13 C
Braşov
AcasăComunicatePoliția Brașov: Stop fenomenului bullying în școală!

Poliția Brașov: Stop fenomenului bullying în școală!

Conform Legii 221/2019, pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr 1/2011, ”în unitățile de învățământ și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale sunt interzise comportamenetele care constau în violența psihologică-bullying.”

Bullying-ul este una dintre cele mai complexe forme de comportament agresiv și violență. Cu toate acestea, nu fiecare act de violență este o acțiune de bullying.
Prin bullying se desemnează faptele prin care o persoană este intimidată, hărţuită, chiar terorizată. Ea este supusă unor agresiuni verbale, psihice şi chiar fizice, devenind ţinta unor răutăţi cum ar fi: atunci când este tachinată sau luată în derâdere, este bârfită sau poreclită, este exclusă din cercul de amici, se vorbește de el/ea ca şi cum nu ar fi de faţă, este înghiontită sau îmbrâncită. Agresiunile se pot petrece atât față în față, cât și în mediul online (cyberbullying).

Fenomenul de bullying începe de multe ori ca un joc, însă se transformă într-un abuz care poate avea efecte foarte grave. Acest fenomen poate avea loc oriunde, la școală, în parc, în tabere, în cluburi sportive, în locuri frecventate de copii și tineri.
De regulă, agresorul vrea să fie popular şi repetă în mod deliberat acţiunile descrise mai sus asupra aceleiaşi persoane. Victima va deveni temătoare, tristă şi se va izola dacă nu ştie să acţioneze: trebuie să nu se lase intimidată, să anunţe profesorul sau un părinte, ori chiar să depună plângere la poliţie.

Trebuie combătute atât actele de violenţă comise în incinta unităţii de învăţământ (adică toată zona şcolii, incluzând sălile de clasă, cancelarie, coridoare, terenul de sport, anexele, curtea şcolii etc.), cele comise în proximitatea unităţilor de învăţământ (adică suprafaţa de teren situată în afara curţii unităţii, precum arterele rutiere, căile de acces către unitatea de învăţământ, spaţiile verzi din jurul şcolii, alte spaţii publice situate în apropierea acesteia), cât și cele comise in spațiile destinate petrecerii timpului liber (cluburi sportive, tabere școlare, etc).

Conform normelor legale în vigoare, învățătorii/profesorii au obligaţia să reacţioneze atunci când li se aduce la cunoştinţă sau asistă la un caz de bullying în cadrul şcolii. Consilierul psihologic va interveni oferind sprijinul copiilor implicaţi (victimă şi agresor) la sesizarea acestuia de către cadrele didactice și a părinților acestora, iar în cazul în care tipul de violență fizică/psihologică va căpăta forma unei infracțiuni (hărțuire, amenințare, șantaj etc), atunci se impune sesizarea organelor de poliție pentru rezolvarea situației conflictuale.

Atât copiii, cadrele didactice, cât și părinții trebuie să cunoască drepturile pe care elevii le au în cazul în care devin victime ale bullying-ului, dar și cum pot evita astfel de situații.

Poliția Brașov recomandă:

• ELEVILOR:
◦ Să conștientizeze ca sunt victimele unor tipuri de comportament asimilat fenomenului de bullying (agresiuni fizice/psihice/online);
◦ Să evite să reacționeze violent în cazul în care sunt provocați;
◦ Să ceară sprijinul cadrelor didactice/părinților în cazul în care devin victime ale unui astfel de comportament;

• PĂRINȚILOR/CADRELOR DIDACTICE:
◦ Să-i sfătuiască pe copii/elevi să nu intre în anturaje dubioase, să evite violența în rezolvarea conflictelor și să vă ceară sprijinul în orice problemă pe care o întâmpină;
◦ Să supravegheze atent comportamentele copiilor/elevilor și să intervină prompt în cazul în care bănuiesc că există un comportament de tip bullying.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române