19.7 C
Braşov
AcasăSportSpecial: Diego Longo, italianul Luceștilor

Special: Diego Longo, italianul Luceștilor

Autor: Adi MARICA

- Advertisement -

l Preparatorul fizic Diego Longo a lucrat 15 ani cu Răzvan Lucescu, iar în ultimele 6 luni a făcut parte din staff-ul lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev

Italianul Diego Longo (44 de ani), omul cheie cu pregătirea fizică a echipelor antrenate de Răzvan Lucescu a făcut parte în ultimele șase luni din staff-ul lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev. La începutul acestui an, Diego Longo decis să plece de la Kiev invocând motive familiale.
„Din nefericire, m-am despărțit de Dinamo. Mai aveam contract pentru două sezoane și jumătate, dar soția și copiii mei s-au aflat în Italia în tot acest timp, iar eu stăteam non-stop la baza de pregătire. Am vorbit cu Mircea Lucescu. I-am spus că nu mai pot continua fără să-mi văd familia. Mister a înțeles situația. S-a supărat, dar a înțeles. A fost greu pentru mine să lucrez fără să-mi văd familia. Am fost puternic și am încercat în aceste luni să avem rezultate bune”, a spus Longo, potrivit sport.ua.

Telefonul de la „Il Luce“

În vara trecută, Diego Longo a dorit să înceapă o carieră ca antrenor principal. În 2019 cucerise Champions League cu Al-Hilal, dar italianul dorea să revină acasă, la Genova. „ După 15 ani cu Răzvan Lucescu, perioadă în care am câștigat trofee cu Rapid, PAOK sau Al-Hilal am spus că este destul și că aș vrea să încep o carieră de antrenor principal, Răzvan m-a înțeles. Nu mi-am prelungit contractul cu Al – Hilal, astfel că m-am întors în Italia. Am avut mai multe contacte, dar niciun proiect prezentat nu mi s-a părut serios. Până într-o zi când am primit un telefon de la Mircea Lucescu. Mi-a spus direct: „vrei să lucrezi cu mine la Dinamo Kiev?“. Am acceptat pe loc, cum să-l refuzi pe Mircea Lucescu? Trebuie să fii nebun! Este vorba de Dinamo Kiev, un club mare în fotbalul european. Am plecat la Kiev, am semnat contractul și am început treaba. Puțini credeau în noi, pentru că Șahtior a dominat clar fotbal din Ucraina în ultimii ani. După doar o lună de pregătire am reușit să câștigăm primul trofeu: Supercupa Ucrainei chiar în fața rivalilor de la Șahtior! Apoi au urmat meciurile de poveste din preliminariile Champions League. Am ajuns în grupe iar sorții au decis o grupă de foc cu Barcelona, Juventus și  Ferencvaros . Acestea sunt meciurile adevărate“, povestestea Diego Longo.

Visul Champions League

- Advertisement -

Meciurile cu Juventus au fost cu adevărat speciale pentru italianul lui Mircea Lucescu. „În Italia, cam 50% dintre fani susțin pe Juventus, dar eu nu mă număr printre ei. Juventus este un club uriaș, cu multe trofee și cu o istorie mare. Au fost meciuri memorabile“, spune preparatorul fizic italian.

Messi sau Ronaldo?

Principalele adversare ale lui Dinamo Kiev în grupă, Barcelona și Juventus au și cei mai buni jucători din lume: Messi și Ronaldo. „De departe, Messi este cel mai bun, el face parte dintr-o categorie de jucători speciali, ca Maradona, Ronaldo brazilianul sau Ronaldinho. Cristiano Ronaldo este un jucător de top, care a muncit enorm să ajungă la acest nivel, dar nu se poate compara cu argentinianul Barcelonei“, a spus Diego Longo.

Fratele lui Răzvan

Diego Longo este ca un frate pentru Răzvan Lucescu, colaborarea lor începând încă din 2005, la Rapid. De atunci, l-a însoţit pe Răzvan pretutindeni.
Diego povesteşte începuturile colaborării cu Răzvan Lucescu. „În urmă cu 15 ani, Marco Onetto, fostul preparator fizic al lui Dinamo, m-a sunat şi m-a întrebat dacă aş fi interesat să lucrez în România. Eu lucram la o sală de fitness din Genova, dar şi la o echipă de fotbal. Am discutat cu Răzvan, care m-a convins pe loc să vin la Rapid. A doua zi, îmi luam bilet de avion. Familia mea credea că glumesc. Ei au crezut că mă duc în România şi mă întorc în câteva zile. Mi-am dat demisia de la sala de sport, iar la două zile după discuţia telefonică cu Răzvan mă prezentam la primul antrenament la Rapid. Și au urmat 15 ani de poveste. Nu ştiam prea multe despre fotbalul românesc. Auzisem de Mircea Lucescu, Răducioiu, Hagi, Sabău, dar ştiam foarte puţine lucruri despre echipele din campionatul românesc. După trei zile de pregătire, Răzvan mi-a spus că voi rămâne la Rapid. Mi-a fost foarte greu la început. Nu știam pe nimeni, doar pe Răzvan. El m-a ajutat pentru că ştie foarte bine italiana. Totul s-a schimbat după patru luni, atunci cînd am început să înţeleg foarte bine limba. De atunci, totul a decurs ușor. Suntem prieteni foarte, foarte buni. 24 de ore se gândește numai la fotbal. În fiecare zi învață câte ceva și niciodată nu se mulțumește cu puțin. Se documentează tot timpul din Spania, Italia, Franța, Anglia. Vrea să știe tot. Totul e pregătit în cele mai mici amănunte, atât la antrenamente cât și la meciuri. Are vocație de antrenor, are talent, dar și o voință incredibilă. M-a ajutat enorm în carieră şi îi sunt recunoscător pentru acest lucru. Răzvan și Mircea Lucescu au multe în comun, dar în acelaști timp sunt diferiți. Amândoi au în comun pasiunea, ambiția și voința de reuși. În schimb au concepții diferite despre fotbal! Mircea Lucescu are de partea sa experiența și maturitatea, iar Răzvan are entuziasmul și studiul ieșit din comun“, a spus Diego Longo.

„Diego a fost mâna mea dreaptă în fotbal“

Răzvan Lucescu spune că Diego a fost mai mult decât un colaborator obișnuit pentru el. „Diego este ca un frate pentru mine. A fost mâna mea dreaptă în fotbal. Avem un raport de prietenie, de amiciție, pe lângă cel profesional. Diego este pasionat de ceea ce face și tot timpul se informează şi caută metode noi de pregătire. Este un tip care suportă înjurăturile jucătorilor, pentru că programul de pregătire nu este unul lejer, însă o face cu zâmbetul pe buze. Pentru mine a contat foarte mult că a acceptat să mă urmeze la FC Brașov în Liga a 2-a, deşi lucrase la un nivel înalt atât în prima ligă, cât şi în Cupa UEFA“, spunea Răzvan Lucescu.

De la cupele europene, în Liga a doua la Brașov

Diego Longo l-a urmat pe Răzvan Lucescu în Liga a 2-a la FC Braşov. „De la Cupa UEFA, să mergi să joci la Modelu sau Câmpina nu e ușor. M-a surprins că a ales să meargă la o echipă din Liga a 2-a. Mi-a explicat ce vrea să facă şi astfel am luat-o, din nou, de la capăt. La Brașov a fost extraordinar, un oraș frumos, oameni care iubesc cu adevărat fotbalul. Fotbalul românesc are nevoie de un club ca FC Brașov și eu sper să se găsească cele mai bune soluții“, afirmă preparatorul fizic, care l-a urmat pe Răzvan Lucescu și la echipa națională a României. „Când eram la Brașov i-am şi spus de mai multe ori lui Răzvan că va ajunge să antreneze echipa naţională. Am acceptat imediat să-l urmez și pot spune că a fost o mare mândrie să fac parte din staff-ul naționalei României. Având atâția ani în România pot spune că m-am românizat“, afirmă tehnicianul italian.

Ilyeş, comparat cu Zanetti

Dintre jucătorii cu care a lucrat la Rapid şi FC Brașov, Diego spune că a fost impresionat de calitățile fizice ale lui Robert Ilyeș. „M-au impresionat mulţi jucători, dar Robert Ilyeș era incredibil. Dădea 110% la fiecare antrenament. Nu se oprea niciodată. Îl comparam cu Javier Zanetti de la Inter!“, spune Diego.

Urmăriți Monitorul Expres și pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Cele mai populare

Web design Brasov
EVOLUEAZA IN CARIERA – CRESTEREA NIVELULUI DE COMPETENTE IN RANDUL ANGAJATILOR!

COMENTARII RECENTE

Domn ministru T B on Incendii de vegetație în județ
Rammstein on Războiul din Ucraina