2.4 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: 10 sfaturi pentru orhidee fericite

Sfat Expres: 10 sfaturi pentru orhidee fericite

1. Nu este obligatoriu să schimbaţi ghiveciul transparent, dar dacă observaţi că frunzele se îngălbenesc vă recomand să o faceţi. Găsiţi în comerţ substrat pentru orhidee. Scuturaţi scoarţa veche şi tăiaţi rădăcinile uscate până rămâne doar partea verde, apoi completaţi!
2. Plasaţi orhideea în lumină difuză! Soarele puternic îi va arde frunzele şi programul prea încărcat va amâna momentul în care veţi intra într-un magazin de specialitate ca să cereţi sfaturi să o „reparaţi”. Ca şi în cazul oamenilor, prevenţia este mai ieftină.
3. Udaţi orhideea o dată pe săptămână, sau doar atunci când constataţi că amestecul din ghiveci nu mai are umiditate. Nu mai rar, însă. În cazul unei veri toride, veţi constata că pământul se usucă mai repede, deci udaţi-l de două ori pe săptămână! Cel mai bun indiciu al necesităţii de a o uda este culoarea rădăcinii. Când este sidefiu, e momentul!
4. Cea mai bună metodă de udare este prin scufundarea ghiveciului într-un vas în care am pus apă de cu seară (ideală ar fi cea de ploaie). O lăsaţi acolo cca. 30 de minute, apoi o puneţi la scurs. Ştergeţi cu un şerveţel surplusul, mai ales cel din locul unde se îmbină frunzele. Atenţie! Ce se mai scurge în tăviţă trebuie aruncat, altfel rădăcina putrezeşte.
5. Ştergeţi frunzele de praf de câte ori constataţi că nu mai lucesc!
6. Pulverizaţi-i frunzele, la 3, 4 zile, cu apă la temperatura camerei!
7. Folosiţi un fertilizant special pentru orhidee! Îl găsiţi în orice hypermarket, nu trebuie să faceţi un drum special.
8. Nu faceţi greşeala de a arunca planta după ce florile trec! Este atât de plăcut sentimentul de a o ajuta să capete o nouă inflorescenţă! Tăiaţi doar tulpina pe care au crescut florile – deasupra nodului nr. 4, numărat de jos – , mutaţi planta într-un ghiveci ceva mai mare în care adăugaţi substrat pentru orhidee (există în hypermarket şi florării), udaţi din abundenţă cu apă în care aţi amestecat fertilizant (găsiţi instrucţiuni pe sticluţă) şi un pic de răbdare! În 8, 9 săptămâni veţi avea din nou flori. Orhideele mele, după această operaţiune, erau aproape de două ori mai bogate.
9. Verificaţi periodic care nu are dăunători, pe rădăcini şi sub frunze. Dacă apar, nu disperaţi! Orice magazin de specialitate are ac de cojocul „păduchelui-lânos!”
10. Vorbiţi-le, din când în când! Vă vor iubi, vor fi fericite.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române