4.1 C
Braşov
AcasăStiri BrasovLa Brașov, dispar 11 clase de liceu

La Brașov, dispar 11 clase de liceu

l Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov desființează câte o clasă la 11 colegii și licee din județ, în condițiile în care anul trecut în județul Brașov peste 500 de elevi au rămas nerepartizați în clasa a IX-a

Absolvenții clasei a VIII-a care vor trece examenul de Evaluare în iunie vor avea aproape 300 de locuri mai puțin pentru repartizarea la liceu. Și asta, în condițiile în care județul Brașov s-a clasat anul trecut pe primul loc în țară la numărul de elevi rămași nerepartizați în clasa a IX-a.

Dispar 11 clase, una chiar de la Info

Practic, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov face o revizuire a planului școlarizare pentru anul şcolar 2021-2022 și deființează câte o clasă din 11 colegii și licee din județ. Absolut surprinzător, pe lista colegiilor unde Inspectoratul Școlar a hotărât ca numărul elevilor să fie cu 30 mai mic pentru clasa a IX-a, se află și Colegiul Național de Informatică „Grigore Moisil“ din Brașov, unul din liceele de elită din județ, cu concurență mare, și specializări de mare interes. Anul trecut, ultima medie de admitere la Info a fost 9.29. Câte o clasă urmează să fie desființată, de pildă, și la Colegiul Național Unirea, precum și la Colegiul de Științe ale Naturii „Emil Racoviță“, unde puține medii de admitere sunt sensibil sub 8.

Care sunt cele 11 licee care renunță la câte o clasă

„În conformitate cu Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat, evidența efectivelor de preșcolari și elevi școlarizați în unitățile de învățământ particular, precum și emiterea avizului conform în vederea organizării rețelei unităților de învățământ preuniversitar pentru anul școlar 2021-2022, aprobată prin OMEN nr. 5599/2020, Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Școlar Județean Brașov a analizat propunerile înaintate de dumneavoastră privind proiectul planului de școlarizare, luând în considerare numărul elevilor absolvenţi de clasa a VIII-a și având în vedere precizările Art. 13 alin.3, vă comunicăm modificările operate în proiectul planului de şcolarizare propus“ se arată în adresa Inspectoratului Școlar către cele 11 colegii. Acestea sunt: Colegiul Tehnic „Transilvania” Brașov, Colegiul Tehnic de Transporturi Braşov, Colegiul Tehnic „Mircea Cristea” Brașov, Colegiul Tehnic ”Simion Mehedinți” Codlea, Colegiul Pentru Agricultură și Industrie Alimentară „Ţara Bârsei” Prejmer, Colegiul Național de Informatică „Gr. Moisil” Braşov, Liceul „Andrei Mureșanu” Brașov, Colegiul Naţional „Unirea” Braşov, Colegiul de Științe Ale Naturii „Emil Racoviță” Brașov, Colegiul Național „Doamna Stanca” Făgăraş și Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brân-coveanu” Făgăraş

Județul Brașov a avut anul trecut cei mai mulți elevi nerepartizați la liceu

Județul Brașov s-a clasat anul trecut pe primul loc în țară la numărul de elevi rămași nerepartizați în clasa a IX-a. Judeţul nostru a avut 599 de elevi care nu au prins, după prima etapă, un loc la liceu. Doar Bucureștiul, cu 1.871 de elevi nerepartizaţi a avut o situație mai proastă ca Braşovul. Cum a explicat IȘJ situația critică din Brașov „O parte dintre elevii au rămas nerepartizați deoarece nu au completat suficiente opțiuni care să le permită încadrarea într-o unitate de învățământ liceal, iar o altă parte datorită numărului mai mic de locuri prevăzute în oferta educațională pentru liceu decât numărul de participanți în acest an la Evaluarea națională. Aceștia pot participa la etapa următoare de repartizare pe locurile rămase disponibile la clasa a IX-a în învățământul profesional și dual”. Numai că, pentru etapa a doua, pentru cei aproape 600 de elevi mai erau disponibile doar 47 de locuri la liceele din județ. IŞJ a mai precizat după admiteea din 2020, că: „oferta educațională pentru clasa a IX-a, pentru anul școlar 2020-2021, propusă de Inspectoratul Școlar Județean Brașov a respectat proporția de 60% locuri pentru învățământul profesional și tehnic (liceu tehnologic, profesional și dual) și 40% pentru învățământul liceal teoretic, impusă prin Strategia Educației și Formării Profesionale din România în perioada 2016-2020 aprobară prin HG nr. 317/2016.”.
Din păcate, ieri niciun reprezentant al Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov nu a putut fi contactat pentru a explica efectele pe care ar putea să le aibă noua ,,revizuire“ a numărului de locuri în licee și care va fi soarta copiilor care riscă să rămână în afara sistemului educațional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Cele mai populare

spot_img

COMENTARII RECENTE

Blogar solidar cu boschetarul roman de pretutindeni on Primarul din Făgăraș a ”boicotat” începutul anului școlar
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
Cel mai titrat și apreciat Blogger european thc on Primarul Făgăraşului cere excluderea a 10 membri din Consiliul Local
blogger most sustainable most ecologic on Ziua Limbii Române