6.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSăcelele încearcă din nou să obţină acordul pentru reamenajarea zonei de...

Săcelele încearcă din nou să obţină acordul pentru reamenajarea zonei de la Cascada Tamina

Autor: M.P.

l Proiectul a fost lansat în 2015, dar a fost blocat de lipsa unui acord din partea fostului custode al sitului Piatra Mare
l Acum 6 ani, investiţia era estimată la 350.000 de lei

Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele face o nouă încercare de a „repune pe roate” proiectul de reamenajare a Cascadei Tamina, din Piatra Mare. Proiectul, gândit şi anunţat încă de acum cinci ani de către regie şi de către primăria Săcele, presupune refacerea vechiului traseu de scări şi a elementelor de siguranţă, astfel încât defileul să poată fi vizitat de cât mai multă lume, fără riscuri.

Un proiect lansat în 2015 şi blocat de administratorul sitului Natura 2000 Piatra Mare

Proiectul este blocat de ani buni la nivelul obţinerii avizelor de mediu, în contextul în care fostul custode al sitului Natura 2000 Piatra Mare, Fundaţia Carpaţi, nu şi-a dat acordul pentru nicio intervenţie în zonă, pe motiv că aici este un culoare de traversare pentru urşi, iar un număr mai mare de turişti ar avea un impact negativ asupra animalelor. Acordul Fundaţiei Carpaţi reprezenta primul pas spre obținerea ulterioară a avizului de mediu, iar în lipsa lui, proiectul a rămas blocat. Între timp, odată cu modificarea legislaţiei, toate siturile şi ariile protejate din ţară au fost preluate în administrare de către Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), o structură nou-înfiinţată în subordinea Ministerului Mediului, iar primăria Săcele are speranţe că va reuşi acum să îl pună în aplicare. „Am avut o discuție cu reprezentanții Agenției pe această temă. În perioada următoare vom lua la mână toată documentația și vom mai încerca o dată să implementăm acest proiect. Acum, depinde de modul în care se va poziționa ANANP față de problema culoarului de trecere a urșilor. Dacă nu vom reuși, la Cascada Tamina vor fi refăcute scările și celelalte amenajări necesare parcurgerii în siguranță a acestei porțiuni”, a declarat primarul municipiului Săcele, Virgil Popa.

Acum 6 ani, proiectul costa 350.000 de lei

Proiectul propus în 2015 pentru reamenajarea defileului Tamina avea în vedere construirea unor poduri suspendate cu lanţuri de oţel zincat şi crearea unei zone de belvedere, unde turiştii să se poată opri şi să poată admira priveliştea. În 2015, investiţia era estimată la 350.000 de lei, bani pe care Regia Publică Locală a Pădurilor Săcele era dispusă să îi plătească din venituri proprii, obţinute de la Canionul „Şapte scări” şi de la tiroliana din canion. În cazul reluării proiectului va fi nevoie de o actualizare, inclusiv a costurilor pe care le implică investiţia.
Cascada Tamina este situată în masivul Piatra Mare, la o altitudine de 1.100 de metri. Ea este formată din cinci cascade mai mici, care dau naștere unui peisaj spectaculos. Turiștii care explorează această zonă, au posibilitatea să practice și escalada. Deocamdată însă, cei care ajung la Tamina o fac pe riscul lor, deoarece drumul este distrus în cea mai mare parte. Cei care se încumetă, totuși, să exploreze această zonă, trebuie să fie experimentați în drumeții montane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE