8.9 C
Braşov
AcasăNationalMinistrul Educației: Pierderile din educație le văd în primul rând tinerii, apoi...

Ministrul Educației: Pierderile din educație le văd în primul rând tinerii, apoi le plătim toți

l Nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate

Educația a avut peste tot de suferit din cauza pandemiei COVID, iar unele pierderi nu vor fi recuperate niciunde în totalitate, spune ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
„Această perioadă de criză a generat frustrări îndreptățite – mai mici sau mai mari – în rândul elevilor, dar nu numai, și în rândul cadrelor didactice și în rândul tuturor celor care au fost nevoiți să traverseze această criză. Această criză a generat dezechilibre psihice, emoționale, sociale. Peste tot nevoia de predictibilitate este acută, mai ales în sistemul de educație. Sistemul de educație a suferit din cauza lipsei de predictibilitate. Pe de altă parte, nimeni nu a fost pregătit pentru această criză”, a spus Cîmpeanu
Cîmpeanu recunoaște că decidenții au fost obligați să ia decizii în funcție de evoluția situației, dar s-a încercat ca acele decizii să fie în interesul elevilor.
„Nu de puține ori am fost puși să alegem între două variante știind că ambele variante sunt proaste. A trebuie să alegem cea mai puțin dăunătoare variantă”, a spus ministrul Educației.
Întrebat dacă crede că a greșit undeva față de elevi în perioada de criză, Cîmpeanu a spus că unele lucruri nu pot fi verificate, dar că decizia de a prelungi vacanța de primăvară consideră că a fost bună.
„Cele două săptămâni în care obligatoriu ar fi fost în online pot fi înlocuite de săptămâni cu prezență fizică, pe care o solicită elevii, profesorii, pe care o solicităm și noi. Educația a avut peste tot de suferit. Pierderile din educație le văd în primul rând tinerii, mai apoi le plătim noi toți. De aceea este important să ne concentrăm pentru a limita aceste pierderi pe măsura posibilului, fiind foarte onest și spunând că aceste pierderi nu vor putea fi recuperate niciunde în totalitate”, a mai spus ministrul. Aplicat pe situația din România, Sorin Cîmpeanu spune că pierderile generate de predarea online sunt greu de recuperat.
„Răspunsul foarte onest este că pierderile generate de predarea online în sistemul românesc sunt foarte greu de recuperat. Din acest motiv, Ministerul Educației a propus continuarea programului de recuperare a acestor pierderi pe întreg parcursul anului viitor. Din păcate, elevii din anii terminali nu vor avea șansa recuperării acestor pierderi pe parcursul anului viitor. Fiecare săptămână de prezență fizică în școală este importantă”, a mai spus Sorin Cîmpeanu. El a precizat că este convins că vor fi săptămâni bune de școală cu prezență fizică pentru toți elevii până pe 25 iunie.

Copiii la vaccinare

Aproximativ 800 de mii de adolescenți și copii cu vârste între 12 și 15 ani sunt eligibili pentru vaccinarea împotriva Covid, a declarat sâmbătă, la Bran , colonelul medic Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare. Momentul în care va începe imunizarea acestora depinde de momentul în care vor fi eliberate aprobările necesare la nivel european : „Depinde foarte mult de momentul la care se acordă acea autorizare de punere pe piaţă. Sigur, avem o reţea suficient de variată, în momentul de faţă, de centre de vacinare, încât să permitem accesul şi vaccinarea tuturor celor care îşi doresc să se vaccineze din acea grupă de vârstă. Mai mult sau mai puţin, vorbim de circa 800.000 de copii care sunt în această grupă de vârstă 12-15 ani, avem suficiente doze, deci se poate asigura fără probleme vaccinarea lor, în măsura în care părinţii înţeleg importanţa vaccinării. Cred că şcoala nu reprezintă neapărat un mediu în care ne infectăm. Sigur că ceea ce se întâmplă în comunitate se reflectă direct asupra activităţilor din învăţământ, însă, uşor-uşor, lucrurile cred că vor intra pe o linie de normalitate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE