16.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovBrașov - grădinițele, clasele 1-4, a VIII-a și a XII-a, la școală!...

Brașov – grădinițele, clasele 1-4, a VIII-a și a XII-a, la școală! Allen Coliban: Suntem pregătiți pentru începerea școlii cu elevii în clase

l Sindicatele profesorilor şi organizațiile elevilor cer guvernului celeritate

- Advertisement -

Conform deciziei Guvernului, școala începe pe 8 februarie cu efective complete doar în localitățile care sunt in scenariul verde (incidență sub 1,5 la mia de locuitori). În localitățile care sunt în scenariul portocaliu (1,5-3 la mie), copiii merg la grădiniță, elevii din clasele 1-4 vor fi prezenți la școală, ca și cei din clasele a VIII-a și a XII-a. Restul elevilor vor învăța în continuare on-line.
În județul Brașov, localitățile în care toți copiii vor sta acasă sunt: comunele Beclean, Șoarș, Prejmer, Viștea și Feldioara, orașul Ghimbav și municipiul Codlea. Tabelul prezentat de DSP Brașov este edificator.
În Municipiul Brasov, care are o incidență de 2,71 infecții la mia de locuitori, școlile se vor deschide deocamdată doar pentru elevii claselor 1-4, a VIII-a și a XII-a

Coliban se gândește să pună la dispoziția profesorilor un centru de vaccinare special

Primarul Allen Coliban s-a întâlnit ieri cu Inspectorul Șef al Inspectoratului Școlar Județean, Ovidiu Tripșa, pentru a pune la punct detalii legate de posibila deschidere a școlilor începând cu 8 Februarie.
Coliban spune pe pagina lui de Facebook: „În așteptarea deciziei Guvernului legată de deschiderea școlilor, astăzi am avut o întâlnire cu domnul profesor Ovidiu Florin Tripșa – inspector școlar general al IȘJ Brașov. Ne-am asigurat că municipiul este pregătit pentru deschiderea școlilor în siguranță și am stabilit palierele de acțiune unde poate interveni Primăria pentru a susține acest proces.
Suntem în strânsă legătură cu Direcția de Sănătate Publică, Prefectura și Inspectoratul Școlar, astfel încât prin această muncă de echipă să putem asigura dreptul la educație al elevilor și, în același timp, să ținem sub control pandemia de Covid-19“. De asemenea, primarul a declarat la Digi 24 că are în vedere o plajă de acțiuni proactive, cum ar fi deschiderea unui centru special de vaccinare exclusiv pentru profesori și testarea elevilor prin cabinetele școlare. Coliban a declarat că există discuții legate de introducerea unor autobuze care să transporte elevii la școală.
Primarul susține că în condițiile actuale „este foarte important sa avem măsuri coerente stabilite la nivel central, pe care actorii locali sa le pună în aplicare”.
Coliban a menționat ca este vital să urmăm păreri fundamentate științific, provenite din lumea medicală. „Trebuie să continuăm sa fim responsabili, să ne uităm către medici, epidemiologi și politicul să ia decizii în funcție de ce spun specialiștii. Noi suntem pregatiți să aplicăm scenariile care au fost elaborate de la centru, raportate la incidențele de infectare”.

Sindicatele din învățământ reacționează

- Advertisement -

Într-un comunicat de presă, Federația Sindicatelor Libere din Învațământ (FSLI) solicită Guvernului :
1. Asigurarea echipamentelor și a produselor de dezinfecție în toate unitățile de învățământ din întreaga țară;
2. Instruirea corectă a personalului care se ocupă de curățenia unităților de învățământ;
3. Vaccinarea personalului din educație cu prioritate, imediat ce va fi asigurat necesarul de doze de vaccin;
4. Gândirea unui plan coerent, bine pus la punct cu ajutorul cadrelor didactice, privind predarea materiei la zi, dar și introducerea orelor remediale, astfel încât să nu asistăm la epuizarea elevilor, dar și a personalului didactic;
5. Stabilirea unei linii suport în cadrul unităților de învățământ pentru elevii care întâmpină probleme în asimilarea cunoștințelor la clasă;
6. Regândirea sistemului de teme pentru acasă, astfel încât elevii să beneficieze de timp suficient de relaxare;
7. Acordarea unei atenții deosebite în clasele cu învățământ simultan, în ceea ce privește recuperarea materiei din perioada școlii online;
8. Susținerea consilierilor școlari în acordarea sprijinului necesar elevilor și cadrelor didactice pentru reacomodarea în școli, dar și în procesul de predare/învățare care va aduce o perioadă cu mult stres;
9. Asigurarea mijloacelor tehnice necesare pentru cadrele didactice și elevii care vor continua școala online;
10. Pregătirea din timp a simulărilor și examenelor naționale;
11. Asigurarea unui plan de rezervă dezbătut și aprobat de partenerii sociali în cazul în care, din cauza pandemiei, s-ar putea reveni la școala online. De asemenea, sindicaliștii „pun presiune” și pe părinți: „Este necesară redeschiderea școlilor, respectând cu strictețe regulile impuse. Trebuie responsabilitate din partea conducerilor unităților de învățământ, a cadrelor didactice, a elevilor și a părinților. Subliniem că rolul părinților este foarte important dacă se deschid școlile, având în vedere că este aproape imposibil ca unitatea de învățământ să facă acea triere a elevilor la începerea cursurilor. Din cauza lipsei de personal, misiunea aceasta revine părinților, care pot observa la copiii lor dacă au probleme sau nu și dacă le au, să nu-i trimită la școală. Nu avem voie să greșim, pentru că nu ne putem juca nici cu sănătatea elevilor și nici cu sănătatea angajaților din învățământ” precizează reprezentanții FSLI.

Elevii – îngrijorați în legătură cu începerea cursurilor în școli care ar putea fi nepregătite

După sindicatele din învățământ, a venit rândul elevilor să-și exprime îngrijorarea în legătură cu începerea cursurilor cu prezență fizica în unități de învățamânt care ar putea fi nepregătite.

Vor testare rapidă, dar nu este personal suficient

Consiliul Național al Elevilor atrage atenția asupra mai multor aspecte care condiționează, în mod fundamental, redeschiderea în siguranță a unităților de învățământ. „În primul rând, este esențial ca autoritățile să aibă în vedere faptul că, la momentul de față, capacitatea cabinetelor școlare din cadrul unităților de învățământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale școlare (medici și asistenți) sunt, la momentul de față, detașate de către direcțiile de sănătate publică în diferite instituții. În plus, chiar dacă toate aceste cadre medicale s-ar afla în școli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient. La momentul de față, există 4904 cadre medicale (1302 medici și 3602 asistenți medicali) arondate la peste 18 mii de unități de învățământ preuniversitar. Așadar, dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în școli, este imperioasă creșterea finanțării pentru cabinetele de medicină școlară și suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat” susține Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Elevii cer asigurări că măștile de protecție care vor fi oferite de guvern sunt conforme

„În al doilea rând, nu putem trece cu vederea situația materialelor sanitare din școli. De la începerea acestui an școlar, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piață a măștilor neconforme, care pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor acestora. În luna ianuarie a acestui an, Ministrul Educației a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măști destinat unităților de învățământ,care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la școală. Atragem atenția asupra necesității verificării conformității acestor măști, de către comisariatele județene pentru protecția consumatorului, în scopul garantării siguranței elevilor și a cadrelor didactice” solicită reprezentanții elevilor.

Multe școli nu au autorizație sanitară de funcționare

„În al treilea rând, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, din 3424 unități de învățământ evaluate, 301 nu au autorizație sanitară de funcționare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condițiile de igienă dinșcoli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvatădin punct de vedere microbiologic. Din acest motiv, solicităm realizarea, de cătreinspectoratele școlare județene, a situației privind unitățile de învățământ care nu dispun de autorizație sanitară și sprijinirea acestora, de către ISJ-uri/ISMB în obținerea acestor autorizații” spun elevii.

Autoritățile să dea dovadă de celeritate

„În ultimul rând, ținând cont de apariția mai multor cazuri de infectare cu nouatulpină a virusului Sars Cov 2, considerăm că este necesară secvențierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor și cadrelor didactice, pentru a limita, pe cât posibil, răspândirea acestei noi tulpini. Ne aflăm într-un moment crucial pentru elevii din România. Am susținut, încă dela bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea școlilor, cât timp acestlucru este realizat cu precauție și asigurând factorilor locali indicațiile și resursele necesare redeschiderii școlilor în siguranță. E momentul ca autoritățile centrale să dea dovadă de celeritate și să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceștia să se poată întoarce la școală în siguranță, acolo unde acest lucru este posibil.”, a declarat Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Studenţii de la Universitatea Transilvania încep semestrul doi în scenariul hibrid

Conform deciziei Senatului Universității Transilvania Brașov, studentii care vor începe semestrul 2 la data de 22 februarie vor avea un regim hibrid. Cursurile se vor desfășura 100 % on-line deocamdată, iar seminarele, laboratoarele și lucrările practice se vor desfășura fizic, la facultate.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE