5.6 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBani pentru sera „Fartec”: Municipiul Braşov primeşte, de la bugetul de stat,...

Bani pentru sera „Fartec”: Municipiul Braşov primeşte, de la bugetul de stat, 30 de milioane de lei pentru investiţii

Autor: Mihaela Parghel

l Terenuri pentru spații industriale

Municipiul Brașov primește de la bugetul de stat aproape 30 de milioane de lei pentru investițiile aflate în curs de derulare, a anunțat ieri primăria. Printre obiectivele care vor fi finanțate cu bani de la bugetul de stat sunt pasajul Fartec și lucrările de eficientizare energetică a blocurilor din oraș. Există și unele investiții noi care vor fi si puse în aplicare cu ban de la bugetul de stat. Municipalitaea spune că este vorba, în acest caz, de proiecte care au ca scop atragerea de investitori în facilități de producție, transport verde și proiecte din industria aerospațială. „Primim de la Bugetul de stat o alocare specifică pentru trei proiecte mari: finalizarea podului Fartec, unde lucrările merg înainte și graficul este astfel făcut încât să fie finalizat la sfârșitul lunii iulie a acestui an. Am primit de la bugetul de stat suma de zece milioane de lei pentru finalizarea acestui obiectiv. Sunt banii de care mai avem, nevoie pentru a duce la capăt pasajul Fartec. Am mai primit o sumă echivalentă pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Brașov, care fac parte dintr-un proiect social mai amplu; anul acesta vom finaliza aceste 19 blocuri. Iar al treilea proiect este o alocare de zece milioane de lei pentru achiziția de terenuri în vedere amenajării unor viitoare parcuri industriale și pentru atragerea de investitori strategici. Cred că sunt vești bune, vești bune și dintr-o perspectivă bugetară, pentru că vorbim de un an cu o încărcătură mare asupra bugetului și cu o predictibilitate complicată, mai ales în contextul pandemiei, iar modul în care am obținut această susținere pentru proiecte aflate în desfășurare la ora actuală ne permite să eliberăm sume echivalente pentru proiecte noi, iar de asta are nevoie Brașovul, avem nevoie de un buget care să poată să acopere toate nevoile prezente în comunitatea brașoveană la ora actuală. 30 de milioane de lei este o sumă considerabilă, consistentă și de care Brașovul are nevoie, o sumă pentru care m-am luptat și pe care am reușit să o obțin de la Guvernul României. Le mulțumesc pentru grija pe care o arată și în acest fel Brașovului”, a declarat primarul Allen Coliban.

Primăria vrea să achiziţioneze terenuri pentru spaţii industriale

Una din investițiile a cărei finanțare, în valoare de 10 milioane de lei, a fost aprobată în bugetul de stat este cea referitoare la achiziția unor terenuri pentru înființarea unui parc industrial. Aceste terenuri se vor alipi unor suprafețe de teren pe care Municipalitatea le deține, pentru a crea un parc industrial de mari dimensiuni, care să răspundă nevoilor actuale ale investitorilor. „Deși, încă, nu pot da multe detalii, suntem în aceste momente în procesul de a identifica şi achiziţiona terenuri care să beneficieze de acest acces la calea ferată, să le oferim ulterior într-un pachet ofertant către investitori strategici, în energie verde, cu rol în tranziţia către transport verde, orice ar putea fi produs la Braşov“, a precizat primarul.
Municipiul Brașov deține proprietăți, în proximitatea Ocolitoarei municipiului Brasov și cu acces direct la magistrala CF 300, și intenționează extinderea acestei zone, având în vedere crearea unei zone de dezvoltare industrială. Pentru a realiza o zonă atractivă pentru potențialii investitorii, este necesară achiziția și a imobilelor învecinate, astfel încât Municipalitatea să poată realiza şi o serie de investiții în infrastructură și rețelele de utilități, susţine primarul.

Primarul propune un centru de producţie a autobuzelor „verzi”, la Braşov

Allen Coliban spune că primăria a făcut deja primii paşi înspre planul de renaştere industrială a Braşovului. Una dintre discuţii este axată pe crearea, la Braşov a unui centru de producţie pentru autobuzele „verzi”. „Mă uit la tradiţia Braşovului şi mă gândesc la faptul că am avut industrie de autocamioane, tractoare, rulmenţi. Rulmenţi avem şi acum dar celelalte mai puţin şi mă gândesc că în contextul în care multe administraţii locale cumpără şi au fonduri pentru achiziţii de autobuze electrice, de ce să nu avem un investitor să producem la Braşov autobuze electrice? Avem tradiţie şi forţă de muncă specializată pe zona de aeronautică, care vedem că s-a democratizat, pornind de la drone la mijloace de transport uşoare, de ce să nu avem un astfel de investitor în Braşov? Dacă ne referim la energie şi zona de stocare, este un domeniu foarte dinamic, se schimbă de la o zi la alta şi am putea fi un jucător cheie“, a completat Allen Coliban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE