6.7 C
Braşov
AcasăStiri BrasovPlatforma Narada - un loc în care profesorii din zone defavorizate pot...

Platforma Narada – un loc în care profesorii din zone defavorizate pot cere ajutor: Două centre educaționale din zone defavorizate din județul Brașov au primit laptopuri, tablete și imprimante

l „Darurile” vin de la prima platformă de „crowdfounding” (finanțare la grămadă) pentru profesorii din România, Narada

Centrul Educațional al Asociației Diaconia din Brașov este frecventat de 54 de copii, iar pentru mulți dintre ei – care vin chiar zilnic, de la vârsta de 2 ani – acest loc înseamnă o mână întinsă, un confort pe care nu-l regăsesc acasă și totodată singura șansă reală la educație. Toți cei 54 de copii fac parte din familii numeroase, multe fără acces la electricitate, apă curentă și mai ales, fără un suport necesar educației. Înaintea perioadei pandemiei, copiii frecventau Centrul Educațional al Asociației Diaconia după școală. Aici primeau haine, facilități pentru igiena personală și ajutor la teme, în condițiile în care la ultima cercetare în zonă Asociația Diaconia a constatat că cea mai mare parte a adulților responsabili de acești copii sunt analfabeți, așadar, fără posibilitatea de a le oferi sprijin educațional.
În perioada pandemiei, Asociația Diaconia a reprezentat pentru copiii care frecventau centrul educațional și singura modalitate de a putea urma școala online, deși dotările acesteia erau modeste. În aceste condiții, Lucian Gog, cel care gestionează alături de alți pedagogi centrul Diaconia, a decis să comunice necesitățile acestor copii pe platforma Narada.ro și să demareze un proiect ambițios pentru a asigura tehnologia necesară învățării online pentru cei 54 de copii ai centrului. Proiectul a fost prezentat Narada iar cei de la aceasta platformă au găsit sponsori care au finanțat proiectul. Eforturile acestora au făcut posibilă livrarea către Centrul Educațional al Asociației Diaconia a 8 laptop-uri noi și două recondiționate. Cele 10 laptopuri care au ajuns de ieri în mâinile copiilor care frecventează centrul Diaconia sunt promisiunea unui acces mai ușor la educație.
Elena Pleșa, profesor în învățământul primar cu un palmares impresionant de proiecte desfășurate cu și pentru cei mici de la Colegiul Aurel Vijoli, Făgăraș, și-a înscris proiectul pe această platformă de crowdfunding pentru profesori din România. Dascălul și-a înscris proiectul pe Narada.ro, făcând astfel cunoscut visul său și al elevilor ei: o clasă dotată cu tehnologie a secolului 21.
„Meseria de dascăl este prin definiție o promisiune că vei încerca mereu să educi generații de copii, să scoți la iveală tot ce este bun și creativ din fiecare elev, să descoperi și să folosești fiecare aptitudine pentru a creiona un om de succes” spune profesoara Elena Pleșa, care și-a dorit ca toți elevii din clasa ei, dar și alții din familii defavorizate, impactați de discriminare din cauza etniei, copii silitori și atașați de școală, dar fără suficient sprijin acasă să poată porni într-o aventură a cunoașterii.
Șansele egale la educația online, indiferent de culoarea scenariului în care ar intra școlile din cauza pandemiei, dar și posibilitatea învățării interactive prin intermediul tehnologiei moderne sunt obiectivele profesoarei Elena Pleșa, aceasta pentru că o clasă a secolului 21 presupune integrarea mijloacelor tehnologice moderne în procesul de predare. „Sper să îi ajut să își găsească fiecare calea spre succes”, spune profesoara din Făgăraș, iar visul său este mai aproape de transpunerea sa în realitate . 3 videoproiectoare, o imprimantă, 20 de tablete, cărți și un laptop au ajuns ieri la Colegiul Aurel Vijoli, Făgăraș.
Reprezentanții Narada spun: Funcționăm pe modelul„comunități care ajută alte comunități’’, iar rolul nostru este să fim spațiul de întâlnire dintre ele. Și jucăm în ambele echipe. Pe de o parte ghidăm profesorii din comunități defavorizate pe tot parcursul procesului de a-și crea proiecte finantabile. Pe cealaltă parte, găsim oameni de business, companii, angajați ai lor, alti profesioniști și pe oricine vrea sa contribuie și aducem în atenția lor proiectele profesorilor. Facem tot posibilul ca acestea să fie finanțate. Iar în final supervizăm implementarea lor, măsurăm rezultatele și multiplicăm rapid ce a funcționat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române