5.8 C
Braşov
AcasăStiri BrasovS-au înteles : în jur de 1.000 de paturi pentru Spitalul Regional...

S-au înteles : în jur de 1.000 de paturi pentru Spitalul Regional Brașov

Viitorul spital regional de la Braşov va avea „aproape 1000 de paturi” şi nu va mai fi construit prin PPP

Viitorul spital regional al Braşovului ar putea fi construit cu o confinanţare din fonduri guvernamentale, nu printr-un parteneriat public privat, așa cum se discuta până acum. Primarul Allen Coliban a declarat că spitalul, care va avea „aproape o mie de paturi”, va fi realizat din fonduri guvernamentale, iar această modificare este posibilă, chiar şi în condiţiile în care deja s-au făcut o serie de studii în colaborare cu consultanţii Băncii Europene de Reconstrucție şi Dezvoltare (BERD). Modificarea se poate face întrucât ambele variante de finanţare au fost studiate încă de la început de către consultanţi. „Din fericire, apariţia Planului Naţional de Rezilienţă schimbă cadrul jocului şi punem face acest proiect, cu cofinanţare guvernamentală. Trecerea de la implementarea prin parteneriat public privat la finanțarea nerambursabilă nu contravine contractului de asistență tehnică semnat cu Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare. În acest contract (contractul de consultanţă cu BERD, n.r) se menționează că instituția financiară va analiza toate modalitățile posibile de finanțare”, a declarat Allen Coliban, care a adăugat că astfel, proiectul de spital de la Braşov va fi inclus în Strategia Ministerului Sănătății, din care mai fac parte încă trei spitale regionale”.
Primarul a declarat in timpul conferinței de presă referitoare la primele 100 de zile în Primaria Brașov că, în urma discuţiilor cu Ministerul Sănătăţii, s-a ajuns la un acord pentru majorarea numărului de paturi, de la aproximativ 850, la 980. Dintre acestea 912 vor fi, după spusele primarului, pentru spitalizare continuă, pe diferite specialităţi, iar 56 de spitalizare de zi. Aceasta va fi, însă, prima etapă de construire a spitalului, urmând şi o extindere, a precizat edilul.
Deocamdată, Allen Coliban nu a putut confirma că are şi un acord – altfel decât unul informal, cu Ministerul Sănătăţii, care să cuprindă aceste cifre. În prezent, singura hotărâre a Ministerului Sănătăţii care conţine din referiri la numărul de paturi este cel semnat de Sorina Pintea, în 2019. Potrivit acestui act, viitorul Spital Regional de la Braşov are 849 de locuri.
În campania electorală, actualul primar susținea că Spitalul Regional Brașov trebuie să aibă în jur de 1.500 de paturi, având în vedere că o să deservească și județele Covasna și Harghita. Președintele Consiliului Județean Brașov , Adrian Veștea era mulțumit însă cu numărul de paturi, având în vedere toate eforturile depuse pentru obținerea aprobărilor necesare unei asemenea investiții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române