4.6 C
Braşov
AcasăNationalPe cine să mai crezi? Ministrul Educației: Liber la flori și mărțișoare!

Pe cine să mai crezi? Ministrul Educației: Liber la flori și mărțișoare!

l Secretarul de stat în Ministerul Educației: Nu e voie cu flori și mărțișoare!

Mărțișoarele și florile de 1 și 8 martie, vor fi permise la școală, potrivit ministrului Educației, care îl contrazice pe secretarul de stat din același Minister: „O floare nu este un obiect personal” (Sorin Câmpeanu)
„Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal”, cum sunt cele prevăzute în ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății privind școlile, a spus miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la un post de televiziune, referindu-se la tradiția oferirii de mărțișoare și flori de 1 și 8 Martie. Întrebat ce va spune dacă ministrul Sănătății va avea altă opinie, el a arătat că școlile sunt supuse Ministerului Educației, care nu a transmis și nu va transmite interdicții în acest sens.
Sorin Cîmpeanu: „Ordinul de ministru comun, educație-sănătate, prevede că nu se pot schimba obiecte personale. Însă Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea valorii de simbol în obiect personal. O floare nu este un obiect personal. Nici măcar un mărțișor nu consider că este un obiect personal. Așadar, Ministerul Educației nu dorește și nu poate să se implice în schimbarea unei valori de simbol în obiect personal.”
Întrebat dacă Ministerul Sănătății ar avea alt punct de vedere, el a spus: „Deocamdată, școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Iar Ministerul Educației nu a transmis nicio interdicție în acest sens. Nici măcar cu titlu de recomandare. Nici nu va transmite. E un punct de vedere oficial.”
Sorin Cîmpeanu contrazice astfel afirmațiile făcute luni de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Acesta spusese, citat de Europa Liberă, că de 1 și 8 martie elevii nu vor putea oferi personal flori și mărțișoare cadrelor didactice și colegelor, pentru că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prezintă regulile din școli după redeschiderea acestora, prevede că ”este interzis schimbul de obiecte personale”.
”Trebuie să respectăm legea, așa cum este. Nu cred că cineva va da o derogare de la ordinul comun și să spunem că se interzice schimbul de obiecte persoanele, mai puțin mărțișoare și flori. Știu, o să părem antipatici, dar, în primul rând, noi discutăm despre protecția și sănătatea copiilor. Nu pot să spun: avem un ordin, nu-l respectați. Și dacă spun foarte ferm ‘nu care cumva să dați un mărțișor’, cădem în altă extremă. Prioritatea este sănătatea copiilor și a profesorilor. Nu știu dacă ne putem imagina că putem da niște reguli de genul: oferiți mărțișoare cu mănuși chirurgicale, mărțișoare sterilizate sau date cu dezinfectant. Riscăm să cădem în ridicol”, a mai spus secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion.
Medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”, a spus și el că ordinul comun trebuie să fie respectat de părinți și elevi.
„Trebuie să încercăm în această perioadă să reducem interacțiunile celor mici. E vorba de obiectul în sine, florile, mărțișoarele, când le dăm dintr-o mână în alta. În al doilea rând, interacțiunile ar fi mai importante. Trebuie să ne apropiem de persoana de lângă noi, nu se păstrează distanțarea. În al treilea rând, în situații de acest gen apar aglomerări. De obicei, se duc și la profesoara de alături, se duc și la directoare, apare un mediu în care se pot transmite mai ușor virusul la nivel de aerosoli. Pentru a se reduce riscul și pentru ca lucrurile să fie organizate, s-a mers pe acest ordin”, a afirmat doctorul Marinescu, citat de Europa Liberă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE