14.2 C
Braşov
Acasă Sanatate Studiu: Fibrele ajută lupta cu diabetul zaharat de tip II

Studiu: Fibrele ajută lupta cu diabetul zaharat de tip II

l Ultimele cercetări demonstrează că o dietă bogată în fibre contribuie la înmulțirea bacteriilor intestinale care intervin în controlul glucozei sanguine

Lupta împotriva diabetului zaharat de tip II ar putea marca o nouă victorie, mulțumită unui studiu care revoluționează abordarea dietetică a acestei patologii, informează Newsmed.ro.
Ultimele cercetări demonstrează faptul că o dietă bogată în fibre contribuie la înmulțirea bacteriilor intestinale care intervin în controlul glucozei sanguine. Așadar, o astfel de dietă bogată în fibre ajută la îmbunătățirea sănătății pacienților cu diabet zaharat tip II. Diabetul zaharat tip II este una dintre cele mai frecvente boli contemporane, complicațiile pe care aceasta boală, neținută sub control, le poate determina fiind nenumărate. Acest tip de diabet apare când pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină sau când organismul nu folosește această insulină într-un mod util. Insulina este un hormon care ajută glucoza să intre în interiorul celulei și să fie folosită pentru producerea de energie.

Argumentele studiului

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de 6 ani și a oferă suficiente argumente pentru a introduce această dietă în rândul pacienților. Stimularea unui anumit grup de bacterii intestinale benefice organismului, printr-o dietă bogată în diverse fibre, a dus la un control mai riguros al glicemiei, o scădere în greutate mai evidentă și mai rapidă și la un nivel mai bun al lipidelor la pacienții cu diabet zaharat tip II.

Rolul bacteriilor intestinale

În intestin, un procent semnificativ de bacterii ajută la descompunerea carbohidraților, printre aceștia numărându-se și fibrele, producând acizi grași cu lanțuri scurte care ajută la hrănirea celulelor care alcătuiesc peretele intestinal, la reducerea inflamației și intervin, de asemenea, în controlul apetitului. Cercetătorii au evidențiat faptul că un deficit al acestor lanțuri scurte de acizi grași se asociază cu diabetul sau cu alte patologii. Multe studii clinice au demonstrat practic o îmbunătățire a stării generale de sănătate a pacienților cu diabet tip II care urmau o dietă bogată în fibre. Pentru moment, singurul dezavantaj îl reprezintă neînțelegerea completă a modului de acțiune. Studii viitoare încurajează descoperirea concretă a mecanismului de acțiune și apariția unor noi protocoale terapeutice.

Informații contra fibre

O echipă de cercetători de la Universitatea Shanghai Jiao Tong din China a împărțit într-un mod aleatoriu un număr semnificativ de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat tip II în 2 grupuri. Grupul de control a primit o educație standard în ceea ce privește controlul acestei patologii, cu recomandări dietetice corespunzătoare clasice. Cel de-al doilea grup a primit în plus o cantitate semnificativă de produse bogate în fibre, pe langă dieta normală care asigură nutrienții principali.Pe parcursul dietei, ambele grupuri au fost sub tratament cu Acarbosa, medicație folosită în diabetul zaharat de tip II ce intervine în controlul glicemiei. Dieta bogată în fibre a constat în diferite tipuri de cereale, mâncare tradițională chinezească cunoscută pentru conținutul său ridicat în fibre și, pe lângă acestea, substanțe probiotice care au stimulat apariția bacteriilor intestinale care ajută la formarea acizilor grași cu lanț scurt.

Rezultate optimiste

În mod surprinzător, din cele 141 de varietăți de bacterii intestinale care pot produce lanțuri scurte de acizi grași, doar 15 tipuri au fost stimulate de consumul în cantități mai mari de fibre. Acest fapt conduce la ideea că acestea ar fi practic elementele cheie care ajută la îmbunătățirea sănătății în cazul pacienților cu diabet zaharat tip II.
Susținute de o dietă bogată în fibre, aceste bacterii au devenit majoritare, stimulând apariția acizilor grași cu lanț scurt precum butirat și acetat. Aceștia au creat un mediu intestinal ușor acid care a dus la reducerea populației de bacterii intestinale nocive, la o creștere a producției de insulină și un control mai riguros al glicemiei.
Studiul conduce spre o nouă abordare nutrițională în ceea ce privește prevenirea și controlul diabetului zaharat de tip II.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai populare

Cristi Balaj, infectat cu COVID-19 deși se vaccinase! „Am frisoane!”

Cristi Balaj, președintele ANAD (Agenția Națională Anti-Doping), s-a infectat cu noul COVID-19, deși în urmă cu 10 zile se vaccinase împotriva virusului asiatic!...

3,76/1000, incidența Covid 19 în municipiul Brașov !

Incidența infectărilor cu SarsCov-2 crește alarmant în municipiul Brașov. Astazi s-a ajuns la 3,76 infectări la mia de locuitori, după ce alți 125 de...

UPDATE / În sfârșit! „Solarul” de la Fartec dispare în iulie

l Varianta ”rezilierea” ar fi însemnat încă 24 de luni de așteptare Consiliul Local a aprobat ieri proiectul referitor la continuarea lucrărilor de reparații capitale...

Astăzi – ziua a treia de examene în Poliția Locală Brașov, tot la Universitate

Astăzi, peste 90 de agenți de poliție (fără studii superioare) vor participa la evaluările organizate de municipalitate în vederea restructurării instituției. Ieri, aproximativ 80 de...

COMENTARII RECENTE