4.6 C
Braşov
AcasăNationalÎntrebări și răspunsuri: Guvernul a adoptat proiectul de buget pentru anul...

Întrebări și răspunsuri: Guvernul a adoptat proiectul de buget pentru anul 2021

Deși opoziția pregătește mii de amendamente la Bugetul de Stat pentru anul 2021, Prim ministrul Florin Cîțu pare foarte sigur că știe ce face. Mai jos sunt câteva întrebări si explicații legate de alocațiile bugetare din acest an. Întrebările au fost adresate vineri, la anunțarea proiectului de buget, care urmează să fie discutat și votat în Parlament.
Î.: La ministere, la ministerul Sănătății au fost făcute modificări în buget?
F.C.: Este o temă care revine. Nu am văzut nemulțumiri. Bugetul Ministerului Sănătății a fost mai mare de la început, au fost realocate azi din fondul de rezervă pentru câteva obiective. Și la Transporturi a fost modificat bugetul puțin, dar nu foarte mult. E vorba de câteva sute de milioane.
Î.: Despre sporurile bugetarilor. Vor fi modificate, plafonate sau eliminate, prin Legea Salarizării. Vor intra în vigoare în 2021 modificările?
F.C.: Haideți să vedem cum va arăta Legea Salarizării. Obiectivul este de a reașeza modul în care veniturile sunt alocate în sectorul public. Performanță și venituri. Avem și un alt principiu, salariul președintelui să fie cel mai mare în sectorul bugetar, vrem să corectăm excepțiile. Noua Lege a Salarizării vrea să facă această modernizare. Vorbim și despre posturi de conducere cu mandat în administrație publică, cu evaluare la trei ani. Asta înseamnă corp de funcționari public. Noi nu avem așa ceva.
Î.: Ministerul Muncii poate specifica dacă intră în vigoare din 2021 sau 2022.
F.C.: Bineînțeles.
Î.: Ați avut 100% susținerea PNL pentru aceste reforme?
F.C.: Cu siguranță, vom face reformă împreună. Ați văzut că liderii susțin reforma în direcția anunțată. Avem un program de guvernare, sunt anunțate clar principiile, am susținerea.
Î.: Ce mesaj aveți pentru românii care și-au pierdut locurile de muncă și văd că bugetarii au spor de calculator, de praf?
F.C.: Am alocat sume record pentru a ne asigura că nu-și pierd locurile de muncă. Dacă ne uităm la cifre, vedem că nu am pierdut, rata șomajului a scăzut. Avem cea mai mare creștere a economiei în trimestrul IV.
Î.: Totuși, sporurile sunt 27 de miliarde de lei.
F.C.: Da, de aici am pornit, eu v-am prezentat situația și v-am spus. Nu este corect, trebuie să cerem și performanță.
Î.: Cum se va rezolva situația minerilor?
F.C.: Am citit că s-a oprit protestul. Ieri am aprobat OUG fond de garantare a creațelor, plata salariilor pe trei luni de zile. Cred că e deja publicată, Ministerul Muncii ne va spune că va avea HG imediat. Dacă e gata luni dimineață facem ședință online pentru a aproba.
Î.: Ludovic Orban anunța că depune amendament pentru gratuitatea studenților la tren, 24 de călătorii. Care ar fi efectele?
F.C.: Impactul îl vom vedea în amendament. Dacă nu vine cu susținere, va crește deficitul. Dar eu cred că va veni cu sursă de finanțare. Nu putem să creștem deficitul bugetar.
Î.: Vă așteptați și la alte amendamente?
F.C.: Nu.
Î.: Legea nr. 1 din ianuarie 2011 prevede alocări bugetare pe Educație de 6%. Ați amânat 1% pentru Cercetare pe anul viitor. Sindicaliștii vă acuză de nerespectarea legii. Încalcă guvernul legea?
F.C.: Nu, Guvernul alocă resurse suplimentare în Educație. Eu sunt gata să aloc resurse mai multe, dar să le legăm de rezultate. Vreau să văd o analiză calitativă. Să știți că s-au alocat anual resurse foarte mari, 60 de miliarde de euro în șase ani, să văd pe ce s-au dus acești bani. Trebuie o analiză clară.
Î.: Știm că există mai multe surse de finanțare pentru Educație. Dacă tragem linie ajungem la 6% din PIB?
F.C.: Nu, dar e mai mult ca anul trecut.
Î.: Ce se întâmplă cu elevii de la Deva? Acolo cursurile se mută în online pentru că termocentrala nu mai are cărbune.
F.C.: Vom vedea dacă s-a oprit, eu sper să se remedieze situația. Sunt în legătură cu prefectul, cu ministerul Energiei
Î.: Se alocă mai mulți bani la Ministerul Dezvoltării?
F.C.: Nu, aceleași resurse, s-au alocat mai multe credite de angajament, dar am vorbit cu ministrul și o mare parte din proiecte s-au trecut pe PNDL.
Î.: Mai sunt și alte ministere unde au crescut aceste credite?
F.C.: Da, Educație, Transpor­turi, nu sume foarte mari.
Î.: Au venit miniștrii cu planuri de restructurare a companiilor de stat?
F.C.: Vom face asta anul acesta. Trebuie restructurate, veți vedea că vom avea asta. La jumătatea anului se face evaluarea execuției și unde nu e cum am planificat, sumele la ministere pot fi reduse.
Î.: De ce ați eliminat voucherele, gratuitățile, dar de ce nu și sporurile prin OUG?
F.C.: Ar fi fost muncă făcută degeaba, ar fi fost atacate. Restul se va face prin Parlament.
Î: Avem declarații care arată că parlamentarii coaliției își doresc să depună amendamente. Ați avut astfel de discuții?
F.C.: Eu știu că nu se vor depune. Vom vedea ce se va întâmpla.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE