15.3 C
Braşov
AcasăNationalIar se schimbă legea: Pensiile vor fi recalculate

Iar se schimbă legea: Pensiile vor fi recalculate

l La recalculare, nicio pensie din sistemul public de pensii nu va scădea, spune Ministrul Muncii

- Advertisement -

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, ieri, că cinci milioane de pensii vor fi recalculate în următoarele 18 luni, această evaluare fiind prima după cea realizată în perioada 2005 – 2010. „Am văzut ce înseamnă ca unii români să fie mai egali decât alţii”, a spus Turcan.
Raluca Turcan a anunţat, în conferinţă de presă, la Ministerul Muncii, că începe evaluarea dosarelor din sistemul public de pensii din România, aşa cum prevede art. 157, alin. 2, din Legea 127 publicată în Monitorul Oficial în 9 iulie 2019, procedură care trebuia demarată din octombrie 2019.
Potrivit ministrului Muncii, recalcularea pensiilor va însemna înlăturarea situaţiilor când la muncă şi pregătire egală, contribuţie egală, pensiile sunt considerabil diferite. „Recalcularea pensiilor este o măsură profundă în sistemul public, care aduce echitate pentru milioane de oameni într-un format sustenabil din punct de vedere economic”, a mai spus Turcan.

Recalcularea se va face în baza unei noi legi

Turcan a precizat că demersul are la bază două concepte cheie: contributivitate şi echitate în sistemul public de pensii. Pentru asta, se pregăteşte o nouă lege a pensiilor care va înlocui legea în vigoare.
„Direcţiile de acţiune sunt următoarele: în momentul de faţă începem evaluarea acestor dosare. Dosarele vor sta la baza procesului de recalculare a pensiilor. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va înlocui legea 127/2019 şi va conţine o formulă care va folosi indicatorii incluşi în aceste dosare reevaluate şi incluse în sistemul electronic al Casei Naţionale de Pensii. Aşadar, există o componentă tehnică, de evaluare şi recalculare şi există o componentă legislativă, prin care noi pregătim o nouă lege care să înlocuiască legea 127, o lege care să conţină o formulă de calcul a pensiilor sustenabilă şi care să aducă contributivitate şi echitate. (…)Am văzut ce înseamnă ca în baza unei legi pervertite unii pensionari să fie mai egali decât alţii”, a spus ministrul Muncii.

Pensiile de anul acesta, „vom vedea cu cât vor putea fi indexate“

- Advertisement -

Chestionată dacă va scădea vreo pensie în urma recalculării, ministrul Muncii a răspuns: „Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea. Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”.

Va apărea opţiunea pensionării la 70 de ani

„Pregătim un proiect în care să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi ea să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat“, mai spune Ministrul Muncii. „Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a afirmat Raluca Turcan joi într-o conferinţă de presă.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina