de puieți

Toate plantațiile Pădurii de Mâine sunt îngrijite până la instalarea stării de masiv.
Ca și oamenii, în primii ani de viață pădurile au nevoie de mai multă îngrijire. Puieții proaspăt plantați au de înfruntat competiția vegetației din zonă pentru apă și lumină. De aceea, în primii ani după plantare se efectuează lucrări specifice pentru protejarea acestora. Când arborii au crescut suficient iar coroanele acestora se ating, pădurea a atins așa-numita „stare de masiv” și arborii tineri sunt independenți de îngrijirea omului.
„Dumbrăvița este un proiect special pentru Pădurea de Mâine,” a declarat Ionuț Apostol, directorul executiv al Fundației. „Revenim aici pentru al patrulea an la rând și putem vedea ce frumos s-au dezvoltat plantațiile din anii anteriori. În sfârșit, putem spune că aproape arată a pădure. Asta ne arată că noi, Fundația Pădurea de Mâine, suntem pe drumul cel bun!”
Dumbrăvița este un caz fericit. Datorită condițiilor locale, modului de pregătire a solului înainte de plantare și lucrărilor de îngrijire temeinice, creșterile sunt susținute și accelerate.
„Îngrijirea pădurii durează, în general, 6-7 ani până ajunge la starea de masiv, 12 luni pe an, muncă dificilă,” explică Florin Bordaș, directorul ocolului silvic RPLP Măieruș RA, care administrează tânăra pădure de la Dumbrăvița. „Aici este o zonă relativ ușoară iar pregătirea terenului a putut fi efectuată la un nivel foarte înalt. Astfel că reușim să atingem starea de masiv undeva la 5 ani. Costurile de întreținere sunt mult reduse, putem interveni mecanizat pentru efectuarea lucrărilor. Pădurea de Mâine a fost alături de noi de la început, fără aportul lor nu reușeam să ajungem la această suprafață într-un timp atât de scurt.”

Fundația Pădurea de Mâine plantează un milion de puieți

Prin programul de reîmpădurire, Fundația Pădurea de Mâine vine în sprijinul proprietarilor de suprafețe de fond forestier cu dificultăți de regenerare, care nu dețin resursele pentru reîmpădurire. Programul este dezvoltat în parteneriat cu Asociația Administratorilor de Păduri și Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava. Obiectivul programului este plantarea unui milion de puieți. Lucrările de întreținere și monitorizare vor continua timp de cel puțin trei ani pe fiecare plantație, pentru instalarea cu succes a vegetației forestiere. Orice proprietar privat de păduri sau unitate administrativ-teritorială din România poate aplica pentru a participa la Pădurea de Mâine cu un proiect de reîmpădurire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE