17.8 C
Braşov
Acasă Stiri Brasov UPDATE / Ieri au fost numiți prefectul și subprefecții județului Brașov

UPDATE / Ieri au fost numiți prefectul și subprefecții județului Brașov

Conform procedurii, ieri dimineață prefectul Mihai Cătălin Văsii (foto 1) a fost demis, iar în jurul orei 14 a fost numit, din nou, prefect. Procedura vine ca urmare a schimbării prin lege a statutului prefecților și subprefecților. Până acum, aceștia erau , conform legii vechi, înalți funcționari publici și pentru a ajunge pe această poziție trebuiau să dea examen ca să intre în corpul funcționarilor publici.

Conform modificarilor legii administrației publice locale, modificată recent, acum prefecții și subprefecții sunt demnitari și nu mai trebuie să dea niciun examen pentru a ajunge în aceste poziții, atât timp cât sunt susținuți și promovați de un partid.
În același timp, suprefecți ai județului Brașov au fost numiți Izabella Ambrus (foto 2), din partea UDMR și Codruț Bucur (foto 3), din partea USRPLUS. Deciziile de numire au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, probabil că astăzi va avea loc jurământul (on-line) astfel încăt, de vineri, numirile intră în vigoare.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, a declarat recent că schimbarea statutului prefecților și subprefecților din înalți funcționari publici în demnitari era necesară, pentru că ceea ce se întâmplă acum este „o ipocrizie”, oameni politici ascunzându-se sub titulatura de funcționari publici pentru a fi desemnați pe aceste funcții.
„Este de notorietate modalitatea prin care oameni din sfera politică, indiferent de partidul din care fac parte (….) ajung să dea un concurs pe un post de funcționar pubic chiar și într-o comună, de unde să fie transferați sau mutați temporar pentru exercitarea temporară a funcției de prefect sau subprefect”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul a explicat că, atâta vreme cât prefectul este, potrivit Constituției, reprezentantul Guvernului la nivel local, iar Guvernul este politic, votat în Parlament, „nici prefectul nu poate fi altceva”. Întrebat ce se va schimba în modalitatea de numire a prefecților după ce nu vor mai fi înalți funcționari publici, Cseke Attila a declarat că aceștia nu vor mai trebui să-și ascundă apartenența politică.
„Vom ști pe cine avem în față, nu este un om care se ascunde sub statutul de înalt funcționar public și, de fapt, vine de la un partid politic. Pentru că fiecare din ei (…) vine de la un partid politic și astăzi. Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică și această chestiune trebuie să înceteze”, a explicat ministrul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

FRF a stabilit gazdele barajelor de promovare în Liga 2 / Situație inedită dacă ACS SR Brașov se califică la baraj

Federația Română de Fotbal a stabilit astăzi, prin tragere la sorți, ordinea disputării meciurilor celor două manșe ale fiecărei etape de baraj pentru...

Poliția Brașov: Sfaturi pentru o vacanță în siguranță!

Vacanța de primăvară reprezintă un prilej de bucurie pentru copii, iar pentru părinți un motiv în plus să acorde atenție sporită pericolelor la care...

Pisică pierdută în zona Teatrului Dramatic „Sică Alexandrescu”. Răspunde la numele Isis

Pisica din imagini a fost pierdută în Brașov, în zonele Teatrul Dramatic „Sică Alexandrescu”, str. Vlad Țepeș, str. Agrișelor. Răspunde la numele Isis și...

Cu distanțare fizică: Slujba de Înviere la Catedrala Ortodoxă Brașov – pe scenă, în Piața Sfatului

l Mieii - în piețe începând de vineri Viceprimarul Flavia Boghiu și prefectul Cătălin Văsii au avut, în cursul zilei de marți, o discuție cu...

COMENTARII RECENTE