6.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBrașovul, aproape de carantină: S-a deschis etapa a 3-a de vaccinare

Brașovul, aproape de carantină: S-a deschis etapa a 3-a de vaccinare

l A apărut lista de așteptare
l Cum va funcționa lista de așteptare

Începând de astăzi debutează etapa a III-a de vaccinare împotriva noului coronavirus. În cazul acestei etape va exista o listă de așteptare, vor fi persoane care vor avea prioritate înaintea altora, astfel că sunt șanse ca persoanele înscrise să primească în prealabil o estimare de programare.
Concret, etapa a III-a debutează pentru persoanele aflate în localitățile și municipiile cu o rata de incidența cumulată de peste 4,5 la mia de locuitori, în județul nostru fiind vorba, la acest moment, de municipiul Brașov și localitatea Sânpetru.
La nivelul fiecărui centru din Brașov și Sânpetru există, din când în când un anumit număr de locuri libere. Atunci când acestea se ocupă, se activează o listă de așteptare în sistemul informatic. Persoanele care optează pentru un anumit centru dar nu reușesc să prindă loc, sunt automat incluse pe lista de așteptare în centrul respectiv, în ordine cronologică.
Astfel, fiecare doritor va putea vedea câte persoane sunt în fața sa. Platforma îi va genera și un mesaj prin care va afla o dată estimată pentru vaccinare în respectivul centru.
Totuși, pentru a merge în linie cu strategia de vaccinare, prioritate la vaccinare vor avea cei trecuți de 65 de ani, bolnavii cronic, persoanele cu dizabilități. Dacă rămân locuri libere într-un anumit centru, atunci sunt notificate în ordine cronologică persoanele care sunt în lista de așteptare și aparțin etapei a III-a.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, explică: „Într-o listă de așteptare poți să ai 100 de persoane, dintre care 5 sunt persoane vulnerabile, 3 care deservesc activități esențiale, și restul sunt persoane din etapa a treia. Evident că noi nu vom sta cu centrele goale și vor fi completate toate locurile cu persoanele care se află în listă. Însă, prioritatea la notificare o vor avea persoanele vulnerabile și persoanele care, evident, sunt incluse în etapa a doua, pentru că sunt mulți care încă nu au reușit să se programeze”.

Municipiul Brașov, incidență de 5,5/1000 ieri

Incidența infectării cu SarsCov 2 în municipiul Brașov a ajuns ieri la un îngrijorător 5,5/1000 de locuitori. Aceasta este urmarea a confirmării a încă 167 cazuri doar în municipiu. O persoana a decedat în ultimele 24 de ore ca urmare a complicațiilor generate de infectarea cu Covid19. La nivel de municipiu, de la începutul pandemiei au fost înregistrate 423 de decese, iar la nivel județean totalul a ajuns la 756. Județul Brașov se află acum la o incidență de 3,75, în creștere cu 0,23/1000 față de raportarea de sâmbătă. Trebuie luat în considerare faptul că de obicei, în week-end se fac mai puține testări și totuși incidența a crescut dramatic în municipiu, de la 5,13 sâmbătă la 5,50/1000 duminică.
Începând de aseară se aplică ordonanța de urgență privind deplasările în afara locuinței în alt scop decât pentru muncă sau tratament medical. Astfel, de aseară nu mai este permisă părăsirea fără motivație serioasă a locuinței după ora 22, iar hotelurile și pensiunile din stațiunile Poiana Brașov, Predeal și Bran sunt obligate să pună la dispoziția turiștilor doar 70% din capacitatea de cazare.
De ieri, 149 de unităţi şcolare, din Brașov, Bran,Beclean, Codlea, Cristian, Ghimbav, Hărman, Hălchiu, Prejmer și Ungra funcţionează în scenariul roşu (scenariul 3) . De asemenea, au activitatea suspendată opt unități: școala și grădinița din Sânpetru, din cauza incidenței de peste 6 în comună, trei grădinițe din Brașov, una din Făgăraș, școala și grădinița din Dăișoara (comuna Ungra). Totodată, sunt 426 elevi cu cereri să stea în online, iar 83 de profesori predau 100% în online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române