10.3 C
Braşov
AcasăStiri BrasovSunt viețile brașovenilor puse in pericol de Ministerul Culturii?

Sunt viețile brașovenilor puse in pericol de Ministerul Culturii?

l Ministerul Culturii ”decide” de 7 ani dacă această clădire este sau nu parte a patrimoniului de stat

Ieri în jurul prânzului o bucată din centura de susținere a acoperișului fostului Spital de boli dermato-venerice din Brasov de pe Șirul Gheorghe Dima s-a prăbușit pe trotuar și stradă. Marele noroc a fost că nu era niciun pieton sau autoturism în zonă în acel moment, având în vedere ca locația în cauză se află în imediata apropiere a Spitalului Clinic de Obstetrică-Ginecologie (Maternitatea) Brașov.
Polițiștii locali au intervenit urgent și au redirecționat traficul astfel încât trecătorii să nu fie in pericol imediat. De asemenea a fost solicitată intervenția unei autospeciale ISU pentru degajarea unor elemente de construcție care erau în pericol să se prăbușească. Angajați ai Comprest Brașov au fost chemați să curețe carosabilul și trotuarul de moloz și cărămizi, pentru a putea fi reluat traficul în zonă.

Clădirea de pe Șirul Gheorghe Dima a aparținut unui evreu bogat din Brașov și a fost donată comunității brașovene de către moștenitorii acestuia. A primit destinația de leprozerie și apoi de Spital de boli dermato-venerice. Clădirea s-a degradat continuu după 1989 iar în anul 2006 a fost dezafectată din utilitatea de spital din subordinea Consiliului Judetean Brașov, după ce o bucată de perete s-a dărâmat peste pacienți. Proprietatea a fost cumpărată prin licitație, în anul 2012 contra sumei de aproape 2 milioane de euro, de compania Stero Holding. Intenția cumpărătorului era de a demola clădirea și de a construi un hotel, spații comerciale și o parcare subterană pe 3 niveluri. Conform reprezentatului Stero Holding, Roxana Neacșu, toate aprobările pentru acest proiect au fost eliberate în anul 2013, cu excepția unui aviz de la Ministerul Culturii. Experți în patrimoniu de la Minister au emis în anul 2014 o notă prin care se spunea că în clădirea de pe Șirul Gheorghe Dima ar putea exista 1-2 elemente dintr-un monument, astfel încât clădirea nu poate fi demolată. Aceasta cu toate că inventarierea clădirilor de patrimoniu din Municipiul Brașov se încheiase în anul 2009 și proprietatea în cauză nu era pe lista respectivă. Cu toate acestea, Ministerul Culturii a declanșat procedura de clasare a clădirii în categoria „Monument istoric”. Din anul 2015, proprietarii se judecă în contencios administrativ cu Ministerul Culturii, timp în care nimeni nu are voie să se atingă de clădire. Conform legii, procedura de clasare a unei clădiri într-o anume categorie trebuie sa dureze maxim 12 luni. Ceea ce nu s-a întâmplat timp de aproape 7 ani. Există avize de la DSP Brașov care spun că în această clădire, concentrația de bacili este de 600 de ori mai mare decât limita maxim admisă. De asemenea, la dosar există și o expertiză efectuată de rectorul Facultății de Arhitectură București, din care reiese faptul că nu există soluții viabile de susținere a clădirii și că aceasta reprezintă un real pericol pentru comunitate.
Cu toate acestea, clădirea continuă să rămână în peisaj iar proprietarii plătesc în continuare impozit pentru o proprietate în care nu au acces.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române