13 C
Braşov
AcasăStiri BrasovUPDATE / În sfârșit! „Solarul” de la Fartec dispare în iulie

UPDATE / În sfârșit! „Solarul” de la Fartec dispare în iulie

l Varianta ”rezilierea” ar fi însemnat încă 24 de luni de așteptare

Consiliul Local a aprobat ieri proiectul referitor la continuarea lucrărilor de reparații capitale la pasajul Fartec. Acest proiect de investiții a fost demarat în septembrie 2015 și a ajuns la aproximativ 65% din totalul lucrărilor. În ultimele zile, primarul Allen Coliban a avut o serie de discuții cu constructorul, proiectantul și dirigintele de șantier pentru a se asigura că termenul la care s-a angajat constructorul să finalizeze lucrarea este realist, iar suplimentarea costurilor pentru acest obiectiv sunt justificate, analizându-se, detaliat, fiecare articol al devizului.
Primarul Allen Coliban a explicat: „În primul rând, este unul dintre proiectele cu cele mai multe probleme, istoric vorbind. Este un proiect de refacere a unui pod care în prezent a ajuns la 65% din gradul de finalizare. Noi încercăm, în lunile rămase până în luna iulie, să completăm restul de 35%. Am avut în ultimele zile discuții cu executanții, cu proiectanții și cu dirigintele de șantier. Avem comandament al acestor lucrări săptămânal, la care reprezentanții primăriei vor lua parte, și am decis să mergem pe această variantă pentru că era varianta care ne permite ca în luna iulie, potrivit angajamentelor constructorului, să circulăm pe acest pod. Cealaltă opțiune, cea a rezilierii contractului și a reatribuirii, ar fi presupus un demers de aproximativ 18 luni pe scenariul cel mai optimist. Și eu îmi doresc să avem acest obiectiv finalizat și să circulăm pe acest pod cât mai repede, iar angajamentul constructorului este că acest lucru se va întâmpla în luna iulie. Important de punctat este că în urma discuțiilor a fost diminuată valoarea totală propusă, iar acum, devizul actualizat a fost redus cu aproximativ 1,2 milioane de lei“.

Varianta „rezilierea” ar fi însemnat încă 24 de luni de așteptare

Municipalitatea a analizat ambele variante, prelungirea contractului sau demararea procedurii cu un alt constructor. În prima variantă, constructorul a prezentat un grafic cu lucrările rămase de executat, conform căruia în luna iulie se va circula pe acest pasaj.
Cealaltă variantă, prin care municipalitatea nu ar fi prelungit contractul, însemna că lucrările executate trebuiau conservate, apoi efectuată o expertiză tehnică, obținută o nouă autorizație de construire, organizată o nouă procedură de achiziție și semnat un nou contract de execuție. Conform estimărilor, lucrarea nu ar fi putut fi reluată mai devreme de 18 luni, la aceasta urmând să fie adăugată perioada de execuție de aproximativ 6 luni. Astfel, finalizarea construcției ar fi adăugat încă minimum 2 ani la cei peste cinci de până acum.
Totodată, în urma analizei și discuțiilor pe marginea devizului de lucrări, față de proiectul de hotărâre, s-au identificat soluții pentru diminuarea valorii lucrărilor de construcții și montaj de la 20.685.841,60 lei inclusiv TVA la 19.460.777,38 lei inclusiv TVA, ceea ce reprezintă o economie la bugetul local de peste 1,2 milioane de lei. Valoarea inițială a contractului a fost de 8.286.192,83 lei cu TVA inclus.
 Pasajul a fost construit la începutul anilor ‘70 și în momentul începerii lucrărilor se afla într-o stare de degradare foarte accentuată. Lucrarea este una dificilă, pentru că multe dimensiuni ale componentelor sunt atipice și nu respectă standardul din proiectul inițial. Fiecare pilon și fiecare element are nevoie de foarte multă manoperă. La finalul lucrărilor, există trei obiective ce trebuie atinse: menținerea capacității portante, respectarea normativelor seismice actuale și prelungirea duratei de funcționare cu cel puțin 25 de ani.

Istoria ne spune

Lucrările de reparații capitale ale pasajului Fartec au început în data de 1 septembrie 2015, în baza unui contract de lucrări încheiat cu Asocierea Sopmet SA Bucureşti, împreună cu Consal SRL din Braşov. Termenul inițial pentru finalizarea lucrărilor era 1 septembrie 2017.
Pe parcursul derulării lucrărilor s-au constatat o serie de neconformități legate de structura de rezistență și lucrările de consolidări care trebuiau executate.
S-a efectuat o nouă expertiză care a stabilit o serie de lucrări suplimentare pentru consolidarea pasajului. Având în vedere că aceste lucrări nu se încadrau ca valoare contractată, la sfârșitul anului 2017, a fost reziliat contractul cu asocierea mai sus menționată.
În data de 25 septembrie 2018 a fost semnat un nou contract pentru finalizarea lucrărilor cu Asocierea S.C. Recon SA, ca lider asociere şi S.C. Prinfo SRL, ca asociat, având ca termen de finalizare a lucrărilor 31.12.2020.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE