17.5 C
Braşov
AcasăStiri BrasovObiectiv / organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2028: Comitetul Olimpic și Sportiv...

Obiectiv / organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2028: Comitetul Olimpic și Sportiv Român vrea să formeze la Brașov un centru de excelență pentru sporturile de iarnă

Autor: Mihaela Parghel

- Advertisement -

COSR vrea să formeze la Brașov un centru olimpic pentru sporturile de iarnă, care să cuprindă, pe lângă un centru de performanță sportivă, și un centru de tehnică inginerească în domeniu, de la implementarea unor noi tehnologii și materiale, la crearea de echipament sportiv de ultimă generație. Același centru ar urma să includă și o zonă de cercetarea în domeniul medicinei sportive, fizioterapiei, kinetoterapiei, recuperării după efort sau după accidentări. Pentru crearea centrului pentru sporturi de iarnă de la Brașov, COSR a pus bazele unui parteneriat cu Primăria municipiului. Deocamdată, înțelegerea este una verbală. „Scopul principal este de a dezvolta aici, la Brașov, un centru olimpic pentru sporturile de iarnă. Pentru a aduce un plus de valoare sporturilor de iarnă, sportivilor și echipelor lor interdisciplinare. Un sportiv nu se creează doar pe pârtia de schi sau pe stadion, este nevoie și de pregătire specifică, analiză, recuperare, studiu în ceea ce privește calitatea materialelor folosite pentru echipament, toate aceste detalii sunt componente ale unui întreg tablou care formează performanța sportivă și nu numai, vorbim aici de performanță umană. Avem și un acord de principiu cu Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport, cu Universitatea Politehnică din București, sunt oameni interesați de sport și în primul rând de tehnologie și de performanță umană“, a precizat Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român.

Planuri și pentru cercetare în performanța sportivă

Parteneriatul dintre COSR și municipalitate va consolida efortul Brașovului de a organiza competiții de nivel internațional, de a moderniza și extinde bazele sportive dedicate în special sporturilor de iarnă și de creare și implementare a unei strategii durabile de asigurare a bazei umane pentru viitorii sportivi de performanță, având ca țintă, pe termen mediu, organizarea ediției de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret 2028, spune primarul Allen Coliban. Proiectul face parte dintr-un acord de asociere mai larg, care, potrivit primarului, are obiective comune – păstrarea Brașovului drept capitala sporturilor de iarnă din România, dezvoltarea Brașovului ca organizator de competiții majore în domeniul sporturilor de iarnă, inclusiv Jocurile Olimpice pentru Tineret 2028. „Există în acest moment foarte mult interes în zona de cercetare și cercetare aplicată, inclusiv în domeniul sportului. Vedem că performanța la ora actuală nu este posibilă fără zona de aplicare a cercetării în sport. La Brașov, este locul ideal unde putem să construim un centru olimpic pentru sporturi de iarnă, centru olimpic care să aibă toate aceste dimensiuni: pregătirea, monitorizarea, evaluarea atleților, cât și testarea de noi echipamente în acest domeniu, folosirea tehnologiilor pentru managementul performanței, lucruri pe care le vedem în țările evoluate din punct de vedere sportiv și pe care ni le dorim și noi la Brașov“, a declarat primarul Allen Coliban.

Obiectiv: organizarea Jocurilor Olimpice de Tineret 2028

- Advertisement -

Parteneriatul dintre Primăria Brașov și COSR vizează, pe de o parte așezarea bazelor performanței sportive pe baze solide, în zona Brașovului, care să rămână astfel capitala sporturilor de iarnă din România, iar pe de altă parte, obținerea organizării Jocurilor Olimpice de Tineret din 2028. Aceste obiective au fost subliniate atât de către primarul Coliban, cât și de președintele COSR, Mihai Covaliu. Reamintim că săptămâna trecută Poiana Brașov, într-o conferință de presă organizată pentru anunțarea a două evenimente sportive internaționale adresate tineretului – FIS Children Trophy și SES Cup– Small Evolving Ski Nations Race, primarul Allen Coliban a prezentat și conceptul Municipalității pentru transformarea Poienii Brașov într-o destinație turistică pentru toate anotimpurile. În acest context, Octavian Morariu, membru al Comitetului Internațional Olimpic, a precizat că Brașovul are deja o serie de atuuri pentru a obține organizarea JOT 2028 – tradiții în sporturile de iarnă, organizarea FOTE 2013, infrastructura sportivă existentă și care mai poate fi adaugată sau modernizată, aeroportul – dar și un handicap major, respectiv lipsa autostrăzii care să facă o legătură rapidă în toată zona Văii Prahovei.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE