13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovȘah la Primar: Directorul Poliției Locale blochează restructurarea instituției

Șah la Primar: Directorul Poliției Locale blochează restructurarea instituției

l Cercetarea penală poate dura luni de zile

Scandalul „Examenele din Poliția Locală” a luat o turnură „dramatică” ieri.
În urma dezvăluirilor din presă legate de modul în care s-au desfășurat testările polițiștilor în vederea reformării Poliției Locale Brașov, directorul instituției, Nicolae Aldea, a decis că cel mai bine e să apeleze la Poliția Națională și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov pentru a verifica informațiile privind posibila fraudare a examenelor.
Ori, acest demers „tactic” practic blochează orice acțiune de reformare a instituției. O anchetă penală poate dura luni de zile, timp în care instituția, care cheltuie anual 5 milioane de euro din banii brașovenilor , continuă să își desfășoare nestingherită „activitatea”. Practic, Poliția Locală Brașov a cerut ajutor la poliție și la procurori în legatură cu modul în care instituția și-a organizat propria evaluare de săptămîna trecută!

Vrem să fim cercetați de Poliție

Comunicatul Poliției Locale a fost transmis de purtătorul de cuvânt al Primariei:
,,În urma analizei bazate pe declarațiile, verbale și scrise, date de participanții la organizarea și desfășurarea concursului, deși nu există probe directe care să conducă la concluzia existenței unor cazuri de fraudare a examenului, însă constatând că există unele suspiciuni rezonabile care ar putea genera o situație de neîncredere în corectitudinea concursului, directorul Poliției Locale Brașov a luat hotărârea de a sesiza organele de cercetare penală pentru efectuarea de verificări potrivit prevederilor legale”.
Reamintim, primarul Allen Coliban a angajat un consilier special căruia, printre altele, i-a dat sarcina de a se ocupa de reformarea Poliției Locale Brașov, în urma numeroaselor sesizări din spațiul public legate de activitatea precară a instituției care cheltuie foarte mulți bani de la buget. Colonelul de Poliție în rezervă Radu Dascălu a evaluat departamentele, organizarea și activitatea Poliției Locale și a venit cu un plan de reorganizare pentru eficientizarea activității acestei instituții. Planul prevedea, printre altele, și o reducere de efectiv cu 15 posturi, pentru că doar atât permite legea fără a avea nevoie de acceptul sindicatelor. De asemenea, pentru că este vorba „doar” de o restructurare, examenele sunt „organizate” de instituția restructurată. Astfel încât, Poliția Locală și-a organizat propria „examinare”, cu majoritatea întrebărilor din teste „gândite” în birourile Poliției Locale.


Un supraveghetor la 4 săli

Primăria, prin persoane delegate de viceprimarul Sebastian Rusu s-a implicat în organizare prin rezervarea sălilor de examen din Aula Universității Transilvania, prin elaborarea unora dintre întrebări și prin supraveghere în timpul examenului. Un singur supraveghetor din primărie pentru 3 săli de examen la testările de miercuri, 24 februarie și un singur supraveghetor din primărie la 4 săli de examen joi, 25 februarie. Restul supraveghetorilor polițiștilor locali examinați au fost … polițiști locali !
Reamintim că în presă au apărut informații, fotografii și declarații audio-video ( cu voce modificată electronic și cu spatele la camera de luat vederi, pentru ca martorii să nu poată fi recunoscuți de șefii lor) în legatură cu modul în care s-a desfașurat acest examen. Au apărut fotografii ale testelor și rezolvărilor, confirmări ale faptului că rezolvările testelor au fost afișate pe exteriorul ușii sălii de examen cu mult înainte de terminarea examenelor astfel încât unii polițiști au ieșit la ”toaletă” și au putut fotografia răspunsurile, revenind ulterior în sala de examen sau faptul că participanții au fost lăsați cu telefoanele mobile în timpul „examenului” iar „rezolvările” testelor, fotografiate pe ușă, au fost transmise între prieteni, pe WhatsApp, în timpul examenului, în sala de examen.

Șah-mat la primar

După dezvăluirile de presă, în primărie au început investigațiile, care, spun sursele Monitorul Expres, au confirmat parte din informațiile apărute în legătură cu această „examinare” a polițiștilor locali organizată de… Poliția Locală. Chiar dacă au apărut suspiciuni solide legate de corectitudinea desfășurării acestor testări, Primăria nu poate să ia nicio masură, pentru că examenul a fost organziat de Poliția Locală. Deci, conform Codului Administrativ, doar șefii Poliției Locale pot decide anularea testării și organizarea alteia.
Surpriza? Mutarea de șah-mat a directorului Poliției Locale în lupta lui Allen Coliban pentru restructurarea acestei instituții : nu anularea testării și organizarea alteia, ci implicarea Poliției și a Parchetului pentru cercetarea modului în care Poliția Locală și-a organizat propria evaluare!
Având în vedere că astfel de anchete pot dura luni de zile, orice acțiune de reformare rămîne blocată până la terminarea cercetărilor.

Poliția Locală-Primărie 1-0. „Evaluările” continuă

Mai mult, „evaluările” polițiștilor locali organizate de Poliția Locală își urmează cursul, pe 9 martie fiind testați 4 polițiști care au lipsit motivat la testul inițial, apoi pe 10 martie concursul pentru postul de șef de birou la Biroul Organizarea Misiuni Monitorizare Școli. Pentru aceasta poziție sunt 3 candidați, printre care și cel despre care se spune că este protejatul directorului Poliției Locale, și anume fostul șef al biroului Petiții/Intervenții, post care a fost desființat în procedura de restructurare. Conform informațiilor Monitorul Express, polițistul Dragoș Florentin Ioniță este de mult timp în cercetarea Comisiei de Disciplină din Poliția Locală Brașov, comisie care este condusă de tovarășul său de pescuit, adică de directorul Poliției Locale. Comisie care se pare că are multe de investigat, avaînd în vedere durata cercetărilor. Sau poate este doar o ușoară lentoare în cercetare, pentru a lăsa candidatul fără pedeapsă până la examen, ca să poată să devină șef de birou din nou, pentru că dacă primește vreo pedeapsă disciplinară până la examen, nu mai poate participa la testare. În spațiul public au apărut mai multe filmări având ca subiect acest polițist local, filmari care sugerau un posibil consum de alcool în timpul servicilui sau transferuri de bunuri dintr-un portbagaj în portbagajul polițistului. Așa cum am menționat, Comisia de disciplină nu a identificat încă ce era în sticla din care bea polițistul în timpul programului și nici ce a pus în portbagaj. În acest moment, scorul în meciul Primaria Brașov-Poliția Locală Brașov este 0-1. Este bine de precizat, încă o dată : Poliția Locală costă 5 milioane de euro anual, din taxele plătite de brașoveni.

2 COMENTARII

  1. Asta este infracțiune! Ca la facultatea de drept cu exmatricularea celor 45 care au copiat!
    Un bun motiv de a fi desființată si înființată din nou pe alte criterii!
    Numai daca primarul are sange’n instalație!

  2. Boul de la interlopii comunitari uită ca e plătit de brașoveni??…consiliul local al municipiului ar trebui imediat să desființeze această structură mafiotă!!!…luati exemplul altor localități din țară care au desființat poliția locală….întrebați-l pe dl bolojan de la bihor câte localități mai au structură asta mafiotă…??..sau în neamț, hunedoara ,timiș,arad,….ai ca se poate acum e momentul….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE