13 C
Braşov
AcasăNationalȘoșoacă cere ajutor extern / Raportul Șoșoacă: A încălcat demnitatea funcției

Șoșoacă cere ajutor extern / Raportul Șoșoacă: A încălcat demnitatea funcției

l Senatoarea spune că e discriminată pe criterii de religie și etnie

Comisia Juridică a depus la Biroul Permanent al Senatului raportul privind „abaterile de la deontologia parlamentară” a senatoarei Diana Șoșoacă. Raportul a fost făcut în urma sesizării grupului PNL și propune sancțiuni pentru aceasta. Șoșoacă susține că este hărțuită și supusă discriminării „pe criterii de religie și etnie” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.
„Majoritatea membrilor Comisiei au apreciat și susținut prin votul lor favorabil că faptele doamnei senator Iovanovici – Șoșoacă astfel cum au fost analizate în cuprinsul prezentului raport, se subscriu abaterilor disciplinare (…) prin conduita ofensatoare, comportamentul inadecvat și utilizarea termenilor injurioși și ofensatori în cadrul Senatului, Doamna senator Iovanovici-Șoșoacă încalcă deontologia parlamentară, normele de conduită, demnitatea funcției și solemnitatea activităților parlamentare desfășurate în plenul Senatului”, se arată în raportul depus la Biroul Permanent al Senatului. Sancțiunile ar urma să fie decise de conducerea Senatului și pot fi atenționare; chemarea la ordine; retragerea cuvântului; îndepărtarea din sală pe durata ședinței; avertisment public-scris, potrivit Regulamentului Senatului. Potrivit documentului, „Comisia a apreciat că, încă de la începutul mandatului, conduita doamnei senator Diana Iovanovici-Șoșoacă nu a fost una care să onoreze demnitatea funcției, cu toate responsabilitățile care îi incumbă în calitate de reprezentant ales al poporului”. În sprijinul acestei acuzații, sunt prezentate extrase din stenogramele mai multor ședința ale Senatului.
„Membrii Comisiei au identificat în cuprinsul stenogramelor ședințelor Senatului apeluri repetate adresate de președintele de ședință doamnei senator Iovanovici-Șoșoacă pentru a purta o mască de protecție corespunzătoare pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2, iar domnia sa nu a dat curs solicitării folosind argumente negaționiste față de fenomenul pandemic și minimalizând rolul măsurilor de protecție sanitară adoptate de autorități pentru protejarea sănătății cetățenilor”, se mai arată în raport.
De altfel, Diana Șoșoacă a fost invitată la discuțiile din Comisie pentru a-și exprima un punct de vedere, însă nu a vrut să poarte o mască de protecție conformă și a făcut scandal. Aceasta a intrat cu forța în sala unde nu a fost primită pentru că nu respecta normele. De asemenea, pentru discursul de incitare la nerespectarea regulilor de protecție sanitară precum cel suținut de Diana Șoșoacă în data de 7 aprilie 2021 și publicat pe canalul Youtube al Senatului, furnizorul media on-line a decis ștergerea înregistrării video a acestui discurs, iar camera superioară a Parlamentului a primit un avertisment că pagina instituţiei va fi închisă, dacă mesajele care instigă la nepurtarea măştii vor continua.

Răspunsul senatoarei Șoșoacă: Mă văd nevoită să anunț toate ambasadele

Diana Șoșoacă a transmis Comisie un răspuns scris, în care îi acuză pe senatori că o supun discriminării, hărțuirii și jignirilor. Aceasta spune că expune „opinii de specialitate juridică” și că va sesiza ambasadele și va cere ajutor internațional.
„Vă invederez că a devenit o obișnuință în Senatul României ca subsemnata să fiu supusă discriminarii, hărțuirii, jignirii și acuzațiilor nefondate, doar pentru că emit opinii cu care partidele din coaliția de guvernare nu sunt de acord.
În acest context vă anunt că voi sesiza pe lângă instituțiile Statului Român, inclusiv instituțiile internaționale cu prerogative în apărarea drepturilor omului, mai ales cu privire la discriminarea subsemnatei pe criterii de religie și etnie, cu privire la exprimarea unor opinii de specialitate juridică, având în vedere că subsemnata sunt de profesie avocat, dar și cu privire la declarațiile politice pentru care niciun om politic nu poate răspunde în niciun mod, încălcarea dreptului la libera exprimare și libertatea de opinie. În spațiul public a apărut o sesizare formulată de către dna Senator Alina Gorghiu (PNL), Senator care ne onorează cu prezența în plen foarte rar, preferând telefonul, care a fost preluată de către toate televiziunile, subsemnata fiind supusă oprobiului mediatic, încălcându-se grav dispozițiile legale atât ale Statutului Senatorilor, cât și cele Constituționale, precum și cele cu privire la discriminare, dreptul la libera exprimare și libertatea de opinie, fiind supusă deja judecații la televiziuni, înainte de a fi chemată în fața Comisiei Juridice, iar față de opiniile PNL, USR si UDMR exprimate în spațiul public raportat la aceasta, consider că deja v-ați antepronunțat, mai ales că aceste partide dețin majoritatea în Comisia juridică și Senat, iar Președinta Comisiei Juridice este de la PNL, fiind deja considerată vinovată de presupuse fapte de care sunt acuzată fără să am posibilitatea să mă apăr, imaginea subsemnatei având de suferit. În acest context orice decizie de vinovăție veți adopta se circumscrie antepronunțării în spațiul public, prezența mea în fața Comisiei juridice fiind doar o simplă formalitate. (…) Vă invederez că față de presiunile și hărțuirea pe care le exercitați față de subsemnata, mă văd nevoită să anunț toate ambasadele din Romania cu privire la linșajul la care este supus un DEMNITAR AL STATULUI ROMÂN ȘI VOI CERE AJUTOR INTERNAȚIONAL.“

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE