10.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSportul în şcoli, de masă și pentru amatori: Strategie de dezvoltare a...

Sportul în şcoli, de masă și pentru amatori: Strategie de dezvoltare a sportului braşovean, în următorii 5 ani

Autor: Mihaela Parghel

Primăria Braşov lansează în dezbatere publică Strategia de dezvoltare a sportului braşovean, pe următorii cinci ani. Documentul a fost întocmit de un consorţiu din Cluj, format din Playfield Team & Sports Festival și Publicis Sport and Entertainment Romania, în baza unui contract în valoare de 73.000 de lei, atribuit direct de către Primăria Braşov.

Pilonii strategiei: Sportul pentru toţi, sportul de copii şi juniori şi sportul de recreere

Strategia de dezvoltarea a sportului braşovean în următorii cinci ani merge pe aceleaşi principii de acum, respectiv susţinerea sportului în şcoli, a sportului de masă şi a celui de performanţă, adăugând un punct în plus, referitor la susţinerea sportului de competiţie pentru amatori. „Este o strategie care cuprinde și partea de elită și partea de performanță, dar care are ca principali piloni tot ceea ce înseamnă sport pentru copii, pentru juniori, sport pentru toți, partea de recreere, și să oferim fiecărui brașovean posibilitatea de a practica sporturi în cartier, în proximitate”, a declarat primarul Allen Coliban.

Strategia vine cu o evaluare a infrastructurii de sport

Strategia propusă de consorţiul angajat de Primărie vine cu o evaluare a infrastructurii existente și cu o prioritizare a investițiilor în infrastructură nouă în perioada următoare, astfel încât să existe în fiecare cartier terenuri de sport pentru amatorii de mişcare. Strategia cuprinde şi o viziune asupra modului în care trebuie susţinut sportul în şcoli, prin echipamente suficiente şi de calitate, la fiecare unitatea şcolară, şi printr-un kit acordat fiecărui profesor de sport, la început de an, format din echipament cu brandul „Sport Braşov” şi o geantă de sport. „Avem o componentă semnificativă în ceea ce privește susținerea sportului în școli – atât o alocare financiară pentru profesorii de sport, cât și pentru dotarea școlilor – și avem totodată o evaluare geografică unde ar trebui să intervenim, în cartiere, cu dezvoltare de infrastructură, fie că vorbim de terenuri de baschet, fie că vorbim de piste de alergare, să oferim brașovenilor tipul de infrastructură de care au nevoie pentru a duce un mod de viață activ. În privința școlilor, în aceste zile încheiem un proces pe care îl derulăm alături de Inspectoratul Școlar Județean, acela de a deschide curțile școlilor pentru practicarea activităților sportive. Este foarte important să facem acest lucru în deplină siguranță și să ne asigurăm că avem o modalitate de a controla și a evita incidentele, iar pentru asta am avut multă deschidere din partea inspectoratului școlar. Urmează să venim, în primă fază, cu un proiect pilot, cu o selecție a școlilor din Brașov care vor fi deschise în lunile următoare”, a declarat primarul Allen Coliban.

Baza dezvoltării sportului braşovean: educaţia fizică în şcoli

Filosofia strategiei de dezvoltare a sportului braşovean, în următorii cinci ani are în vedere „o schimbare de paradigmă”, după cum spune Lorand Balint, unul dintre reprezentanţii consorţiului care a făcut acest document. Aceasta constă în a încuraja cât mai mulţi braşoveni să facă mişcare şi a pune accentul mai mult pe sportul de masă, care să aibă la bază educaţia fizică din şcoli. Conform acestui proiect, baza strategiei de dezvoltare a sportului brașovean o constituie orele de educație fizică de la școli, obiectivul fiind de a le face mult mai atractive, atât pentru elevi, cât și pentru profesorii de sport, astfel încât numărul celor care participă cu plăcere la aceste ore să fie tot mai mare. Pentru a realiza acest obiectiv, Municipalitatea va trebui să investească în infrastructură și echipamente moderne și de calitate pentru orele de sport, inclusiv în echipamente individuale pentru profesori, dar și în pregătirea continuă a profesorilor de sport.

Sportul ca activitate recreaţională, pe terenurile din cartiere

În ceea ce privește sportul ca activitate recreațională, strategia propune o regândire a modului în care sunt amenajate terenurile de sport, începând cu transformarea lor și în spații de socializare, continuând cu amenajarea terenurilor, care nu va mai ține neapărat cont de forma sau dimensiunile omologate, cu utilizarea lor pentru orice tip de sport pe care brașovenii vor să îl practice, cu o mai bună vizibilitate, inclusiv pe aplicațiile de hărți interactive (de ex. Google Maps) și, nu în ultimul rând, cu redeschiderea curților școlilor, în afara programului școlar. Pentru a readuce la viață spiritul competitiv al brașovenilor, strategia propune înființarea unei competiții sportive între școli, ,,Brașoviada”, la care pot participa atât elevii, cât și profesorii, competiția desfășurându-se pe mai multe ramuri sportive și la care vor fi invitate și orașele înfrățite sau partenere ale Brașovului.

Strategia intră în dezbatere publică

În ceea ce privește sportul de performanță, Municipalitatea va trebui să se concentreze pe modernizarea și dezvoltarea infrastructurii sportive, astfel încât aceasta să ofere condiții de pregătire la cel mai înalt nivel, să continue proiectele sportive care au o bază solidă și, nu în ultimul rând, să cofinanțeze cluburile sportive private și organizațiile neguvernamentale care au proiecte sportive viabile și care dau rezultate.
În următoarele săptămâni acest proiect va fi supus dezbaterii publice. Primele două întâlniri vor avea loc în următoarele două săptămâni, în 13 mai – pe tema sportului de masă, și respectiv în 17 mai, pe tema sportului de performanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE