16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovRecorduri cinegetice: Vânătorile dictatorului

Recorduri cinegetice: Vânătorile dictatorului

l Ceauşescu a ucis un urs blând crescut la un restaurant din Poiana Braşov

- Advertisement -

Nicolae Ceauşescu a învăţat să vâneze de la colegul său de Comitet Central, Ion Gheorghe Maurer, cel care îl sprijinise atunci când a fost ales în fruntea ţării, în 1965. Maurer, avocat care apărase numeroşi comunişti în perioada interbelică, prinsese gustul vânătorii în primii ani de magisratură, la Sighişoara. Mai apoi i-a învăţat şi pe alţi tovarăşi. Primii au fost Chivu Stoica şi Gheorghe Apostol. Pentru Stoica a fost fatal, liderul comunist alegând, în 1975, să-şi zboare creierii cu arma sa de vânătoare Holland-Holland. Apostol, principalul rival al lui Ceauşescu pentru şefia PCR, nu a dovedit prea mult talent nici la trasul cu puşca. Ba, chiar, pentru că venea însoţit de soţia sa, care folosea apa de colonie în exces, unele vânători au fost ratate. Simţind mirosul, vânatul nu se mai arăta în faţa puştilor.

Organizare temeinică

La vânătorile lui Ceauşescu se puneau la cale treburi importante de stat, pe care nu oricine putea să le audă. Securiştii care-l însoţeau pe dictator erau cu ochi-n patru, de frica unui atentat. De fiecare dată vinul şi ţuica fiartă se aduceau în termos. Totul era analizat la laborator, apoi sigilat şi pus sub pază. De obicei gustarea se servea înainte de plecarea din Predeal. O ambulanţă cu un medic se afla în apropiere, pe un drum forestier lăturalnic. În ultimii ani ai dictaturii, pădurarii prindeau cu plase şi tranchilizante iepuri, fazani şi chiar căprioare, cărora le dădeau drumul din cuşti şi le fugăreau spre puştile vânătorilor. Nici micile petreceri de după nu erau lăsate la voia întâmplării. Jarul se aducea cu o roabă, iar carnea era friptă departe de nasurile sensibile ale înalţilor demnitari.

Vânători aranjate

- Advertisement -

Ceauşescu ucidea de la mistreţi, la cerbi şi urşi, tot ce merita ca trofeu. Era greu de mulţumit şi toţi erau stresaţi. Ţinea bine puşca în mână, dar, când nu nimerea vânatul, mereu se găsea cineva care să împuşte animalele în locul lui. Ceauşescu ţintea bine şi avea arme sănătoase, verificate periodic. Vânătorile erau ticluite din timp, puse la punct în amănunt de către vânători, gonaci, pădurari şi ofiţerii care se ocupau cu paza. Securiştii se infiltrau şi printre gonaci. Erau verificaţi toţi oamenii şi traseele. Stresul era mare. De obicei, Ceauşescu stătea într-un punct fix, iar vânatul era gonit spre el ca într-o pâlnie. El doar trăgea în ce îi apărea în faţă. Pe lângă foişoare special construite, dictatorul a mai tras din maşina Aro sau, pentru un trofeu de capră neagră, din teleferic. Dacă nu nimerea mistreţii, atunci sigur erau împuşcaţi de alţi vânători, care după partidă îi spuneau lui Ceauşescu că e creditul lui. Trebuia să ştie, fără excepţie, că a nimerit ţinta. Altfel devenea foarte nervos.

Băşcălia lui Maurer

Nimeni nu avea curaj să-i spună adevărul în faţă lui Ceauşescu. Doar Maurer îşi permitea să-l contrazică. La începutul anilor ’70, Maurer, un vânător experimentat, îl lua de multe ori peste picior pe Ceauşescu. Cei care-i însoţeau îşi întorceau privirile şi se abţineau să râdă. La una dintre partidele de vânătoare de mistreţi, Maurer împuşcase trei, iar Ceauşescu doar doi. Nu a fost mulţumit, ba chiar a început să facă scandal, întrebând cine a avut grijă de arme. Pentru a-l apăra pe pădurarul care pregătise puştile, Maurer a dat o replică dură, care a amuţit audienţa. „Nu cumva, Nicule, ai vrea ca şi mistreţii să strige Ceauşescu PCR?”. La o altă vânătoare, Ceauşescu afirmase că el a împuşcat mistreţul pe care, de fapt, Maurer îl nimerise. S-au dus amândoi la vânat să verifice. Maurer a susţinut că gaura de la glonte e a lui. „Nicule, tu ai făcut altă gaură, uite aici!”, i-a spus, arătându-i locul de sub coadă.

Interzis pentru străini

Orgolios, Ceauşescu făcuse din România fondul lui de vânătoare. În 1974, a interzis străinilor să mai vâneze în România, deşi aceştia aduceau bani buni statului. Doar cei din aparatul de partid şi de stat mai aveau voie. Şi asta după ce un francez a obţinut un trofeu mondial cu un cerb vânat în 1969, în munţii Vrancei. Decizia interzicerii vânătorilor organizate pentru străini a fost influenţată şi de Elena Ceauşescu. Venirea unui om de afaceri italian la vânătoare în Carpaţi, însoţit de amanta sa, a ajuns în presa occidentală. Asta a supărat-o foarte rău pe „tovarăşa”, care a cerut ca astfel de incidente să nu se mai repete.

Capriciile dictatorului

Dictatorul era foarte capricios, gata să-şi verse nervii pe cei din jur. Într-o toamnă, la începutul lunii noiembrie, primul secretar al judeţului Covasna, Kiraly Karol, a ordonat organizarea unei vânători pentru „cel mai iubit fiu al poporului”. Ceauşescu a reuşit să împuşte doar doi lupi. Furios că a stat trei ore la pândă, fără să omoare nici un urs, a făcut scandal: „Au vânat ăştia, au distrus tot terenul şi acum mă invită şi pe mine. Să fie anchetaţi şi destituiţi!”. În elicopter, Ceauşescu n-a scăpat ocazia să-l facă troacă de porci pe Kiraly, arătându-i câmpurile cu cartofi nerecoltaţi.

Uşor de enervat

La o vânătoare, dictatorul a reuşit ca, din 26 de focuri trase, să împuşte cinci urşi. Maurer s-a lăudat că a împuşcat şapte. Greşeală mare! Roşu de furie, Ceauşescu a plecat bombănind. Altă dată, dictatorul s-a împiedicat de nişte crengi în pădure, pe un drum forestier. Drept consecinţă, şefii Direcţiei de Drumuri au fost destituiţi. Un alt caz a fost atunci când primul vânător al ţării a împuşcat „mortal” un lup, care a reuşit să fugă în munţi. Câţiva silvicultori au fost cercetaţi pentru neglijenţă în serviciu, pentru că nu au găsit animalul „mort”. După ce s-au învăţat minte, cei care-l însoţeau aveau grijă să împuşte câţiva lupi şi mistreţi de rezervă, ca să înlocuiască rateurile prezidenţiale.

Nu a ucis niciun râs

Ceauşescu a împuşcat toate speciile de vânat existente în ţară şi a obţinut mai multe recorduri mondiale, în special la trofeele de urs. Însă la râs n-a avut noroc. După înlăturarea lui Kiraly, noul prim-secretar, Nagy Ferdinand, a trasat ca sarcină de partid, tuturor vânătorilor, să întocmească un program special pentru a-i facilita lui Ceauşescu împuşcarea unui râs. La adunarea generală a salariaţilor Inspectoratului Silvic s-a propus acordarea unui premiu de 1.000 de lei celui care va scoate în faţa standului lui Ceauşescu un râs. Pentru a pune planul în aplicare, în minister se preconizaseră acţiuni de creştere în captivitate a râsului. Pînă în 1989, Ceauşescu nu a mai apucat, însă, să împuşte nici un râs.

Trofeul lui Tito

Nemulţumit că, la o expozitie mondială, Iosip Broz Tito, dictatorul sârbilor, a obţinut aceeaşi performanţă la urs şi Todor Jivcov, conducătorul Bulgariei, la cerb, Ceauşescu a decis să împuşte doar el cele mai frumoase exemplare. Pentru a depăşi recordul lui Tito, s-au luat măsuri de suprahrănire a urşilor din Harghita, unde erau cei mai masivi urşi din ţară. A fost perfecţionată tehnica de întindere a pielii vânatului. Dar recordul iugoslavului a rămas în picioare. Salvarea onoarei a venit dinspre Braşov. Din „analizele” făcute de specialişti a rezultat că ursul cel mai mare din ţară se află într-o cuşcă din Poiana Braşov.

Drama lui Lache

Cea mai cunoscută terasă din Poiană era la restaurantului „Ursul”, aflată, pe atunci, la capătul aleii pe care a fost ridicat şi complexul „Favorit”. În spatele terasei, se aflau doi urşi mari, crescuţi în captivitate. De altfel, lângă scările pe care se urca pe terasa restaurantului se afla, mai tot timpul, un afiş pictat manual, după tipicul vremii, pe care scria mare „Mini-zoo”. Lache, cel mai frumos şi blând exemplar era iubit de toţi angajaţii, turiştii şi copiii. Toată lumea îi dădea de mâncare ursului cu ochi blânzi. Cu timpul, a deprins şi viciile oamenilor. Unii dintre clienţi îi mai strecurau în cuşcă câte o halbă, astfel încât Lache a devenit mare amator de bere. Se spunea că, pe timpul cât a stat în cuşca din Poiană, ar fi băut o cisternă de bere.

Dus în pădure la Harghita

Când Lache a dispărut din cuşca lui, în 1983, mulţi au întrebat de el. Cei care ştiau, însă, povestea, se fereau să vorbească. Lache a fost închis într-un ţarc, într-o pădure din Harghita, undeva pe lângă Borsec. Înainte de a fi scos în bătaia puştii, urma să crească şi mai mare. Nu i-a plăcut noua lui casă. Nu se îndepărta prea mult de locul unde i se aducea mâncarea şi dormea toată ziua. I s-a adus cea mai bună hrană, şi chiar o ursoaică. A fost momit cu hălci mari de carne, care erau prinse pe un cablu pe scripeţi şi transportat dinspre vârful muntelui, spre bază. Acolo, într-un foişor complet protejat, aştepta Ceauşescu pregătit. Ajuns în poieniţă, s-a ridicat în două labe.

Blană ajunsă la Muzeul din Posada

Blana lui Lache se află expusă la Muzeul Vânătorii din Posada

Dictatorul l-a executat pe Lache, fără niciun risc, de la câţiva zeci de metri, folosind o puşca cu lunetă, un „Winchester” primit din partea unei firme ocidentale în 1978. După ce a fost ucis, specialişti din Harghita, Covasna şi Braşov au jupuit cu mare grijă pielea lui Lache. În final, vânatul lui Ceauşescu a depăşit recordul lui Tito. Astăzi blana lui Lache, care a înregistrat 687,79 puncte, cele mai multe din lume, pentru un trofeu de acest fel, este expusă la Muzeul Cinegetic din Posada.

Recordmen absolut

Un alt record de vânătoare deţinut de Ceauşescu este un mistreţ de circa 300 de kilograme, din pădurea Ciornuleasa, judeţul Călăraşi. S-a întâmplat în februarie 1978, iar cu acest trofeu, Ceauşescu a doborât recordul naţional la mistreţ, care nu a fost egalat nici până în prezent. Ce de obicei, animalul a fost împuşcat de aproape, după ce mai mulţi gonaci şi lucrători silvici l-au momit cu mâncare. Un alt trofeu valoros a fost numit ,,cerbul cu coarnele de aur”, vânat la Soveja, în judeţul Vrancea. Ceaușescu a aflat despre existența valorosului cerb încă din 1977, dar l-a vânat abia în 1980. Animalul era numit „Guguştiucul”, pentru că avea un glas frumos. L-a nimerit cu un singur foc. Până la sfârşitul vieţii Ceauşescu a adunat zeci de recoruri mondiale şi naţionale la trofee de vânătoare.

Din vânător, vânat

La începutul lunii decembrie 1989, abia scăpat de grijile prilejuite de Congresul al XIV-lea al PCR, Ceauşescu a decis să meargă la o partidă de vânătoare, pentru a se relaxa. Vânătoarea de fazani, programată în pădurea Ogarca, din cadrul Ocolului Silvic Ghimpaţi, trebuia să se desfăşoare iniţial pe 3 decembrie 1989, dar a fost amânată din motive necunoscute pentru 10 decembrie. Atmosfera a fost sumbră. 15 zile mai târziu a ajuns el însuşi în cătarea puştilor. Hăituit până la Târgovişte, într-o vânătoare măsluită aşa cum şi lui îi plăcea să organizeze, nu a fost ratat.

Colecția de arme

Ca orice vânător care se respecta, Nicolae Ceauşescu avea o colecţie impresionantă de arme, multe primite în dar de la oaspeţii săi, în timpul vizitelor de stat, precum Regina Elisabeta a Marii Britanii şi preşedintele sovietic Leonid Brejnev. O parte din ele le păstra în vila sa de protocol, de pe Strada Primăverii.

Armele au fost confiscate la ordinul Ministerului Apărării în iunie şi noiembrie 1990, iar în prezent 20 dintre ele sunt expuse la Muzeul Militar. Ceauşescu avea însă o armă preferată (foto) cu care participa la vânătoare. Era o puşcă de colecţie, care fusese fabricată în 1933 pentru nimeni altul decât Regele Carol al II-lea. Elementele decorative metalice au fost înlocuite cu unele din aur de 18K (aproximativ 200 de grame), iar în partea inferioară a patului s-a adăugat un element metalic inscripţionat cu semnătura „N. Ceauşescu”.

Singurele fotografii cu Lache

În urmă cu douăzeci de ani, profesoara braşoveană Diana Buntoiu a trimis unei redacţii de ziar singurele fotografii cu Lache, care s-au păstrat până în ziua de astăzi. În scrisoarea ataşată celor două fotografii, profesoara şi-a amimtit că, pe vremea în care era doar cât un căţel, l-a ţinut pe Lache în braţe. „În anii ‘70 mergeam regulat în Poiană şi aveam grijă să cumpăr special pentru el bomboane. Am observat că-i plăceau şi biscuiţii, dar pralinele îi plăceau cel mai mult”, rememora braşoveanca.

Rudele lui Lache

Lache se născuse într-o grădină zoologică din Oradea, de unde ar fi fost adus în Poiană în anii ’70. Tatăl lui a fost un urs imens adus de la Circul „Globus” iar mama a fost capturată în Carpaţii Orientali. Din împerecherea celor doi au rezultat cei mai mari urşi care au existat în România în ultimii 100 de ani. Cu puii celor doi s-a încercat repopularea zonelor împădurite din judeţul Bihor, unde talia urşilor nu era prea impunătoare. Încercarea a dat greş. Ursuleţii născuţi în cuşcă erau obişnuiti să fie hrăniţi de oameni şi n-au reuşit să se adapteze vieţii din munţi. Au fost aduşi înapoi la Zoo. Dar Lache şi un frate de-al lui, cei mai blânzi dintre toţi, n-au rămas la Oradea. Unul a ajuns la Buftea, pentru a „juca” într-un film, altul, în Poiana Braşov. Unul dintre urmaşii lui Lache se pare că trăieşte şi azi în rezervaţia de urşi din Zărneşti.

Ursul Cristi (foto) a fost adus de la restaurantul „Poiana ursului” din Poiană, în 2005, atunci când clădirea a fost demolată. Este uriaş la cele peste 400 de kilograme pe care le are. Este şi cel mai bătrân urs din rezervaţie.

Filme ascunse de un braşovean

Datorită unui braşovean, inginerul silvic Lucian Dincă, s-au păstrat mai multe fotografii şi poveşti despre vânătorile lui Ceauşescu. Omul a ascuns numeroase filme developate, timp de mai mulţi ani, într-o valiză de lemn în podul casei sale de pe strada Nehoiu.
CARTE ÎN FRANCEZĂ. După ’89, a scris o carte, pe care a publicat-o în străinătate, despre pasiunea fostului dictator de a împuşca animale. “Ceauşescu, dictateur et chasseur” a apărut în limba franceză. Dincă l-a cunoscut pe Ceauşescu încă din 1958, când acesta era adjunct al ministrului Forţelor Armate. Tânărul – pe atunci – oficial comunist i-a fluturat o autorizaţie şi l-a obligat să-l însoţească la o vânătoare de cerb în zona Lacului Roşu.
PROTEJAT DE MAURER. Ulterior, după ce silvicultorul braşovean i-a câştigat încrederea primului ministru Ion Gheorghe Maurer, a devenit singurul căruia i se permitea să fotografieze escapadele cingetice ale celui care a devenit între timp dictatorul României. Braşoveanului îi era foarte frică să-şi arate pozele. Chiar şi la 10 ani de la Revoluţie, Lucian Dincă era speriat că l-ar fi urmărit serviciile secrete pentru a-i confisca filmele. Era convins că unele dintre acestea ar compromite unele personaje din politica şi afacerile acelor timpuri. Inginerul silvic avea mai multe imagini în care apăreau nomenclaturişti comunişti de rang înalt însoţindu-l pe Ceauşescu la vânătoare, dar şi instantanee cu vânătorile lui Maurer în care apăreau generali de Securitate împreună cu fostul tenismen Ion Ţiriac.
DOSAR DE SECURITATE. După ce a reuşit să-şi vadă dosarul la CNSAS, s-a lămurit că a fost permanent urmărit. Telefoanele i-au fost ascultate, iar corespondenţa deschisă. Securistul care răspundea de “obiectiv” – numit în documente “ofiţerul 501” – avea numele de cod “Călătorul”. Câteva dintre imagini au ajuns pe Internet prin intermediul presei locale şi circulă şi astăzi pe diferite site-uri. Dar majoritatea fotografiilor s-au pierdut după moartea lui Dincă.

Unul dintre cei mai de seamă oaspeţi ai dictatorului a fost Bernard, regele Olandei (prim plan lângă elicopter). Mascat de Ceauşescu, se observă chipul lui Sergiu Celac, translatorul oficial. După Revoluţie, Celac a fost numit ambasadorul României la Londra.
După vânătoarea de la Rupea, aşezaţi de la stânga la dreapta, Maurer, Ceauşescu, Bobu, Karol Kiraly (prim secretar Covasna), Gheorghe Apostol se retrag la cabană.

Ceauşescu uitându-se la trofeu. În imagine apare şi generalul Pleşiţă, omul de legătură al Securităţii cu celebrul terorist Carlos. Tot Pleşiţă a organizat şi atacul împotriva sediului din Germania al postului de radio Europa Liberă, considerat un pericol pentru regimul Ceauşescu.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Dan POPESCU COLIBASI on Românii nu mai vor copii

1. Toate cele de mai sus sunt suplimente alimentare, remedii 100% naturale care au rezultate bune in tratarea diverselor afectiuni cu care cei mai multi dintre noi ne luptam zi de zi.
2. Toate informatiile de care aveti nevoie legate de aceste medicamente organice sunt descrise cu lux de amanunte (prospect, pret, recenzii, formule active) si obiectivitate pe Evonet, un motor de cautare pentru suplimente alimentare, medicamente naturiste si remedii sigure si testate.
3. Sunt suplimente alimentare care pot fi achizitionate din Romania, direct de la distribuitorii autorizati.

Suplimentele alimentare sunt o solutie de intretinere sau tratament usor de administrat si fara efecte negative, fara compusi periculosi, blande, cu efect rapid si de lunga durata. Stresul, anxietatea, lipsa timpului liber, grijile de zi cu zi, lipsa activitatilor sportive, alimentele de proasta calitate sau mult prea procesate s.a.m.d. ne degradeaza fizic si psihic.

Cu vitaminele si mineralele ne-am obisnuit deja, dar se pare ca nu este suficient. Este nevoie de o sustinere mai mare a organismului si asta cu tinte exacte. Tocmai de aceea au aparut suplimente alimentare dedicate unor disfunctionalitati sau unor probleme care pot fi tinute sub control sau pot fi corectate, chiar vindecate.

Evonet aduna in acelasi loc toate informatiile care pot fi de folos pacientilor, celor care cauta solutii alternative la o problema de sanatate, medicilor din diverse ramuri deschisi catre medicamente 100% naturale si tuturor celor care vor sa fie informati.

Va propun o scurta trecere in revista a celor mai apreciate suplimente alimentare, atat din punct de vedere al recenziilor adunate de la pacienti si specialisti cat si din punct de vedere al comenzilor inregistrate de distribuitorii autorizati de producatori.

Keto Diet, capsule pentru slabit

Dieta Keto, datorita eficientei si a unui regim usor de urmat si-a gasit repede adepti. Rezultatele obtinute i-au mobilizat pe cercetatori care au dezvoltat Keto Diet capsule, un supliment alimentar natural care sa ii ajute sa slabeasca pe cei supraponderali sau pe cei care doresc sa renunte la cateva kilograme fara efort.

Conform datelor adunate de Evonet, poti slabi de la cateva kilograme pana la 14-20 de kilograme pe luna. La prima vedere pare foarte mult, utilizatorii povestind de topirea grasimilor rapida dupa ce starea de cetoza se instaleaza in organism.
Obezitatea este un factor de risc din multe puncte de vedere, motiv pentru care orice ajutor este bine-venit.

Detonic, medicament pudra pentru hipertensiune

Foarte multi oameni sunt hipertensivi si asta se datoreaza mediului in care traim si stresului la care suntem supusi zi de zi. Tocmai de aceea, in UK s-au facut studii si s-a recomandat consumul de Detonic persoanelor cu predispozitie la AVC.

Imbunatatirea functiilor cardiace intr-un mod natural este un pas mare atat pentru cercetatori cat si pentru pacietii care pot recurge la acest medicament sub forma de pudra care reduce natural hipertensiunea.

Inca o problema in care pudra naturala Detonic ajuta, este combaterea aparitiei aterosclerozei, medicamentul fiind un aliat de nadejde in curatarea vaselor de sange si oxigenarea excelenta a creierului.

Era si timpul ca cercetarile in domeniu sa scoata la lumina un medicament natural de intretinere a inimii si functiilor ei.

Alkozeron, tratament alcoolism

Vedem foarte des reclame la suplimente alimentare pentru ficat in care este atins si consumul de alcool. Sa recunoastem ca situtia este mai grava decat dramatizarea din reclamele TV si ca era nevoie de un medicament care sa lupte impotriva dependentei e alcool.

Consumul de alcool este o problema atat pentru persoana dependenta cat si pentru cei din jur, mai ales pentru familia consumatorului. Cele mai multe acte de violenta se desfasoara pe sub efectul consumului de alcool, violenta domestica fiind inca o problema care trebuie privita cu maxima seriozitate.

Dependenta este o boala si trebuie tratata ca atare, acesta este motivul pentru care cercetatorii au lucrat ani de zile la o formula terapeutica naturala care sa inhibe pofta de alcool si il ajute ce cel dependent sa scape de acest viciu. Evonet a strans toate datele si recenziile pentru ava informa corect despre Akkozon, medicament care ajuta la tratarea alcoolismului.

Insumed, reduce zaharul din sange

Conform ultimelor statistici Diabetul a devenit o problema de sanatate atat in cazul celor trecuti de prima tinerete cat si in cazul celor mai tineri, chiar si in randul copiilor. Consumul de alimente dulci, sucuri si junk food are si un revers al medaliei, si anume, Diabetul.

Insumed capsule pentru diabet este o solutie naturala si eficienta pentru reducerea nivelului glicemic si pentru normalizarea acestuia. Diabetul poate avea consecinte grave, schimbarea stilului de viata fiind prima masura care este recomandata pacientului suferind sau celui cu glicemia ridicata aproape de valorile acestei afectiuni.

Curele cu Insumed pastile, conform recenziilor adunate de la pacienti, medici in nutritie, diabet si endocrinologie au ajutat multi pacienti cu mentinerea sub control a glicemiei. Insumed poate fi consumat si preventiv de persoanele care au in familie cazuri de diabet, Evonet fiind locul de unde va puteti informa corect.

Clean Vision, medicament pentru vedere

Vederea este inca o functie a organismului nostru greu incercata. Petrecem din ce in ce ai mult timp cu ochii in ecranul telefonului, in monitoare sau privind la TV. Ochii nostri au nevoie de pauze, au nevoie de odihna si somn, altfel veti ajunge sa purtati ochelari.

Medicamentele pe baza de luteina ajuta, iar daca vorbim de suplimente alimentare naturale, cu compusi organici, este si mai bine. Clean Vision capsule pentru ochi actioneaza asupra prediunii aflate la nivelul globilor oculari si sustine vederea de la interior catre exterior.

Imbunatatirea vederii intr-un mod natural si neinvaziv nu poate fi decat o veste buna pentru pacientii cu plobleme de vedere.

Urotrin tablete naturale pentru prostata

Tabletele pentru prostata nu sunt o moda, sunt necesare pentru ca functiile acesteia sa fie complete pentru ca altfel, aceasta problema de ordin medical isi intinde plasa catre partea psihologica si produce dezechilibre pe mai multe planuri. Urotrin tablete pentru prostata este un medicament natural pentru barbati si problemele lor specifice.

Vedem des la TV reclame la tot felul de remedii pentru prostata. Pentru barbati, functionarea prostatei la un nivel optim este direct propotionala cu o viata sexuala normala. Problemele legate de prostata pot duce la erectii slabe, la ejaculari premature si chiar la infertilitate si impotenta.

Urotrin pentru prostatita este destinat barbatilor atat pentru vindecarea inflamatiilor la nivelul aparatului uro-genital cat si pentru imbunatatirea performantelor in viata intima. Pentru orice problema exista o solutie.

Concluzie

Legatura dintre Keto Diet, Detonic, Alkozeron, Insumed, Clean Vision si Urotrin o reprezinta Evonet, site-ul in care se regasesc toate informatiile despre aceste suplimente alimentare. Prospect, pret, recenzii, pareri de pe forumuri, indicatii si contraindicatii, toate pot fi gasite intr-o sursa de incredere: www.evonet.ro.

Noi, brașovenii, suntem obișnuiți cu turiștii, îi vedem la fiecare pas făcut în centru, îi recunoaștem după interesul cu care privesc în jur și după obiectivele aparatelor foto. Orașul abundă de unități de cazare cu 3 și 4 stele, dar mulți turiști preferă cazarea în rezim hotelier Brașov.
Citisem într-un articol despre cât de profitabilă este închirierea artamentelor în regim hotelier. Oare chir așa să fie? Oare totul se reduce la profit? Cum rămâne cu toate investiția făcută de proprietar? Cum rămâne cu confortul care de multe ori este peste cel oferit de hoteluri cu multe stele? Cele mai multe apartamente sau garsoniere care sunt oferite spre închiriere în regim hotelier sunt amenajate modern și oferă condiții de lux.
Eu am un apartament mic, motiv pentru care, atunci când îmi vin prietenii din Sibiu sau Timișoara în vizită, caut rapid cazare în regim hotelier care, dacă mă mulțumește pe mine, îi va mulțumi și pe ei. În astfel de momente am descoperit apartamentele Promenada Studios, mai exact studiouri în regim hotelier Brașov.
Lux și bun gust
Eu le-am văzut pozele pe site, dar cum am o coastă împrumutată tocmai de la Toma Necredinciosu’, m-am dus să mă conving. Apartamentele se află într-un bloc nou, aproape de Coresi, lucru care m-a bucurat enorm. E liniște și ai un sentiment de intimitate, apropierea de mall fiind ca bomboana pe colivă.
Fiind un bloc nou, te simți binevenit de la intrare, din casa scării. Intrarea în apartament se face cu cartelă, nu cu cheie. Încă de la primii pași, apartamentul te încânta prin design și calitatea obiectelor folosite. Nici nu știi unde să te uiți prima dată.
Aici sigur este mâna unui designer de interior, îmi dau seama după culori, după obiectele de mobilier, după nuanța lemnlui sau textura tapetului. 
Electocasnice hi-tech în bucătărie
Nu cred că se vor omorî prietenii mei cu gătitul, dar eu una nu am așa ceva acasă și îmi doresc. Nu știu câți dintre clienți folosesc plita și cumptorul, dar pentru cei care vor să își gătească ceva în casă, în bucătărie se găsesc toate cele necesare, ba chiar mai mult. Ai cafetieră, ai cană termică, ai vase și ustensile de cea mai bună calitate. Aproape că îți e milă să le folosești. 
Camera este open space și ai, pe lângă canapeaua soft, un birou de la care poți lucre oricând. Insula care desparte elegant bucătăria de living, este un mare televizor. Totul este la superlativ.
Dormitor cu parfum de somn ușor
Știi ce nu suport eu la cele mai multe hoteluri? Paturile! Sunt mici și , de cele mai multe ori, au saltelele uzate. La Promenada Studios totul este nou, camerele au început să fie închiriate în regim hotelier în urmă cu câteva luni.
Lenjeria de pat este albă și miroase a proaspăt spălat. Pernele par confortabile, deși nu le-am testat. Draperiile sunt opace, tapetul de bun gust și lumina poate fi reglată.
Baie mare cu produse de igienă
Știți prospapele moi, halatele și papucii de unică folosință de la hoteluri? Sunt și aici, ambalate frumos și așezate elegant. Încă o bilă albă îi dau acestui studio destinat cazării în regim hotelier pentru produsele de igienă din baie. Nici la hoteluri de 4 stele nu am întâlnit o gamă de produse de îngrijire de calitate superioară.
Îmi place totul! Sincer, i-aș lasă pe prietenii mei să stea la mine și eu m-aș mută câteva zile într-unul din apartamentele închiriate în regim hotelier Promenada Studios.

Daca unii dintre noi au intrat intr-un concediu prelungit, altii, pe fondul prezentei virusului pandemic, au muncit mai mult decat oricand si este firesc sa simta nevoia unei pauze, al unui concediu fara a se limita la propriul apartament. Nu stiu in ce masura turismul are portile deschise dar stiu o solutie sigura: inchiriere autorulota Brasov.

Daca locuiesti intr-un oras la munte nu inseamna ca esti in concediu. Oricat de minunat ar fi Brasovul de sarbatori sau in timpul anului, simti nevoia sa evadezi, sa pleci o perioada, sa descoperi un colt de rai uitat de lume sau sa te retragi undeva unde la orele 11 sa nu fii nevoit sa tragi zavoarele.

Eu am descoperit ca pot avea libertatea de a petrece un concediu alaturi de familie daca apelez la o firma care sa imi ofere servicii de inchiriere autorulota Brasov, servicii de calitate si extinse, facilitati multiple si preturi de Romania, nu de Europa.

Care sunt avantajele serviciilor de inchiriere autorulota Brasov?

1. Libertatea de miscare
Daca inchiriezi o autorulota, poti petrece concediul departe de casa si izolat in acelasi timp. Poti campa la marginea unei paduri sau pe malul unui lac si te poti reconecta cu natura, cu cerul si pamantul si nu in ultimul rand, cu familia pe care cu siguranta ai neglijat-o putin din cauza timpului scurt petrecut impreuna.

2. Siguranta
Acum, mai mult decat oricand, datorita numarului tot mai mare de imbolnaviri vrei sa fii in siguranta. Poti campa intr-un loc izolat, departe de orice “picior de om”, fara a fi nevoit sa parcurgi distante mari fata de Brasov.
Daca tot vorbim despre siguranta, permite-mi sa te asigur, din proprie experienta, ca dupa fiecare serviciu de inchiriere autorulota, aceasta este igienizata temeinic, tocmai pentru a oferi siguranta impotriva colectarii de virusuri si bacterii.

3. Facilitati
Daca te numeri printre cei care au nevoie de caldura, curent, de baie si bucatarie cu apa calda, poti sta linistit, vei avea parte de ele 🙂 Vei avea si smart TV pentru emisiunile preferate, frigider si tot ce inseamna o bucatarie echipata modern, doar ca la dimensiuni mai mici. Inchipuie-ti ca ai facut rezervare la un mini hotel cu servicii de self catering accommodation.
Daca vrei sa-ti surprinzi iubita, apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov. Ai grija sa pui in frigider cate ceva de ale gurii, un vin bun si cateva dulciuri, fructe si inghetata. Nu va trebuie multe, puteti campa sau opri oriunde are voie si un autoturism, puteti chiar sa va faceti aprovizionarea de la un supermarket aflat in drumurile voastre.

4. Fara program
Un lucru care pe mine ma irita putin la hoteluri si pensiuni este programul. Nu imi plac vacantele in care cineva imi face program de masa sau pentru alte activitati. Vreau sa ma trezesc cand am chef, sa mananc cand am chef si sa imi fac bagajele la plecare fara sa bata cineva la usa mea in ideea in care vrea sa se apuce de curatenie pentru urmatorii turisti cazati.

5. Fara noaptea de Revelion la fereastra
Nu stiu sincer cum va fi noaptea dintre ani. Mai sunt cateva zile pana atunci si lucrurile nu se anunta prea incurajator. Multi dintre noi vom sarbatori in familie, fara uratori, fara vizite la cei dragi, fara prieteni. Ma intristez la simplul gand, nici nu imi mai vine sa scriu.
Daca nu vrei sa fii printre cei care se vor zgai la cer pentru a vedea artificiile, daca nu vrei sa te numeri printre cei care isi vor lipi nasurile de fereastra rece si vor inchina un pahar de sampanie privind la vecinii de vis a vis, fugi in natura. Apeleaza la servicii de inchiriere autorulota Brasov si petrece altfel mini-vacanta de sarbatori. Sper din tot sufletul sa gasesti o autorulota de inchiriat, sunt convinsa ca nu sunt singura care s-a gandit la aceasta posibilitate.

In incheiere nu-mi ramane decat sa iti urez un an mai bun, mai frumos si cu rezultate negative la teste ;).

Acum, mai mult decât oricând cred că ai conștientizat cât de important este să ai un apartament cu 3 camere în Brașov. Punând de cele mai multe ori cheltuielile pentru întreținere deasupra confortului, sau diferența de preț dintre 2 și 3 camere, mulți dintre oamenii aflați în căutarea unui apartament s-au îndreptat către cele cu 2 camere. Până în martie, când mulți dintre noi am fost nevoiți să lucrăm de acasă, nu am înțeles cât de util ar fi fost să avem un apartament cu 3 camere.
În contextual pandemiei cu care ne confruntăm acum, o cameră este sală de clasă și o cameră a devenit birou. Dacă ai 2 copii, atunci biroul tău se mută în bucătărie. Mai în glumă, mai în serios, cred că o camera în plus este mai mult decât utilă.
Dacă vorbim însă de apartamente noi, cheltuielile de întreținere de la 2 camere la 3 camere sunt nesemnificative. Nu e târziu să faci pasul nici acum, deja sunt zvonuri că în curând vom lucra iar de acasă. O să zici că multe apartamente se vând în stadiu de proiect și că până te vei muta se va termina și nebunia asta. Ei bine, eu știu din surse sigure că există apartamente cu 3 camere finalizate în Brașov, numai bune să te muți în ele.
Ce dezvoltator imobiliar mai are disponibile pe piața imobiliară apartamente noi cu 3 camere Brașov? Mosaic Residence este cel care îți poate pune la dispoziție apartamente cu 3 camere finalizate chiar în vecinătatea mall-ului Coresi. Și nu orice fel de apartamente, ci unele spațioase, bine compartimentate și izolate pentru cele 5-6 luni de iarnă, câte sunt de obicei în Brașov.
Credibilitatea dezvoltatorului imobiliar trage la cântar
Mosaic Residence nu este la primul bloc construit, așa că, dacă ai nevoie de feedback, ai de unde să-l obții. În plus, apartamentele sunt finisate cu tot ce este mai bun în materie de parchet, gresie, faianță, tâmplărie PVC, uși sau obiecte sanitare. Calitatea nu este doar un cuvânt, ea se vede în materialele folosite și se simte atunci când vine vorba de confort.
Cei mai mulți dintre cunoscuții mei s-au mutat în noile blocuri de lângă Coresi, unii chiar în apartamente construite de Mosaic Residence. Mi-ar fi spus dacă ar fi întâmpinat vreo neplăcere… Dacă vrei și tu să faci acest pas, achiziționează un apartament nou cu 3 camere Brașov, finalizat și finisat, adică la cheie. Lasă în urmă și fără nici un regret micul apartament constuit în “anii de glorie” și mută-te într-un apartament spațios, căduros, modern și bine poziționat.
Birou sau dormitor pentru oaspeți, o cameră în plus înseamnă mai mult confort. Ai multiple avantaje la care aș mai adăuga și faptul că nu mai sunt necesare renovări sau intervenții în următorii ani, asta dacă ai ales un apartament nou în Brașov.

Deși este noiembrie, în acest an parcă nici Crăciunul nu se anunța cu același avant ca în anii trecuți. Dacă în alți ani vitrinele magazinelor te orbeau și muzica cu tematică îți zgâria urechile înainte de căderea frunzelor, acum, ca efect secundar al pandemiei, e liniște și pace.
Dragii mei, acum, mai mult decât oricând, avem nevoie de Crăciun, avem nevoie de magie, de speranță și de brad împodobit. Dacă nu sunteți adeptii brazilor artificiali, aveți de ales între brazii gata tăiați și cei în ghiveci. Puteți să vă îndreptați către marile magazine sau direct către o pepinieră Brașov.
Brazi tăiați livrați la domiliu
Chiar și cei care nu erau adepții cumpărăturilor online s-au obișnuit deja cu livrările. Nu știu cum e în alte orase, dar în Brașov , Pepiniera Brazi Argintii livrează coniferele gata tăiate, pe mai multe înălțimi și categorii (economic, standard și premium).
Eu sper din toată inima că astfel, tăierile masive de brazi și molizi sunt reduse sau chiar stopate. Mulți vor spune că nici așa nu e bine, că e o risipă și că obiceiul bradului de Crăciun o crimă împotriva naturii. Personal, eu sunt împotriva plasticului, cei mai mulți brazi artificiali sunt confectionati din plastic și cred că sunt un pericol mult mai mare pentru natură. Fără brad Crăciunul ar fi incomplet…
Brazii crescuți în pepiniere cu scopul de a fi tăiați de Crăciun nu afectează natura, nu implică defrișare, tăiere ilegală și nu au legatură cu fauna. Este drept ca nu vor opri peste noapte tăierile ilegale, dar nici folosirea brazilor artificiali nu va avea acest efect, cei care se ocupă cu astfel de „îndeletniciri” nu sunt activi doar de Crăciun și nu sunt focusați doar pe brazi.
Vorbim despre brazi sau conifere crescute fix cu scopul de a fi tăiate în preajma Crăciunului pentru a împodobi casele celor care își doresc să respecte tradițiile. Achiziționând un brad argintiu sau unul obișnuit de la o pepinieră Brașov veți fi siguri de proveniența acestuia și veți susține o aface locală. Este momentul să avem grijă de cei de lângă noi.
De acasă sau de birou, puteți acum să comandați bradul dorit și pepiniera Brașov Brazi Argintii îl va livra GRATUIT în ziua și la ora stabilită.
Brazi în ghiveci pentru Crăciun
De ceva ani încoace, eu cumpăr câte un braduț în ghiveci și apoi, după sărbători, încep să îmi sun prietenii care stau la casă spre a vedea cine vrea sa îl găzduiască într-o curte pentru restul vieții.
Cred ca soluția brazilor în ghiveci împacă pe toata lumea, nu se taie și apoi nu se aruncă nici un brad. Este dezolant peisajul de după sărbători, o multime de brazi stau aruncați pe langă tomberoanele din oraș. Brazii în ghiveci achizitionați de la pepiniere vin și cu garanția că vor putea fi plantați și vor rezista la temeraturile locale.
Eu sper că ne vom bucura de aceste sărbători și că vom avea parte de bucurii, de familie, de prieteni și de tradiții.