13 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Sfaturi pentru părinţi

Sfat Expres: Sfaturi pentru părinţi

Când eşti părinte, ai multe lucruri pe care trebuie să le dai mai departe copilului tău, ca el să devină o persoană integrată social. De la a spune „mulţumesc” şi „te rog frumos”, până la spălatul mâinilor şi al dinţilor, respectul acordat celor în vârstă, a mesteca cu gura închisă, iar lunga listă poate continua la nesfârşit. În timp ce părinţii se străduiesc să îşi educe copiii, companiile cheltuiesc milioane de euro încercând să îi „educe” pe copiii noştri să cheltuiască mai mult ca să fie împliniţi şi fericiţi!
Este adevărat. Copiii noştri vad mai mult de 25.000 reclame pe an la televizor, singuri, în programele destinate lor. Este greu ca ei să nu ceară, să nu creadă că având toate acele produse (pe care unii copiii le au) ar fi mai fericiţi.
Din fericire, chiar şi cu toate aceste zeci de mii de reclame care bombardează un copil şi care le predă greşită lecţia că au nevoie de mai mult şi mai mult, aceste cinci mesaje sunt suficient de puternice să combată mesajele reclamelor, dacă părinţii şi le însuşesc cu adevărat, cred în ele şi sunt consecvenţi în a le aplica în educaţia copiilor lor. Lecţiile financiare pentru copii sunt oferite de specialiştii Scott & Bethany Palmer, supranumiţi “Cuplul banilor” şi creatorii mărcii „Cele 5 personalitaţi ale banilor”.

1. Separă “ce vrem/ce dorim” de “ce avem nevoie”
Să nu crezi că un copil poate să vadă diferenţa dintre ce îşi doreste şi ce are cu adevărat nevoie. Stai jos cu fiul sau fiica ta şi faceţi împreună două liste. O listă conţine necesităţile copilului, “lista cu ce avem nevoie” şi conţine produse precum haine, pantofi, mâncare, rechizite, doctorii.
Cealaltă listă conţine lucrurile pe care copilul şi le doreşte şi care nu sunt priorităţi, iar el trebuie ajutat să înţeleagă acest lucru: haine la modă, bijuterii, telefoane mobile, jocuri, produse electronice etc. Comparaţi cele doua liste şi discutaţi despre diferenţa dintre ele. Scoate în evidenţă copilului ca nu poate merge la şcoală fără pantofi, dar poate merge fără iPad. Copilul trebuie învăţat să întţeleagă că toate cumpărăturile se fac din fondul comun de bani al familiei care are limitele sale, deci nu orice îi trece prin cap sau vede în reclame poate fi achiziţionat, doar ca el să creadă că astfel este iubit şi fericit. Iubirea părintelui nu se măsoară în numărul de cumpărături făcute pentru capriciile celui mic.

2. Spune “nu” şi ţine-te de cuvânt
Copiii învaţă de vârste foarte fragede când părinţii se răzgândesc dacă ei plâng şi insistă suficient de mult. Deseori, ei învaţă că obţin ce vor dacă se milogesc. Data viitoare când te vei simţi epuizat de insistenţa copilului de a i se cumpara ceva şi cedezi pregătind banii ca să plăteşti acel ceva care nu e necesar şi nici nu e vreo ocazie specială pentru a i se cumpăra, opreşte-te. Ai spus o dată sau de mai multe ori “nu”? Atunci ţine-te de el. Este cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copil pe termen lung, deşi pe moment lucrurile nu par deloc aşa nici pentru el (care e dezamăgit că nu a obţinut ce a dorit iar dorinţa lui e sinceră) nici pentru tine (te simţi vinovat uneori; ai vrea să îi vezi chipul luminat de bucuria noii achiziţii dar nu aşa eşti un părinte bun).
Copilul trebuie să înţeleagă faptul că aceste cumpărături se fac conform unei gândiri şi dintr-un buget anume, nu haotic. Altfel îl înveţi sa asocieze bucuria vieţii cu cumpărăturile, lecţie periculoasă de viaţă.

3. Practică răbdarea
Invaţă-ţi copilul valoarea unei recompense întârziate. În vremuri în care toată lumea vrea lucruri mai rapid şi mai uşor, a avea răbdare poate fi o lecţie dificilă dar este una care îi va fi de folos copilului pentru toată viaţa. Faceţi împreună o listă numită „economisim pentru…” pe care poate scrie acele câteva lucruri pe care le aşteaptă să le primească şi pentru care economiseşte banii şi lipiţi lista pe peretele din camera copilului. Răbdarea înseamnă planificare.

4. Invaţă copilul să îşi câştige banii
Dacă copilul este sigur că trebuie neapărat să aibă un anume obiect, ajută-l să îşi câstige bani ca să îl cumpere. A depune efort ca să obţină ceva face ca achiziţia să fie mai satisfăcătoare. Vei putea descoperi că atunci când copilul plăteşte cu banii din munca lui ceva ce îşi doreşte, are mai multă grijă de el şi îl apreciază mai mult decât atunci când i se oferă. Sunt multe cazuri în care ei renunţă să îşi mai dorească cine ştie ce extravaganţă când realizează cât de mult efort și timp implică obţinerea ei.

5. Economiseşte acum, cheltuieşte mai târziu
Poate că bunicii aveau dreptate când spuneau despre banii la saltea pentru vreme rea. Trebuie să ai un ban pus deoparte pentru situaţii neprevăzute şi neplacute. Dacă copilul e învăţat să cheltuiască constant tot ce are, nimic nu va ramane pus deoparte pentru neprevazut – fie el bun sau rău – când acesta va veni. De fiecare dată când copilul primeşte bani, încurajează-l să îi impartă în trei grămezi: suma de cheltuit, suma de pus deoparte şi suma de împărţit cu altii. Vorbeşte-i şi explică-i despre realitatea vremurilor grele sau a oportunităţilor fericite pe care nu ai cum sa le anticipezi. Gândiţi-vă împreună la cei care sunt aflaţi în nevoie şi pentru care mână de ajutor întinsă de voi înseamnă mult; învaţă copilul să ajute. Poţi încuraja copilul să pună bani deoparte şi poţi susţine acest fond cu bani de la voi, ca să capete copilul încredere ca suma totală e semnificativă ca să poată conta. Gestionarea banilor va fi mai uşoară pentru unii copii decât pentru alţii. Fiecare dintre noi avem perspective unice despre bani iar unora ne place mai mult să punem bani deoparte decât altora. Dar oricine poate să înveţe, aşa că învesteşte timp ca să însufli copiilor tăi valoarea şi respectul faţă de bani, iar într-o zi ei îţi pot mulţumi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE