13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDe ziua lor, cei aproape 100 de veterani de război au fost...

De ziua lor, cei aproape 100 de veterani de război au fost onorați acasă

În fiecare an, pe 29 aprilie, în România se sărbătorește Ziua Veteranilor de Război, care erau onorați, la Brașov, printr-o ceremonie militară și religioasă în Piaţa Unirii, care cuprindea o slujbă religioasă, de pomenire a eroilor, dar și de binecuvântare a veteranilor, urmată de o depunere de coroane, la final având loc defilarea gărzii de onoare. Anul trecut, ca orice alt eveniment public, nu a putut fi organizată nicio ceremonie, iar anul acesta s-a ales o altă formă de a-i onora.

Draghici Achim

Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” din Brașov a derulat Campania „Alături de veterani”: „Suntem alături de veteranii de război pentru că ei au scris istoria și au definit cel mai bine patriotismul”, a explicat cpt. Mariana Dinu, ofițer de relații publice al Brigăzii 2 VM.
Silaghi Alexandru

Astfel, în ajunul Zilei Veteranilor de Război, militarii Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, în colaborare cu Academia Forțelor Aeriene „Henri Coandă” și Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir”, au distribuit pachetele cadou pregătite pentru veteranii de război din Tărlungeni, Teliu, Lunca Câlnicului, Feldioara și Ungra.
Boriceanu Gheorghe

„Activitatea a fost organizată de Ministerul Apărării Naţionale în parteneriat cu Asociația «Alături de Eroi» și cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, și face parte din seria de manifestări dedicate «Zilei Veteranilor de Război -29 Aprilie», care își propune să readucă în atenția publicului pe veteranii de război, eroi care și-au servit țara pe câmpul de luptă. Misiunea noastră, a celor de azi, este să ascultăm istoria României prin glasul veteranilor de război. Aceasta este istoria pe care nu o citim în cărți, este în sufletul lor. La mulți ani tuturor Veteranilor de Război!”, a mai afirmat cpt. Dinu.
Titlul de veteran de război a fost introdus de regele Carol I la solicitarea supravieţuitorilor Războiului de Independenţă (1877-1878), prin Înalt Decret la data de 29 aprilie 1902.

Momentul venea la 25 de ani de la decretarea la 29 aprilie 1877 a mobilizării oştirii pentru cucerirea Independenţei de Stat a României, în care s-au sacrificat zece mii de ostaşi din cei 58.700 care au constituit Armata de Operaţii. Distincţia a fost creată în baza prevederilor Convenţiei de la Geneva din 1870 a statelor europene, în onoarea combatanţilor acoperiţi de glorie pe redutele Războiului de Independenţă, iar din 2007 ziua de 29 aprilie a devenit Ziua Veteranilor de Război. În ultimii ani, numărul brașovenilor care au luptat pe front în al Doilea Război Mondial s-a redus drastic. Dacă acum 20 de ani erau mii, în 2016 mai trăiau 300. În prezent, doar mai puțin de 100 de veterani braşoveni sunt în viaţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române