4.7 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Ce poți să faci pentru a preveni apariția osteoporozei?

Sfat Expres: Ce poți să faci pentru a preveni apariția osteoporozei?

Fumatul și consumul de alcool pot fi doi dintre factorii care duc la instalarea osteoporozei. Și asta pentru că scad densitatatea osoasă și pot duce foarte ușor la apariția fracturilor. Din fericire, există soluții pentru a preveni apariția osteoporozei, soluții foarte simplu de implementat! Este nevoie de puțină determinare și consecvență în a respecta aceste sfaturi, pentru a sta departe cât mai mult posibil de osteoporoză.
Odată cu trecerea timpului, densitatea osoasă își schimbă valorile. În timpul copilăriei și adolescenței, densitatea osoasă este consolidată prin absorbția de vitamine și minerale. Nivelul maxim al densității osoase este atins în jurul vârstei de 20 de ani, după care acesta începe să scadă treptat, uneori vertiginos, dacă nu ții cont de câteva reguli simple.Menținerea densității osoase este foarte importantă, fiind un factor cheie în a preveni apariția osteoporozei. Odată cu scăderea acesteia, oasele devin mult mai fragile și predispuse către fracturi sau diferite afecțiuni. Există însă soluții eficiente, unele mai ușor, altele mai greu de implementat. Iată ce poți face pentru a preveni apariția osteoporozei. Și atenție! Char dac afctează mai mult femeile osteoporoza nu-i ocoloește nici pe bărbați!

Consumă calciu. Zilnic

Este cunoscut faptul că, pentru a avea oase sănătoase, este nevoie de calciu. Aportul de calciu trebuie să fie cel recomandat zilnic, astfel încât oasele să se poată dezvolta normal, iar densitatea osoasă să crească. Cel mai bun mod de asimilare a calciului este ca acesta să fie consumat de mai multe ori pe zi, în cantități mici și din diferite surse. Sursele principale de a obține calciu sunt lactatele, varza kale, fasolea și sardinele.

Renunță la fumat și alcool

Dacă fumezi din adolescență, este foarte posibil să resimți acest lucru și la nivelul oaselor. Acestea sunt mult mai fragile, iar densitatea ta osoasă poate fi mult sub limitele normale. Poți stopa instalarea osteoporozei, renunțând la fumat, cât și la alcool.

Fă exerciții fizice

Exercițiile fizice și dezvoltarea unei rutine pentru întărirea mușchilor pot ajuta la prevenirea osteoporozei. Potrivit unor studii, exercițiile care implică ridicarea sau folosirea greutăților ajută la reducerea inflamațiilor, creșterea masei musculare și creșterea osoasă.

Mănâncă legume multe

Legumele sunt reduse în calorii și conțin vitamine, minerale și fibre. Este indicat să mănânci legume verzi sau galbene, care ajută la creșterea densității osoase, rezultate dovedite științific.

Vitamina D și K fac minuni

Vitamina K2 are un rol esențial în a preveni osteoporoza, fiind cea care contribuie la o asimilare mult mai bună a vitaminelor de către organism. Același rol îl are și vitamina D, care ajută la absorbția mult mai ușoară a calciului de către organism. Persoanele care au deficit de vitamina D au un risc mai mare de scădere a densității osoase și implicit de instalare a osteoporozei.

Evită dietele reduse caloric

Adoptarea unei diete reduse caloric poate duce la multiple afecțiuni medicale, inclusiv la pierderea densității osoase. Înainte de a adopta o dietă, sfătuiește-te cu medicul nutriționist despre aportul caloric minim pe care trebuie să îl ai. Orice dietă sănătoasă este bazată pe echilibrarea aportului de proteine, grăsimi, vitamine și minerale.

Greutate optimă

Asigură-te că ai o greutate optimă, lucru esențial în menținerea densității osoase. Persoanele cu o greutate mai mică decât cea normală pot dezvolta timpuriu osteoporoză. De asemenea, o greutate mai mare poate pune presiune asupra oaselor.

Ascultă sfatul medicului

Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile eficiente privind menținerea sau creșterea densității osoase, dacă vrei să previi apariția osteoporozei. Dacă vrei să afli mai multe despre densitatea osoasă pe care o ai și dacă se încadrează în limite normale trebuie sa ceri sfatul medicului de familie și, dacă este cazul, să faci grabnic o programare la un specialist endocrinolog.

Ceaiul de păpădie te va ajuta să elimini toxinele din organism

Ceaiul de papadie este unul dintre cele mai puternice detoxifiante naturale. Frunzele de păpădie din care se prepară infuzia sunt bogate în fibre, proteine și glucide, dar și in vitamine și minerale: vitamina A, E, K, C si vitamine din complexul B.
Ceaiul de păpădie te va ajută sa elimini toxinele din organism, odată cu tot excesul de apă. Acest lucru are beneficii pe mai mult fronturi. Pe de o parte, ficatul și rinichii tăi vor funcționa la cote maxime și vei evita îmbolnavirea acestora. Pe de altă parte, vei slăbi încet și sigur, scăpând de balonare, celulită și grăsimea abdominală. Desigur, ceaiul nu poate acționa singur, ci împreuna cu o alimentație corespunzătoare și mult sport.
Păpădia elimină toxinele si de la nivelul pielii, acționând ca un antiseptic și antiinflamator. Poți trata acneea în forme ușoare, punctele negre sau roșeața, infecțiile fungice ușoare, iritațiile și eczemele. Ceaiul de păpădie este recomandat de unii medici și pentru pacienții cu psoriazis sau dermatită seboreică, pentru calmarea simptomelor neplăcute.
La nivel digestiv, ceaiul de păpădie combate constipația, gastrita și poate calma indigestia sau toxiinfecțiile alimentare. Mărește secreția biliară, reglează tranzitul instestinal și dezechilibrele în ceea ce privește pofta de mâncare.
Ceaiul de păpădie reduce nivelul de colesterol din sânge. Un studiu făcut în anul 2012 pe șoareci arată cum ceaiul de păpădie are proprietatea de reducere colesterolul „rău” (LDL-colesterol) din sânge, precum și trigliceridele, prin inhibarea enzimelor responsabile cu digestia grăsimilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE