16.9 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / Ieri au fost numiți prefectul și subprefecții județului Brașov

UPDATE / Ieri au fost numiți prefectul și subprefecții județului Brașov

Conform procedurii, ieri dimineață prefectul Mihai Cătălin Văsii (foto 1) a fost demis, iar în jurul orei 14 a fost numit, din nou, prefect. Procedura vine ca urmare a schimbării prin lege a statutului prefecților și subprefecților. Până acum, aceștia erau , conform legii vechi, înalți funcționari publici și pentru a ajunge pe această poziție trebuiau să dea examen ca să intre în corpul funcționarilor publici.

Conform modificarilor legii administrației publice locale, modificată recent, acum prefecții și subprefecții sunt demnitari și nu mai trebuie să dea niciun examen pentru a ajunge în aceste poziții, atât timp cât sunt susținuți și promovați de un partid.
În același timp, suprefecți ai județului Brașov au fost numiți Izabella Ambrus (foto 2), din partea UDMR și Codruț Bucur (foto 3), din partea USRPLUS. Deciziile de numire au fost trimise spre publicare în Monitorul Oficial, probabil că astăzi va avea loc jurământul (on-line) astfel încăt, de vineri, numirile intră în vigoare.

Attila Cseke, ministrul Dezvoltării, a declarat recent că schimbarea statutului prefecților și subprefecților din înalți funcționari publici în demnitari era necesară, pentru că ceea ce se întâmplă acum este „o ipocrizie”, oameni politici ascunzându-se sub titulatura de funcționari publici pentru a fi desemnați pe aceste funcții.
„Este de notorietate modalitatea prin care oameni din sfera politică, indiferent de partidul din care fac parte (….) ajung să dea un concurs pe un post de funcționar pubic chiar și într-o comună, de unde să fie transferați sau mutați temporar pentru exercitarea temporară a funcției de prefect sau subprefect”, a declarat Cseke Attila.
Ministrul a explicat că, atâta vreme cât prefectul este, potrivit Constituției, reprezentantul Guvernului la nivel local, iar Guvernul este politic, votat în Parlament, „nici prefectul nu poate fi altceva”. Întrebat ce se va schimba în modalitatea de numire a prefecților după ce nu vor mai fi înalți funcționari publici, Cseke Attila a declarat că aceștia nu vor mai trebui să-și ascundă apartenența politică.
„Vom ști pe cine avem în față, nu este un om care se ascunde sub statutul de înalt funcționar public și, de fapt, vine de la un partid politic. Pentru că fiecare din ei (…) vine de la un partid politic și astăzi. Sunt foarte puține, patru situații în toată țara, unde prefectul, respectiv subprefecții au diplomă de înalt funcționar public, au făcut acest curs. Toți ceilalți sunt temporar pe funcții și au venit din sfera politică și această chestiune trebuie să înceteze”, a explicat ministrul.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ