9.6 C
Braşov
Acasă National Via Dolorosa, o călătorie spirituală: Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii

Via Dolorosa, o călătorie spirituală: Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii

l Cum arăta de fapt Iisus

Iisus Hristos a pătimit enorm până să fie răstignit pe cruce, pe Dealul Golgota. Cel care avea să se sacrifice pentru iertarea păcatelor oamenilor a parcurs un drum plin de chinuri și durere, până a ajuns, în cele din urmă la locul răstignirii sale. Iată ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii și de câte ori s-a oprit Iisus până la Dealul Golgota.

Ce este Drumul Crucii sau Calea Durerii

Drumul Crucii sau Calea Durerii amintește neîncetat de durerea pe care a pătimit-o Iisus până în momentul răstignirii sale pe cruce, pe Dealul Golgota. Drumul Crucii sau Via Dolorosa este o rută care se regăsește în Orașul Vechi din Ierusalim despre care se spune că a fost calea pe care Mântuitorul a fost dus spre Răstignire, începând cu judecarea Sa în pretoriu și terminând cu punerea Sa în mormântul gol.
Așadar, Drumul Crucii, în tradiția creștină, semnifică, pe lângă traseul parcurs de Mântuitor până pe Dealul Golgotei, toate Patimile Sale în Ierusalim, începând cu arestarea Sa şi terminând cu punerea Lui în mormânt. Traseul, în sine, măsoară aproximativ 600 de metri și a devenit, de-a lungul timpului, loc de pelerinaj pentru milioane de creștini din toată lumea.
Drumul de astăzi nu corespunde în totalitate cu cel parcurs de Iisus, fiindcă oraşul a fost supus unor schimbări radicale în urma sistematizării din secolele al II-lea și al V-lea. Odată cu secolul XIX, lucrurile au început să se așeze și să aibă forma din prezent. Astfel, Drumul Crucii pornește astăzi de la ruinele fostei cetăți romane Antonia, de la divanul lui Pilat și ține până la Golgota, locul răstignirii Sale pe cruce.

Care sunt cele 14 opriri ale Mântuitorului

Drumul Crucii sau Calea Durerii reprezintă un traseu cu 14 opriri, toate legate de pătimirile Domnului. După tradiția Bisericii din Ierusalim, primele două dintre ele se află pe teritoriul Pretoriului (Fortăreaţa Antonia), următoarele şapte, în oraş, iar celelalte cinci în interior Bisericii Sfântului Mormânt. La fiecare dintre cele 14 opriri sunt ridicate mici altare în cinstea mântuitoarelor Sale Patimi.

Cum arăta de fapt Iisus

Imaginea Mântuitorului în cultura occidentală (stânga) și în reprezentarea savanților contemporani

Timp de secole, imaginea cea mai comună a lui Iisus Hristos, cel puțin în culturile occidentale, a fost cea a unui bărbat cu barbă, cu pielea deschisă, cu părul lung, ondulat, brunet deschis sau blond și (adesea) ochi albaștri. Însă, Biblia nu-l descrie mai deloc fizic pe Iisus. Iată ce indică dovezile adunate de-a lungul timpului.

Ce spune Biblia

Biblia oferă câteva doar indicii despre aspectul fizic al lui Hristos. Majoritatea informațiilor pe care le știm despre Iisus provin din primele patru cărți ale Noului Testament, Evangheliile lui Matei, Marcu, Luca și Ioan. Potrivit Evangheliilor, Iisus a fost un om evreu născut în Betleem și crescut în orașul Nazaret, în Galileea, în secolul I d.Hr.
Știm că Iisus avea aproximativ 30 de ani când a început slujirea (Luca 3:23), însă Biblia nu spune practic nimic despre înfățișarea lui, cu excepția faptului că nu s-a remarcat într-un mod anume.
Pentru mulți cărturari, Apocalipsa 1: 14-15 oferă un indiciu despre pielea lui: era de o nuanță mai închisă, iar părul lui avea o textură lânoasă – „era alb ca lâna albă, albă ca zăpada. Ochii lui erau ca o flacără de foc, picioarele lui erau ca un bronz lustruit, rafinat ca într-un cuptor.”

Potrivit scrierilor biblice, Iisus Hristos i-a cerut Tatălui să îi ierte pe oameni: „Părinte iartă-le lor,
că nu ştiu ce fac” (Luca 23, 34). Mântuitorul a arătat astfel mila sa faţă de ucigaşi


Cum s-au schimbat reprezentările lui Iisus de-a lungul secolelor

Unele dintre cele mai vechi reprezentări grafice cunoscute ale lui Iisus datează de la mijlocul secolului al III-lea d.Hr., la mai mult de două secole după moartea sa. Acestea sunt picturile din vechile catacombe ale Sf. Domitilla din Roma, descoperite în urmă cu aproximativ 400 de ani. Reflectând una dintre cele mai cunoscute imagini ale lui Isus la acea vreme, picturile îl înfățișează pe Iisus ca Păstorul cel Bun, un tânăr, cu părul scurt, fără barbă, cu un miel pe umeri.
Un alt portret rar al lui Iisus a fost descoperit în 2018 pe zidurile ruinate ale unei biserici din sudul Israelului. Aceasta este cea mai veche imagine cunoscută a lui Hristos găsită în Israel, fiind pictată în secolul al VI-lea d.Hr., și înfățișându-l pe Iisus cu părul mai scurt și creț, o descriere comună, mai degrabă, regiunii de est a imperiului bizantin, în special în regiunea Egiptului și a Siriei-Palestina. Aceasta, însă, dar a dispărut din arta bizantină ulterioară.

Halatul lung și giulgiul din Torino

Imaginea cu părul lung și barbă a lui Isus care a apărut începând cu secolul al IV-lea d.Hr. a fost puternic influențată de reprezentările zeilor greci și romani, mai ales a atotputernicului zeu grec Zeus. Din acel moment, Iisus a început să fie înfățișat într-un halat lung, așezat pe un tron, uneori cu o aură în jurul capului.

În stânga, giulgiul din Torino

Dintre numeroasele relicve posibile legate de Iisus care au apărut până acum, de departe, cea mai cunoscută este Giulgiul din Torino, care a apărut în 1354. Credincioșii au susținut că Iisus a fost înfășurat în bucata de in după ce a fost răstignit pe cruce și că giulgiul poartă imaginea clară a feței sale. Însă, mulți experți au considerat giulgiul ca fiind unul fals, chiar și Vaticanul făcând referire la el ca la „o icoană” mai degrabă decât ca o relicvă, potrivit history.com.

Ce spune cercetarea și știința despre Iisus

În anul 2001, un artist medical pensionat pe nume Richard Neave a condus o echipă de antropologi medico-legali israelieni și britanici și programatori de calculatoare în crearea computerizată a unei noi imagini a lui Iisus, bazată pe un craniu israelian ce data din primul secol d. Hr., și cunoștințele lor despre cum arătau evreii pe atunci.
Deși nimeni nu susține că este o reconstrucție 100% corectă a felului în care arăta Iisus, savanții consideră că această imagine: înălțime de aproximativ 160 cm, cu pielea mai închisă, ochii închiși la culoare și părul mai scurt și mai ondulat, este mai precisă decât multe reprezentări artistice ale fiului lui Dumnezeu. În cartea lui din 2018 „Cum arăta Iisus?” Joan Taylor, un profesor de Origini Creștine, a folosit rămășițe arheologice, texte istorice și arta funerară egipteană antică pentru a concluziona că, la fel ca majoritatea oamenilor din Iudeea și Egipt din vremea respectivă, Iisus avea cel mai probabil ochi căprui, păr brunet-închis până la negru și piele brun-măslinie. Este posibil să fi avut 166 cm înălțime, înălțimea medie a bărbatului la acea vreme.
Deși toate aceste descrieri tind să se apropie de adevăr, nu vom putea ști niciodată cu adevărat exact cum arăta Iisus Hristos!


Cele 14 opriri ale lui Iisus pe Drumul Crucii

1. Curtea casei lui Pilat din Pont – aici a avut loc judecata lui Iisus Hristos şi condamnarea Sa la moarte.
2. Punerea crucii pe umerii Mântuitorului şi pornirea spre Golgota (Matei 27, 31).
3. Prima cădere a lui Iisus sub povara crucii (după tradiţie).
4. Întâlnirea lui Hristos cu Maica Sa (după tradiţie).

La fiecare dintre cele 14 opriri sunt ridicate mici altare
în cinstea mântuitoarelor Sale Patimi

5. Simon Cirineanul ridică crucea Domnului, spre a-L ajuta (Matei 27, 32; Marcu 15, 21; Luca 23, 26).
6. Întâlnirea Domnului cu Veronica și momentul când Hristos își şterge chipul cu mahrama (conform unei vechi tradiţii creştine).
7. A doua cădere a Fiului lui Dumnezeu la pământ (tradiţie medievală).
8. Întâlnirea Domnului cu femeile mironosiţe (Luca 23, 27-31).
9. A treia cădere a lui Iisus la pământ (tradiţie medievală).
10. Dealul Golgota – dezbrăcarea Mântuitorului de haine (Ioan 19, 40).
11. Răstignirea Domnului pe cruce (Marcu 15, 22-32).
12. Moartea lui Iisus Hristos (Ioan 19, 28-30).
13. Coborârea Mântuitorului de pe cruce – Piatra Ungerii (Matei 27, 57-61).
14. Punerea lui Iisus în mormânt şi Învierea (Luca 24, 1-7).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Evaluare gratuită post-COVID pentru stabilirea gradului de afectare cardiacă

Tot mai multe studii sugerează că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot prezenta diverse tipuri de afectare cardiacă, chiar și în cazul în...

Inspectoratul Școlar are un nou inspector general adjunct

Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Brașov are, de miercuri, un nou inspector general adjunct, în persoana prof. Maria Ștefania Molnar, care a fost detașată la...

Elevii care au revenit la şcoală, aşteptaţi să-şi încarce cardurile de transport gratuit pe RATBV

Elevii braşoveni care au revenit la clase în învăţământul primar, gimnazial şi liceal sunt aşteptaţi să îşi încarce cardurile de transport pentru a beneficia...

Surpriză în topul celor mai căutate școli: Şcolile nr. 11, 19 şi 30 din Braşov, cele mai solicitate pentru clasele pregătitoare

l Școlile 5 și 8 ies de pe podium Cele mai căutate unități de învățământ din municipiul Brașov, pentru înscrierea la clasele pregătitoare sunt, în...

COMENTARII RECENTE