-3.1 C
Braşov
AcasăCititoriSfat Expres: Leacuri băbeşti

Sfat Expres: Leacuri băbeşti

Cataplasme cu diverse adaosuri

Căldura, ea singura, vă face bine, când aveţi dureri de gât. Dar există şi un ajutor suplimentar: cataplasmele cu conţinut tămăduitor. Luaţi un şervet de bumbac sau de in, împăturiţi-l în lungime şi intindeţi pe el unul din următoarele remedii: solzi de ceapă, cartofi fierbinţi, zdrobiţi, felii de lămâie, 250 g brânză de vaci încălzită. Sau înmuiaţi pânza în untură topită într-o tigaie. Înfăsuraţi cataplasma în jurul gâtului şi acoperiţi-o cu un prosop uscat.

Hârtia (Clinex)cu oţet

Vă desfundă nările: înmuiaţi o batistă de hârtie în oþet, până se îmbibă toata, presăraţi pe ea piper negru proaspăt măcinat şi asezaţi-o pe piept, faţa cu piper fiind îndreptată in jos. Rămâneţi în repaos 20 de minute, după care vă puteşi şterge pielea cu un prosop cald.

Gargară cu suc de aloe

Dacă aveţi nu propriu-zis o durere, ci mai degrabă o jenă în gât, ea poate fi stopată cu următoarea procedură: din ora în oră, faceţi gargară cu suc sau gel nediluat de aloe, pe care vi le puteţi procura din farmacii sau de la magazinele naturiste. Substanţa activă conţinută în frunzelede aloe calmează mucoasele şi reduce inflamaţia Atenție: nu înghiţiţi lichidul cu care faceţi gargară, fiindcă s-ar putea să aibă efect laxativ.

Sfecla şi hreanul la mare preţ

Eliberează sinusurile înfundate: beţi zilnic 1/4 l suc de sfeclă roşie, mâncând alături 20 g de hrean ras chiar atunci. Pigmentul betanina, conţinut în sfeclă, ajută la desprinderea bacteriilor fixate pe mucoase. Uleiurile volatile din hrean neutralizează germenii.

Infuzie de patlagină

Ceaiul de patlagină ameliorează toate infecţiile căilor respiratorii. El are o acţiune antibacteriană şi dilată bronhiile. Totodată, conţine mucilagii care combat tusea. Mod de preparare: se toarnă 1/4 l apă clocotită peste două linguriţe de patlagină, se acoperă şi se infuzează zece minute, după care se bea cu înghiţituri mici.

Nu chiar aşa fierbinte

Când sunteţi răciţi, lăsaţi băuturile foarte fierbinţi să se răcorească puţin. De pildă, dacă veţi bea un ceai medicinal aproape clocotit, temperatura ridicată va face faringele deja iritat să sufere şi mai mult. Consecinţa: bacteriile cu care ceaiul ar trebui să lupte vor găsi un nou teren prielnic pentru a se înmulţi.

Însănătoşire la răceală în 6 zile

Dacă mergi la doctor, răceala durează şapte zile, dacă nu te duci, durează o săptămână, aceasta este regula empirică în privinþa răcelilor tipice. Insă cine va combate simptomele ghidându- se după desfăsurătorul nostru se va înzdraveni mai curând.
Ziua 1: Vă dor capul şi membrele, sunteţi lipsiţi de vlagă, aveţi dificultăţi de concentrare?
Ce aveţi de făcut: Fortificaţi-vă sistemul imunitar cu o doză masivă de vitamine: beţi de trei ori pe zi câte un pahar de zeamă de lămâie fierbinte şi, suplimentar, luaţi un preparat cu multivitamine. Pentru durerile de cap, luaţi acid acetilsalicilic (aspirină). Culcaţi-vă devreme.
Ziua 2: Vă ustură gâtul şi vă mănâncă nările? Ce aveţi de făcut: Sugeţi bomboane de tuse. Din trei în trei ore faceţi gargară cu apă sarata. Seara, o baie fierbinte. După aceea, beţi o cana mare de ceai de tei (adulţii pot pune în el un strop de rom, ori de extract alcoolic de echinacea). Infofoliţi-vă, ca să vă fie cald, dormiţi mult şi transpiraţi.
Ziua 3: Vă dor muşchii şi oasele, sunteţi răguşiţi, aveţi nasul înfundat? Rămâneţi în pat, nu mergeţti la serviciu. Faceţi inhalaţii aromate la fiecare trei ore, ca să daţi drumul secreţiilor nazale. Tot din trei în trei ore, faceţi gargară. Vorbiti cât mai puţin, menajaţi-va coardele vocale.
Ziua 4: Acum nasul vă curge din plin şi începe o tuse uscată?
Rămâneţi în continuare la pat, mâncaţi ceva uşor ( de exemplu o supă de pui). Pentru a menţine umiditatea mucoasei nazale, folosiţi apă cu sare. Contra tusei, sugeţi bomboane cu zahăr (zahărul dezinfectează). Seara, ungeţi-vă pe piept cu o pomadă împotriva răcelii.
Ziua 5: Nu mai aveţi febră, iar guturaiul aproape a dispărut. Dar tusea devine mai puternică. Beţi multe lichide, preferabil ceaiuri de plante. In cazul când dori ţi să întrebuintaţi ceai de tuse, urmaţi intocmai indicaţiile de preparare, deoarece efectul obţinut depinde de durata infuzării..
Ziua 6: Cum vă simţiţi: Aproape că aţi trecut hopul, dar încă sunteti lipsiţi de puteri. Ce aveţi de făcut: Umpleţi din nou depozitele de vitamine şi minerale ale organismului dvs., golite de boală.
Pentru aceasta, mâncați multe legume şi fructe proaspete. Odihniţi-vă cât mai mult. Totuşi, e bine să iesiţi putin şi la aer curat, dar fără să vă obosiţi.

(sursă: www.sfaturinaturiste.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE