25.2 C
Braşov
AcasăStiri BrasovDiploma din toaletă: Charlie Ottley, gospodar din Șirnea

Diploma din toaletă: Charlie Ottley, gospodar din Șirnea

Autor: Andra Odiru

- Advertisement -

l Mișcă lucrurile

Are 49 de ani și a făcut, pentru turismul din România, mai mult decât a făcut vreodată o campanie de promovare. A vorbit unei lumi întregi despre natura, peisajele, oamenii și gusturile din toate colțurile României. Acum, s-a transformat din Charlie Ottley – cunoscut producător britanic de film documentar în „dom’ Charlie” – sătean din Șirnea, cu casă mândră și șase mii de metri pătrați de paradis, la poalele Pietrei Craiului. Și cu planuri mari pentru tot ce are de oferit țara aceasta turiștilor iubitori de experiențe autentice.

Cum a început totul

- Advertisement -

Visul de la Șirnea a început în timpul unei plimbări în satul de munte. Atras de farmecul zonei, n-a zăbovit prea mult până să se intereseze ce proprietăți sunt de vânzare. Și a aflat de Dorel Terciu, unul dintre veteranii satului. Bătrânul avea casa în nordul satului, la aproximativ 1200 de metri altitudine, sub Curmătura Groapelor. Copiii i-s plecați la oraș și s-a bucurat, împreună cu soția lui, că gospodăria poate trăi o nouă viață. Planurile de vânzare – cumpărare au început în februarie, anul trecut. Au urmat șase luni și pandemia care a pus în așteptare multe planuri. Nu și pe al lui Charlie Otlley: pe 25 august 2020, producătorul britanic de film a anunțat public că a cumpărat casa bătrânului Terciu și terenul ei, de șase mii de metri pătrați.

Renovare cu preț pe autentic

Pe 1 noiembrie 2020, s-a apucat de lucru. A captat un izvor și a consturit un sistem prin care să poată avea apă curentă, în noua lui casă. A început cu amenajarea unei băi și a bucătăriei. A dărâmat pereți interiori, dar a păstrat cu grijă veranda casei. Geamurile le-a curățat cu migală și le-a vopsit cât mai aproape de culoarea inițială. A adus la Șirnea meșteri și, din lemnul unui perete a cioplit scara interioară. A schimbat complet mansarda și a izolat-o, astfel încât să îi păstreze șarmul rustic, dar să se bucure de confortul unui cămin adevărat. Se bucură de covoare tradiționale românești, mobila din living e la mâna a doua, dar întregește cum nu se poate mai bine farmecul unei case tradiționale primenite. „Ceea ce am vrut să facem a fost să arătăm întregii țări că poți lua o casă tradițională a bunicii și să o transformi în ceva modern, confortabil, chic, interesant și cald. Modificările au fost minime. Acoperișul a fost făcut cu șiță, aşa cum sunt toate acoperişurile caselor tradiţionale de la munte”, spune Charlie Ottley.
Noul sătean din Șirnea estimează că toate cheltuielile de renovare a gospodăriei au costat 30 de mii de euro. Prima noapte în casă a petrecut-o anul trecut, în a doua jumătate a lunii decembrie, chiar înainte de Crăciun.

Diploma de cetățean de onoare, păstrată în stil englez

Vechea casă a bătrânului Terciu are acum centrală pe lemne. Caloriferele integrate discret în decor sunt calde, iar la robinet curge, de asemeni, apă caldă. Bucătăria are tot ce-i trebuie unei locuințe moderne, iar în sufragerie, sub scară e biroul lui Charlie. Prin conexiunea internet, se bucură că Flavours of Romania e „în treding”, pe Netlfix. Dar cel mai mult se bucură de diminețile în care, pe verandă, soarbe o ceașcă de ceai Earl Grey, alături de partenera lui, Oana Mihai. Și admiră împreună peisajul de iarnă, de la poalele Pietrei Craiului.
Pe 11 septembrie, anul trecut, Charlie Ottley a devenit cetățean de onoare al Municipiului Brașov. Autoritățile locale au luat această decizie „pentru implicarea în activitatea de promovare a Municipiului Braşov şi a României în lume”. La festivitatea de decernare a titlului a participat și E.S. Andrew Noble, ambasadorul Marii Britanii la București. Unde a ajuns titlul de cetățean de onoare al Brașovului? În toaleta casei de la Șirnea, agățat deasupra closetului. „Ăsta e singurul loc în care poți să-ți pui premiile, la toaletă. Dacă le-ai pune altundeva, ai părea lipsit de modestie, lăudăros. Un englez, dacă vrea să se laude cu realizările lui, trebuie să își pună trofeele în toaletă”, spune Ottley, amuzat de uimirea vizitatorului.


Deschizător de drumuri

Proiectul de suflet al lui „dom’ Charlie” începe deja să „miște lucrurile”, în Șirnea. Și o spun în primul rând oamenii locului, cum e bătrânul Dorel Terciu. „De când a intrat dom’ Charlie aici, a pus Primăria în mișcare. A pus pietriș, a deszăpezit, a băgat lama aici, se simte ceva”, spune Dorel Terciu. La 17 kilometri de eșecul urbanistic de la Bran, proiectul lui Charlie Ottley poate salva atmosfera primului sat turistic din România – Șirnea.
„Sunt deja trei prieteni, care și-au cumpărat case aici, după ce au văzut proiectul meu. Mă bucur că pot inspira alți oameni. Tot ce se întâmplă aici trebuie să respecte locul, oamenii, tradițiile, natura. E păcat de toate acestea, dacă rămânem cu case vopsite în culori stridente, care nu se potrivesc nicicum cu locul”, spune Charlie Ottley. Clădirea fostului oficiu poștal din Șirnea a ajuns la o familie de profesori din Brașov și pare că și acest proiect se îndreaptă spre o arhitectură potrivită cu farmecul locurilor.
Planurile săteanului Charlie, pentru primăvara acestui an încep cu renovarea hambarului. Vrea să îl transforme într-un spațiu la fel de cochet și intim și vrea să deschidă calea turismului de calitate, în zonă.

Carieră în lumea filmului documentar

Charlie Ottley s-a născut pe 17 iulie 1971, în Winchester, în Marea Britanie. A studiat Teologie și Filosofie, la Universitatea din Bristol și Jurnalism, la Londra. La 24 de ani, a început să lucreze ca jurnalist. A fost corespondent la Hollywood și Los Angeles. A realizat serii de filme de geografie culinară în Chile, Peru, Spania, Mexic, Scoţia, Africa de Sud, Columbia şi Grecia. În 2011, a lansat Wild Carpathia – un documentar de călătorie, în trei părți, care explorează peisajul și băgăția culturală a Carpaților românești. Documentarul a fost tradus în 20 de limbri și difuzat în 120 de țări.
În 2017, Charlie Ottley a lansat Flavours of Romania, un documentar cu care a purtat milioane de spectatori prin opt zone tradiționale din România și le-a vorbit despre necesitatea conservării culturii, tradițiilor gastronomice și frumuseților naturale din aceste zone.
Acum, „dom’ Charlie” lucrează la un proiect legat de farmecul Deltei Dunării. A filmat deja primele imagini, în perioada în care canalele și stuful Deltei erau colorate în alb și vrea să urmărească întregul ciclu al anotimpurilor, acolo unde Dunărea sărută Marea Neagră. „Suntem încântați să anunțăm oficial începutul filmărilor la noul nostru documentar Wild Danube (n.r. Delta Sălbatică), continuarea seriei Wild Carpathia și o șansă de reafirmare a acestei lumi a apei, uimitoare și de neprețuit, drept Amazonul Europei”, a scris Charlie Ottley, pe pagina Facebook Flavours of Romania.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ